Monday, August 14, 2017

Di Puncak Liga

Assalamualaikum.

Perlawanan pertama, kemenangan pertama.

Manchester United 4-0 West Ham UnitedSenarai pemain:
De Gea; Valencia, Bailly, Jones, Blind; Matic; Mkhitaryan (Lingard), Pogba, Mata (Fellaini), Rashford (Martial); Lukaku

Manchester United memulakan musim baru dengan langkah kanan. Perlawanan pertama musim di gelanggang sendiri. Aksi debut untuk dua pemain baru, Nemanja Matic dan Romelu Lukaku. United menguasai permainan seperti dijangka. Peluang demi peluang dicipta tetapi cahaya jaringan tidak kelihatan. Keraguan mula timbul, adakah keputusan seri yang memusnahkan impian juara musim lalu akan berulang?

Semua keraguan itu hilang apabila Matic memintas hantaran pemain lawan di tengah padang dan menolak bola kepada Marcus Rashford yang melakukan serangan kilat. Rashford melorongkan bola cantik untuk disudahkan Lukaku. Gol pertama untuk menutup mulut pengkritik. Gol kedua tiba di awal babak kedua. Sepakan percuma Henrikh Mkhitaryan ditanduk Lukaku untuk gol kedua peribadi.

United selesa dengan dua gol dan tenang mendominasi permainan. Gol ketiga dijaringkan pemain gantian, Anthony Martial yang baru dimasukkan. Mkhitaryan sekali lagi menjadi arkitek. Martial kemudiannya mencipta gol yang dijaringkan pemain termahal Manchester United, Paul Pogba.

Selamat malam. Mimpi indah.

Sudah lama peminat Manchester United tidak melihat permainan secantik ini sejak era Alex Ferguson. Kehadiran Matic memberikan kebebasan untuk Pogba mempamerkan kreativitinya. Pembelian Lukaku selaku penyerang yang sangat terbukti bersama Everton sebelum ini untuk menjaringkan gol demi gol untuk United. Serangan kilat untuk gol pertama juga sudah begitu lama tidak disaksikan. 

----------------------------------

Arsenal 4-3 Leicester
Watford 3-3 Liverpool
Chelsea 2-3 Burnley
Brighton 0-2 Manchester City
Newcastle 0-2 Tottenham

Chelsea tewas, Liverpool seri. Para pencabar kejuaraan yang lain menang. Namun, sehingga perlawanan minggu kedua, United akan berada di puncak liga. Tempat yang selayaknya. Tempat yang sudah lama tidak digapai. 
No comments:

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif