Saturday, February 27, 2016

MLM2016/5: Meningkat

Assalamualaikum.

Pentas Maharaja Lawak Mega 2016 dibuka lagi untuk minggu kelima. Hanya tinggal sebelas orang peserta. Tema minggu ni adalah peribahasa dengan setiap peserta perlu membuat sketsa tentang satu peribahasa saja mengikut kreativiti masing-masing.

Selepas dua minggu digantikan oleh Scha Alyahya dan Nora Danish, juri tetap Bunga Citra Lestari kembali semula dari urusan kerja. Bagaimanakah persembahan para peserta selepas lima minggu mengutip ilmu? Rating DYB dari aku sendiri dan Meter HaHa dari juri tetap menjadi indikasi prestasi mereka.

------------------------------------

1. Puteh [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 4/5]
"Sediakan payung sebelum hujan"
Persembahan pembukaan yang baik. Memulakan sketsa dengan troll isu semasa perang anak muda Raver vs hipster. Bercerita tentang seorang ayah yang nak mendaftar di rumah orang tua. Satu aksi yang menghiburkan dan bertenaga.

2. Cham [Rating DYB: 1/10 | Meter HaHa: 3/5]
"Seperti kacang lupakan kulit"
Membosankan. Satu lagi persembahan yang mengecewakan dan bukan level MLM. Aku tak rasa nak gelak melihat Along sebagai 'kulit' dan Azrul sebagai 'kacang'. Cuma komen Sam positif, "idea yang kreatif".

3. Joras [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 4/5]
"Air dicincang takkan putus"
Kisah tiga orang Bangladesh (dua orang PATI dan seorang pengawal). Akhirnya plot twist (yang sudah dijangka), mereka ni adik-beradik yang lama terpisah dengan tanda lahir di tangan dan kaki. "Chemistry memang best" komen Ziana Zain yang ketawa sampai keluar air mata.

4. Bora [Rating DYB: 7/10 | Meter HaHa: 4/5]
"Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung"
Kekuatan kumpulan ni adalah gerak tubuh mereka dengan lawak mereka pada pergerakan. Kisah tiga orang askar Jepun yang baru sampai di Malaysia. Persembahan menghiburkan dengan idea yang kreatif.

5. Enjen [Rating DYB: 4/10 | Meter HaHa: 4/5]
"Sikit-sikit lama-lama jadi bukit"
Boleh tahanlah, walaupun tak nampak kaitan dengan peribahasa. Kisah orang nak sewakan rumah yang kotor dan berbau busuk. Mungkin aku tak faham lawak mereka atau mereka tak faham peribahasa tu.

6. LOL [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 4/5]
"Bagai lembu dicucuk hidung"
Kisah orang kaya dan dua orang khadam. Lawak kali ni mengingatkan aku kepada lawak kumpulan Jambu. Walaupun banyak merapu, aku masih boleh gelak. Memang dijangka sebab kumpulan ni ramai pengikutnya.

7. Shake [Rating DYB: 2/10 | Meter HaHa: 3/5]
"Lembu punya susu, sapi dapat nama"
Konsisten, tapi maintain tak berapa kelakar. Satu perkataan: bosan!

8. Saywho [Rating DYB: 7/10 | Meter HaHa: 3/5]
"Melentur buluh biarlah dari rebungnya"
Kisah sorang ayah yang melatih dua orang anaknya di hutan. Aku boleh gelak, cuma yang perempuan tu banyak menjerit. Saywho masih maintain prestasi baik.

9. Rayza [Rating DYB: 4/10 | Meter HaHa: 4/5]
"Indah khabar dari rupa"
Persembahan terbaiknya minggu lepas, kali ni Rayza kembali ke tahap asal. Memang sukar beraksi seorang diri dan terpaksa membawa dua tiga watak. Tak terlalu teruk, ada punchline.

10. Bocey [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 4/5]
"Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum"
Persembahan yang baik, tapi suam-suam. "Bersahaja" komen Shaheizy Sam. Kisah sorang budak baru yang masuk ke asrama. Aku harapkan lebih dari peserta kegemaran ni.

11. BOS [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 3/5]
"Tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas"
Kisah sorang manusia yang datang dari masa depan dengan robot bersuara kartun. Terlalu fokus pada peribahasa sampai terkurang pengisian lawaknya. Aku tak suka ending, menyebut kaum Melayu. Tak sesuai untuk tontonan masyarakat berbilang bangsa.

---------------------------------

Man of The Match kali ni ialah Abam sekali lagi untuk minggu kedua berturut-turut. Bagi aku, secara peribadi bukan Abam yang paling lawak. Bottom three adalah Saywho, BOS, dan Shake. Seperti dijangka, Shake akhirnya gagal menyelamatkan diri selepas beberapa persembahan buruk.

Aku benar-benar rasa BOS, Enjen, dan Cham perlu memberi sketsa yang lebih baik atau mereka juga akan menemui jalan keluar di minggu-minggu hadapan. Cham ni cuma ramai peminat sejak zaman Raja Lawak.

Sekian dulu untuk minggu kelima. InsyaAllah jumpa minggu depan!



Monday, February 22, 2016

MLM2016/4: Kebersihan

Assalamualaikum.

Pentas Maharaja Lawak Mega 2016 dibuka sekali lagi malam Jumaat lepas untuk aksi para peserta di minggu keempat. Hanya tinggal 12 peserta dari sejumlah 15 peserta yang bertanding di minggu pertama. Tema yang diberikan sedikit janggal bagi aku, juga sedikit panjang.

Para peserta perlu melakukan persembahan dengan tema nilai-nilai moral iaitu KEBERSIHAN. Mereka perlu menterjemah tema itu menjadi sesuatu yang dapat menarik perhatian para penonton. Mampukah mereka? Berikut adalah komen ringkas dengan Rating DYB peribadi aku dan juga Meter HaHa dari juri tetap (Ziana Zain, Najib Ali, Shaheizy Sam). Juri jemputan kali ini ialah bekas juri tetap, Nora Danish yang comel.

----------------------------------

1. BOS [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 4/5]
Persembahan pembukaan yang menghiburkan. Graf BOS kekal sederhana, tak naik atau turun. Sempat troll isu semasa (3D - dirty, difficult, dangerous). Ada beberapa punchline baik. "Menarik" itu komen Najib Ali mengenai penyampaian kumpulan ini.

2. Enjen [Rating DYB: 4/10 | Meter HaHa: 4/5]
Cerita tentang orang nak terjun bangunan untuk bunuh diri. Ada punchline yang kelakar termasuk 'jangan potong queue'. Walaupun bertiga, mereka hanya muncul berdua. Ending agak perlahan tapi ada peningkatan.

3. Rayza [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 4/5]
Persembahan terbaik Rayza setakat minggu keempat. Tak terlalu kelakar tapi lawaknya bijak. Banyak punchline yang baik. "Ini baru MLM" itu komen Shaheizy Sam memuji persembahan Rayza. Peningkatan yang sangat baik dari satu-satunya peserta solo yang tinggal.

4. Xola [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 2/5]
Ada cubaan punchline tapi keseluruhannya hambar kali ni. Ada salah seorang ahli kumpulan kurang sihat tapi tetap datang membuat persembahan. "Content tak banyak" komen jujur dan pedas dari Ziana.

5. Joras [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 4/5]
Joey bawak watak hantu minggu ni, kacau Syuk dan Rahim sedang bersihkan bandar. Sangat kelakar melihat telatah Joey. Ending ada plot twist (klu: iklan sabun).

6. Bocey [Rating DYB: 7/10 | Meter HaHa: 5/5]
Persembahan terbaik minggu keempat. Troll isu 'binatang letak dalam troli'. Lawak mereka hanya bermain di satu troli pasaraya saja. Kelakar walaupun prop troli tu digunakan berulang kali. Tak nampak kaitan dengan tema sangat tapi siapa kisah? Nora Danish bagi 5 Ha!

7. Saywho [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 3/5]
Kekal kelakar macam biasa, tapi kali ni graf menurun. Sedikit perlahan sketsa mereka tentang kebersihan. Ada moral yang menarik apabila watak tukang sapu suka dapat sampah (klu: ikhlas bekerja).

8. Bora [Rating DYB: 2/10 | Meter HaHa: 3/5]
Satu lagi persembahan hambar dengan permulaan yang perlahan. Content kurang walaupun terlalu fokus nak sampaikan moral. Lawak ke laut.

9. LOL [Rating DYB: 4/10 | Meter HaHa: 4/5]
Persembahan yang sedikit bosan walaupun mesej sampai. Ending baru kelakar. Peserta kegemaran dengan pengikut yang ramai ni perlu meningkatkan prestasi.

10. Cham [Rating DYB: 1/10 | Meter HaHa: 2/5]
Sangattt perlahan, penat aku cari mana yang lawak. Content kurang, sangat membosankan.

11. Puteh [Rating DYB: 2/10 | Meter HaHa: 3/5]
Moral ada, tapi lawaknya kurang. Sempat jugak troll juri (Najib Ali). Kumpulan ni masih tak mencapai piawaian tahap Maharaja Lawak Mega.

12. Shake [Rating DYB: 2/10 | Meter HaHa: 2/5]
Masalah yang sama dengan banyak peserta lain -- kurang pengisian. Sangat membosankan sampai aku tak dapat gelak. "Bell sorang nampak try hard" itu komen jujur dari Ziana.

--------------------------------

Keseluruhannya, banyak yang tak kelakar walaupun dah masuk minggu keempat. Mungkin susah nak sampaikan mesej nilai moral sambil menghiburkan penonton dengan jenaka. "Bukan senang nak bagi orang ketawa" Ziana menegaskan perkara yang semua sudah sedia maklum. Persembahan terbaik minggu ni (mungkin Bocey) pun sederhana saja.

Tiga kumpulan yang menduduki tangga tercorot adalah Xola, Puteh, dan Cham. Akhirnya Xola terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada pentas MLM 2016. Hanya tinggal 11 peserta dalam baki 10 minggu pertandingan. Semua peserta perlu menambah pengisian agar dapat menggeletek hati penonton.

Sekian dulu untuk minggu keempat. 



Thursday, February 18, 2016

MLM2016/3: Teruk

Assalamualaikum.

Review Minggu 2

Tema minggu ketiga Maharaja Lawak Mega 2016 adalah BOLLYWOOD. Bila sebut Bollywood (bukan Holywood ye!), kita pasti terbayang Hindustan. Filem-filem seperti Kuch Kuch Hota Hei, Dilwale, dan Kabhi Khushi Kabhie Gam, akan bermain di ingatan dengan tarian-tarian tradisi yang menjadi trademark cerita Hindustan.

Aku mengharapkan ada sesuatu yang berbeza berbanding lawak klise melakukan tarian sebagai modal jenaka untuk membuat penonton ketawa. Ternyata aku kecewa. Berikut adalah ulasan persembahan setiap peserta dengan Rating DYB dari aku sendiri dan Meter HaHa dari para juri tetap. Scha Alyahya menggantikan ketiadaan Bunga Citra Lestari untuk bersama Ziana Zain, Najib Ali dan Shaheizy Sam (pengantin baru) sebagai juri.

-------------------------

1. Cham [Rating DYB: 1/10 | Meter HaHa: 3/5]
Persembahan pembukaan yang membosankan. Sampai berkerut dahi aku sebab tak tahu mana lawaknya. Aku dapat dengar sorakan semangat, tapi ni bukan level MLM.

2. Bora [Rating DYB: 4/10 | Meter HaHa: 4/5]
Bolehlah, agak menghiburkan. Ada part klise (lelaki jadi perempuan). Sempat jugak troll Shaheizy Sam pengsan masa nikah dengan Syatilla.

3. Joras [Rating DYB: 4/10 | Meter HaHa: 4/5]
Persembahan kali ni agak perlahan, tapi ada satu dua punchline yang kelakar. Masih menghiburkan walaupun prestasi menurun.

4. Rayza [Rating DYB: 2/10 | Meter HaHa: 3/5]
Bercerita pasal menangis tengok Bollywood, dan sebab-sebab hero Bollywood hebat. Rayza pun buat aku berkerut dahi. "Last week was better" kata juri (Ziana).

5. LOL [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 4/5]
Bermula dengan kelakar, pertengahan agak krik krik krik, dan graf meningkat semula menuju ke penghujung persembahan. Masih boleh diperbaiki untuk peserta kegemaran yang memiliki pengikut yang ramai.

6. BOS [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 2/5]
Sempat troll kemasukan 1.5 juta pekerja Bangladesh ke Malaysia. Persembahan mula lawak bila Ajo masuk. Persembahan mereka maintain suam-suam.

7. Xola [Rating DYB: 8/10 | Meter HaHa: 3/5]
Bahagian awal agak kelakar. Persembahan kreatif dengan konsep yang bagus (surat boleh bercakap, siap ada typo). Ending pun terbaik (heroin mengamuk).

8. Kavin [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 2/5]
Good try. Menghiburkan tapi aku tak gelak. "Content kurang" itu kata Ziana Zain. Aku setuju.

9. Shake [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 2/5]
Permulaan baik dengan konsep berbeza dari peserta lain. Lepas tu penat aku tunggu lawak. Keseluruhannya hambar!

10. Saywho [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 4/5]
Seperti biasa, Saywho mengharapkan kekuatan gerak tubuh sebagai bahan lawak mereka. Aksi Bocil membuatkan aku senyum. Kekal menghiburkan.

11. Chilok [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 2/5]
Konsep yang juga berbeza. Adalah punchline yang menjadi. Aku suka plot twist (polis Myvi). Sempat jugak mengusik Shaheizy Sam (pengantin baru).

12. Bocey [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 4/5]
Persembahan yang juga tipikal dan stereotaip. Achey kelakar, tapi keseluruhannya persembahan mereka masih kurang bagi level Bocey.

13. Enjen [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 3/5]
Persembahan klise. Ada part menari jugak tapi tak kelakar. "Masalah dengan content" itu komen Sam.

14. Puteh [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 4/5]
Persembahan penutup yang juga klise! Bolehlah senyum tapi bosan.

-------------------------------------------

Secara keseluruhan, aku rasa pengacara (AC Mizal) lagi kelakar. Serius! Part paling best bila dia menari. Memetik kata juri, persembahan para peserta minggu lepas kurang dari segi pengisian. Cubaan tu ada, tapi tak berhasil. Ramai yang guna konsep persembahan sama, ada part menari (bolehlah sebab Bollywood), tapi part lelaki jadi perempuan tu tak perlu pun.

Najib Ali (juri) mahukan 'kelainan' dari para peserta. Dia juga mahu para peserta 'berfikir di luar kotak'. Walaupun kadang-kadang komen dia jauh berpusing satu dunia, ada jugak benarnya. Minggu ni ada DUA penyingkiran.

Peserta yang tersingkir ialah Kavin dan Chilok. Mungkin kerana mereka tak ada pengikut yang ramai. Tapi satu yang pasti, pentas Maharaja Lawak Mega terlalu besar untuk Kavin (dan juga untuk beberapa peserta lain).

Sekian dulu untuk minggu ketiga.



Saturday, February 13, 2016

Ola Bola -- The Legendary Team

Assalamualaikum.

"Ola Bola is a must-watch movie." Everyone has been saying this since its release in cinemas. I'm not the type who believe easily, but i have to since many people said the same thing. I watched the movie last week, and with all the hype, OLA BOLA worth every penny.

This is a local movie that Malaysians want to match. Not the garbage and cheap stories that fill the local cinemas these days. 

Rating DYB: 10/10

"Filem Malaysia bertahap lima bintang yang menyentuh emosi"

Aku mulakan dengan petikan ayat dari sini. Filem tempatan arahan Chiu Keng Guan (pengarah The Journey) ini tidak mempertaruhkan pelakon-pelakon terkenal seperti filem lain untuk menarik penonton ke pawagam. Sebaliknya, filem ini meletakkan jalan cerita yang menarik, dan kualiti sinematografi sebagai kekuatan. 

Satu lagi perkara yang menarik adalah filem ini berdasarkan kisah benar walaupun watak-watak dalam filem hanya rekaan. Filem ini bermain dengan emosi, kerana mengembalikan semula memori emas bola sepak Malaysia yang masih diingati hingga ke hari ini. 'Ola Bola' menayangkan semula detik-detik perjuangan para wira negara di padang bola sepak untuk layak ke Sukan Olimpik 1980 di Moscow.

"We speak different languages, but we sing the same song."

Salah satu kekuatan filem ini adalah barisan pelakon dari pelbagai kaum yang hidup harmoni sejak sekian lama di bumi bertuah Malaysia. Variasi bahasa (termasuk bahasa Melayu dan Mandarin) yang ada menjadikan 'Ola Bola' menarik. Filem ini menggambarkan semua kaum di Malaysia yang bertutur bahasa berbeza tapi menyanyi 'lagu' yang sama dalam keadaan aman damai. Kita ramai, tapi kita 'satu'.

It's a amazingly beautiful movie.

Sinematografi filem ini adalah sesuatu yang dipuji oleh para pengarah lain termasuk Datuk Yusof Haslam yang memberikan 'lima bintang' untuk 'Ola Bola'. Pemandangan dari udara yang sangat cantik membuatkan aku sangat teruja ketika menonton filem ini. Keindahan bumi Allah dilihat dengan visual yang amat memukau.

Aku juga ingin memuji lakonan yang 'hidup' dari barisan pelakon yang tidak begitu terkenal kecuali Bront Palarae yang membawa watak Rahman. Filem 'Ola Bola' seperti bernyawa dan para penonton seperti merasai sendiri kesakitan penyokong bola sepak di lewat era 1970-an dan kebanggaan mereka apabila skuad negara akhirnya layak ke Sukan Olimpik. Aku paling suka bahagian 'air mata' di hujung cerita apabila seluruh rakyat Malaysia meraikan kejayaan skuad bola sepak negara.

Sudah lama kita impikan saat itu berulang! Kita mahu memori emas itu kembali!

"Kita menang sama-sama, kita kalah sama-sama."

Semangat 1 Malaysia begitu terserlah dalam filem ini. Tahniah pengarah dan semua yang menjayakan filem 'Ola Bola'. Secara peribadi (sama seperti orang lain juga), filem ini wajib ditonton untuk mengembalikan kenangan zaman kegemilangan bola sepak Malaysia.

Pergi ke pawagam sekarang dan pulang dengan kepuasan!

UPDATE: Selepas dua minggu tayangan (sejak 28 Januari), filem 'Ola Bola' telah mengutip RM 8 juta. Tahniah!

Saturday, February 6, 2016

MLM2016/2: Bangkit

Assalamualaikum.
Malam tadi berlangsung minggu kedua Maharaja Lawak Mega 2016. Walaupun MLM tahun ini kurang serinya tanpa otai-otai lawak tanah air, tetapi aku masih menanti persembahan para peserta dengan harapan aku akan terhibur dan dapat ketawa.

Tanpa penyingkiran di minggu pertama, semua 15 peserta masih kekal berpeluang untuk mempamerkan kemampuan masing-masing. Nama-nama baru ini mempunyai peluang sama rata kerana hanya Bocey dan LOL (Lots of Love) yang mempunyai pengikut yang ramai.

Tema minggu kedua adalah BEBAS. Aku akan ringkaskan persembahan para peserta dengan rating DYB (penilaian peribadi aku) dan Meter HaHa dari juri tetap.

---------------------------------

1. Puteh [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 3/5]
Puteh mempunyai punchline yang baik tapi tak berapa power. Keseluruhannya, persembahan mereka masih hambar. Satu cubaan yang baik.

2. Enjen [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 4/5]
Membawa cerita pasangan suami isteri yang bertemu kaunselor. Turut ditampilkan karakter Rani Kulup. Ada cubaan punchline tapi kurang menjadi. Keseluruhannya, ada peningkatan berbanding persembahan minggu pertama.

3. Kavin [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 3/5]
Masih lagi bercerita untuk stand-up comedy, Kavin bercerita tentang zaman kanak-kanaknya kali ini. Kavin kelihatan lebih tenang dan menunjukkan peningkatan.

4. Bora [Rating DYB: 4/10 | Meter HaHa: 3/5]
Membawa kisah tiga orang panglima dengan ular. Ada pick-up line untuk juri (Bunga Citra Lestari). Bermula dengan baik tapi hujungnya sedikit kureng. Persembahan kumpulan ini juga lebih baik dari minggu lepas.

5. Cham [Rating DYB: 1/10 | Meter HaHa: 3/5]
Mereka membawa karakter parodi David Teo dan Najib Ali. Sejujurnya, aku tak gelak dan tak senyum pun menonton persembahan mereka. Secara peribadi, aku rasa pembawaan watak Najib Ali tu sangat over dan tak kelakar. Kutuk nama orang (pelakon Ola Bola) jugak sesuatu yang tak sepatutnya dilakukan.

6. Rayza [Rating DYB: 4/10 | Meter HaHa; 4/5]
Bercerita tentang 'rajin dan malas', Rayza kelihatan lebih tenang kali ini. Punchline agak bijak walaupun tak berapa kelakar. Better than last week.

7. BOS [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 4/5]
Menyelitkan isu semasa (MB Kedah). Ada beberapa punchline walaupun hujungnya sedikit kurang. Aku dapat gelak. Secara peribadi, aku rasa menghiburkan.

8. Saywho [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 4/5]
Seperti biasa, punchline kumpulan ini menarik. Gerak tubuh menjadi kekuatan mereka dengan persembahan bertenaga. Aku boleh gelak melihat tingkah laku mereka. Aku suka dengan ending persembahan Saywho.

9. Chilok [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 3/5]
Persembahan bermesej sangat mencabar. Sketsa mereka tentang teknologi ketika lepak bersama kawan. Persembahan mereka agak menurun minggu ini, sedikit kurang menyengat.

10. Shake [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 3/5]
Sketsa lawak yang perlahan dan hambar. Bagi aku, tak menghiburkan dan rating menurun berbanding minggu lalu. Kesilapan mereka adalah mengulang punchline yang sama.

11. Joras [Rating DYB: 9/10 | Meter HaHa: 4/5]
Easily the best performance. Lawak orang gila sudah menjadi kebiasaan dan memerlukan sentuhan hebat untuk menjadikannya kelakar. Cerita orang gila berambut panjang dan kawan halimunan mereka sangat menghiburkan. Aku gelak sampai nangis. Punchline yang sangat baik termasuk punchline Joey, "My name is Joe".

12. Xola [Rating DYB: 4/10 | Meter HaHa: 3/5]
Mereka menyambung lawak cikgu minggu lepas. Sedikit baik kali ini. Aku dapat gelak dan senyum.

13. LOL [Rating DYB: 8/10 | Meter HaHa: 4/5]
Kumpulan kegemaran ini juga menyambung kisah budak-budak minggu lepas. Kisah tiga sahabat (Leman, Omar, Lah). Punchline mereka baik dan menjadi. Membuatkan aku ketawa. Maintain kelakar dari minggu pertama.

14. Awok [Rating DYB: 1/10 | Meter HaHa: 3/5]
Persembahan terburuk untuk minggu kedua berturut-turut. Turut menyelitkan isu semasa (MB Kedah). Sekali lagi pengacara (AC Mizal) masuk selepas sketsa mereka dan berkata "anda semua dibenarkan gelak" menggambarkan kebosanan menonton Awok.

15. Bocey [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 3/5]
Kali ini sketsa peserta kegemaran ramai ini berkisar di pasar. Punchline mereka juga baik dan aku dapat ketawa. Namun, aku mengharapkan yang lebih bagus dari pilihan utama ini. Masih boleh improve.

-----------------------------------

Secara keseluruhan, ada yang kekal bagus seperti kumpulan Lots of Love yang membariskan pelawak berpengalaman gabungan Angah, Tauke Jambu, dan Ajak Shiro. Banyak peserta yang meningkat dan ada juga yang kurang menjadi (contohnya Shake).

Joras menunjukkan peningkatan yang paling baik jika dibandingkan persembahan minggu pertama. Sketsa mereka minggu ni memang sangat kelakar. Aku masih ingat ayat "Katil pun nak ikut, siapa ajak dia?". Chemistry antara Joey, Syuk dan Rahim sangat menjadi.

Satu penyingkiran untuk minggu kedua. Tidak lain dan tak bukan, tiada peserta lain yang layak tersingkir lebih dari kumpulan Awok. Dua persembahan membosankan berturut-turut. Aku tak kisah dengan penyertaan pelawak wanita tapi memang tak kelakar. Itu hakikatnya.

Sekian dulu. Jumpa lagi di minggu ketiga!


Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif