Saturday, September 24, 2016

Glory Glory

Assalamualaikum.

Glory glory Manchester United. Back to winning ways!

Selepas tiga kekalahan berturut-turut dalam semua pertandingan kepada Manchester City (Liga Perdana Inggeris), Feyenoord (Liga Europa), dan Watford (Liga Perdana Inggeris), Manchester United kembali di landasan kemenangan. Bermula dengan kemenangan 3-1 mengatasi Northampton dalam Piala Liga Inggeris pertengahan minggu ini.

Sebentar tadi, Manchester United menewaskan juara bertahan liga, Leicester City 4-1 untuk mengakhiri kemarau. Keputusan Jose Mourinho untuk meletakkan kapten pasukan, Wayne Rooney, di bangku simpanan adalah sangat tepat. Para peminat yang menyayangi kelab Manchester United sangat gusar dan khuatir dengan corak permainan United yang terjejas kerana Rooney berada dalam kesebelasan utama walaupun prestasinya sangat buruk. Keputusan menyingkirkan Rooney membuahkan hasil. 

Aksi United di separuh masa pertama sangat memukau dan menghiburkan. Serangan bertali arus dari awal permainan walaupun kubu Leicester gagal ditembusi. Namun benteng kukuh pelawat akhirnya bocor apabila sepakan sudut Daley Blind ditanduk oleh bek tengah, Chris Smalling, untuk gol pertama tuan rumah. Juan Mata menambah gol kedua selepas menerima hantaran Jesse Lingard dalam kotak penalti untuk satu rembatan kencang.

Blind sekali lagi mencipta gol dari sepakan sudut apabila tolakan pantas kepada Mata yang melintangkan bola di dalam kotak enam ela. Marcus Rashford pantas menyambar untuk menyambung kisah dongengnya. Pemain muda yang terus mencipta nama. Sepakan sudut Blind sekali lagi menghasilkan gol apabila ditanduk masuk Paul Pogba. Pemain termahal dunia yang dikritik hebat kerana gagal beraksi cemerlang sejak perpindahan rekod dunia dari Juventus. 

Persembahan Pogba hari ini berkelas dunia dan membuatkan tanda harganya cukup berbaloi. Gol yang dijaringkan itu adalah bonus dan gaya dia meraikan jaringan dengan kepuasan kerana mendiamkan pengkritiknya. Selain empat gol tersebut, Rashford dan Zlatan Ibrahimovic merembat tinggi ketika memiliki peluang untuk meledak gol. 

Separuh masa kedua sedikit perlahan walaupun United memiliki beberapa peluang untuk menambah jaringan. Hanya ledakan jarak jauh Demarai Gray berjaya mengurangkan defisit untuk Leicester City. United kini kembali mencabar kejuaraan dengan Arsenal dan Chelsea bertembung sesama sendiri dalam perlawanan lewat malam ini.

---------------------

Cerita sisi:

Alkisah nak balik dari kedai mamak lepas menonton perlawanan tu, adalah sekatan jalan raya dalam perjalanan. Mujurlah baru-baru ni dah perbaharui lesen memandu. Kalau tidak, alamatnya dapatlah 'surat cinta' (saman) dari abang yang acah garang tu. 
Masa nak belok ke taman perumahan yang merupakan jalan pintas untuk pulang ke rumah sewa, abang tu ingat aku nak lari dari sekatan jalan raya. Dia pun mintaklah kad pengenalan dan lesen memandu. Semua bersih. Dia pun hairan tengok alamat Kedah. Tanya pulak tinggal kat mana....

Moral: berani kerana benar, takut kerana salah.




Tak Bisa Memiliki

Assalamualaikum.



Apakah yang engkau cari
Tak kau temukan di hatiku
Apakah yang engkau inginkan
Tak dapat lagi ku penuhi
Begitulah aku
Pahamilah aku

Mungkin aku tidaklah sempurna
Tetapi hatiku memilikimu sepanjang umurku
Mungkin aku tak bisa memiliki
Dirimu seumur hidupku



Monday, September 19, 2016

UCL 16/17 #1

Assalamualaikum.

Liga Juara-Juara Eropah kembali lagi untuk musim 2016/2017. Pentas tertinggi bola sepak Eropah yang menghimpunkan pasukan-pasukan terbaik liga domestik di negara Eropah. Berikut adalah senarai keputusan untuk semua kumpulan dan sedikit ulasan.

KUMPULAN A
PSG 1-1 Arsenal
Basel 1-1 Ludogorets

Kedudukan: Arsenal 1 mata; Basel 1; PSG 1; Ludogorets 1

KUMPULAN B
Dynamo Kyiv 1-2 Napoli
Benfica 1-1 Besiktas

Kedudukan: Napoli 3 mata; Besiktas 1; Benfica 1; Dynamo Kyiv 0

KUMPULAN C
Barcelona 7-0 Celtic
Manchester City 4-0 Monchengladbach

Kedudukan: Barcelona 3 mata; Manchester City 3; Monchengladbach 0; Celtic 0

KUMPULAN D
Bayern 5-0 Rostov
PSV 0-1 Atletico

Kedudukan: Bayern 3 mata; Atletico 3; PSV 0; Rostov 0

KUMPULAN E
Leverkusen 2-2 CSKA Moscow
Tottenham 1-2 Monaco

Kedudukan: Monaco 3 mata; CSKA Moscow 1; Leverkusen 1; Tottenham 0

KUMPULAN F
Real Madrid 2-1 Sporting Lisbon
Legia 0-6 Borussia Dortmund

Kedudukan: Borussia Dortmund 3 mata; Real Madrid 3; Sporting Lisbon 0; Legia 0

KUMPULAN G
Club Brugge 0-3 Leicester
Porto 1-1 Kobenhavn

Kedudukan: Leicester 3 mata; Kobenhavn 1; Porto 1; Club Brugge 0

KUMPULAN H
Lyon 3-0 Dinamo Zagreb 
Juventus 0-0 Sevilla

Kedudukan: Lyon 3 mata; Juventus 1; Sevilla 1; Dinamo Zagreb 0
-----------------------------------------

Semua pasukan berkongsi mata dalam kumpulan A dengan dua keputusan seri satu sama. Arsenal (England) mengikat PSG di Perancis. Pelawat dari Bulgaria pula menyekat kemenangan Basel di Switzerland. Napoli (Itali) pula mendahului kumpulan B selepas menewaskan kelab Ukraine sementara Benfica (Portugal) seri dengan Besiktas (Turki).

Dua pasukan gergasi dalam kumpulan C menang bergaya. Barca (Sepanyol) membelasah Celtic (Scotland) dan Manchester City (England) membenam pelawat dari Jerman. Satu lagi pasukan Jerman (Bayern) menumbangkan pasukan Bulgaria di tempat sendiri ketika Atletico Madrid (Sepanyol) mengatasi PSV Eindhoven (Belanda) dalam kumpulan D.

Monaco (Perancis) mendahului kumpulan E selepas menundukkan Tottenham Hotspurs (England) ketika kelab Jerman dan kelab Rusia terikat. Satu lagi wakil Jerman (Dortmund) membelasah kelab Poland di lama sendiri. Gergasi Sepanyol (Real Madrid) juga mencatat kemenangan ke atas kelab Portugal untuk berkongsi takhta kumpulan F.

Leicester City (England) yang membuat kemunculan sulung di pentas UCL menang besar ke atas kelab Belgium untuk mendahului kumpulan G selepas Porto (Portugal) dan Kobenhavn (Denmark) seri satu sama. Lyon (Perancis) pula mendahului kumpulan H menewaskan pasukan Croatia. Juventus (Itali) dan Sevilla (Sepanyol) mencatat satu-satunya keputusan seri tanpa jaringan.




Friday, September 9, 2016

S.T.A.Y

Assalamualaikum.


Stay with me, the best is yet to be.

"Why it is fading?"
"Because they don't want commitment"

People just want to fall in love.
But they don't want to be in love.

People just want the happiness.
But they can't take the sadness.

That's why it's only burning for the beginning but it is fading for the ending.
Because they misunderstood.

They want to own.
But they don't want to take care.

As Shayk Yassir Fazaga said, 
'the word LOVE in the Quran appears on over 90 places. But interestingly it doesn't define
the word love at all.'

It speaks the consequence of love.
It is commitment.

Islam talks about commitment. If you truly love something or someone, you commit~
If you don't, then your claim of 'true love' isn't true at all.

Love does not only fall.
Love stays as well.

Thus, don't trust people when they say they love you.
Trust them when they stay with you.

-Kredit: FB Luqman San-

"Kenapa ia pudar?"
"Kerana mereka tidak mahu komitmen,"

Manusia hanya mahu jatuh cinta,
tapi tidak mahu kekal dalam cinta.

Manusia hanya mahu bahagia,
tapi tidak mampu menanggung duka.

Itu sebabnya cinta hanya membara di awalnya tetapi pudar di hujungnya.
Kerana mereka salah faham.

Mereka mahu memiliki, tapi tak mahu menjaga.

Kata Syeikh Yassir Fazaga: 'Perkataan cinta dalam Quran muncul 90 kali, tapi yang menariknya
ia tidak mendefinisikan cinta walau sekali.'

Ia berbicara akibat cinta.
Ia adalah komitmen.

Islam berbicara tentang komitment. Jika kamu benar-benar mencintai sesuatu atau seseorang,
kamu memberi komitmen. Jika kamu tidak, dakwaan 'cinta sejati' kamu tidak benar.

Cinta tidak hanya jatuh,
cinta juga bertahan.

Jangan percaya mereka yang berkata mereka menyayangimu,
percayalah mereka yang bertahan denganmu.




Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif