Monday, March 30, 2015

Dilema Arjuna

Assalamualaikum.
 
Petang ni baru selesai jumpa Kak Ummi di Student Service Department (SSD). Sebenarnya Kak Ummi dah cari aku minggu lepas lagi. Dia suruh kawan aku maklumkan. Tapi aku terlupa sangat-sangat. Hari ni dia suruh kawan sorang lagi pulak maklumkan kepada aku yang dia nak jumpa aku.

Maka lepas kelas tamat jam 5.20 petang aku terus ke SSD untuk berurusan dengan dia. Sebulan lepas aku ada maklumkan yang aku nak guna switch option dari Partner Medical School ke Seremban. JPA dah emel untuk mintak surat permohonan rasmi. 

Entahlah. Hati sang arjuna sedang dalam dilema. Terlalu banyak faktor yang membuatkan aku ragu-ragu untuk menyambung pengajian di luar negara walaupun aku masih dalam Program Ijazah Luar Negara. Selain keinginan yang telah malap, faktor masa sangat penting dalam perkiraan aku. 

InsyaAllah aku akan menamatkan semester lima hujung tahun ini. Aku hanya akan ke luar negara pada bulan September tahun depan jika aku meneruskan hasrat untuk meneruskan pengajian di sana. Graduasi aku akan lambat setahun daripada rakan-rakan aku yang sama batch ketika ini. 

Keputusan IELTS juga masih menjadi persoalan. Aku perlu mendapat band 7.0 untuk setiap komponen. Masih ada dua daripada empat komponen IELTS (Writing dan Speaking) yang aku gagal mencapai syarat minimum. Kali terakhir aku mengambil ujian IELTS, aku mendapat band 6.5 untuk kedua-dua komponen. Aku tak yakin untuk melepasi syarat minimum untuk semua komponen kalaupun aku mengambil semula ujian IELTS. 

Banyak lagi perkara yang perlu difikirkan. Nama ibu bapa yang perlu dijaga. Maafkan diri ini andai gagal mencapai hasrat ummi dan ayah. u_u




Monday, March 23, 2015

Puas

Assalamualaikum.

Kemenangan 2-1 mengatasi musuh tradisi sentiasa bermakna. Lebih bermakna apabila semua haters menjangkakan kekalahan Manchester United dan terpaku apabila United bergaya mengatasi lawan di Anfield.

"Habislah MU. Game lepas ni semua susah."

And then they said Manchester United will struggle. ^_^


Great team responds on the pitch. Manchester United berdepan siri laluan sukar apabila berdepan Arsenal dalam Piala FA. Seterusnya perlu menentang Tottenham Hotspurs (home), Liverpool (away), Manchester City (home), Chelsea (away), Everton (away), dan Arsenal (home) sekali lagi. Semua musuh meramalkan United akan menghadapi masalah. Malangnya, mereka silap. 

Selepas kekalahan 2-1 kepada Arsenal dalam Piala FA, United bangkit mencatat dua kemenangan berturut-turut. Usai membenam cabaran Spurs 3-0, United berdepan pula dengan musuh ketat yang berada di tahap prestasi terbaik dan mencatat kemenangan selepas kemenangan. Kali terakhir Liverpool kalah dalam liga musim ini adalah ketika tewas 3-0 kepada Manchester United di Old Trafford pada bulan Disember lepas. 

Sangat ironi apabila pasukan yang sama mengakibatkan kekalahan Liverpool sekali lagi untuk mengukuhkan cengkaman di tempat keempat dengan berbeza lima mata dari Liverpool di tangga kelima. Misi United untuk beraksi di pentas Eropah kian mekar.

Juan Mata meletakkan United di depan dalam babak pertama apabila menyempurnakan lorongan cantik Ander Herrera dan merembat dengan kaki kanan. Kapten Liverpool, Steven Gerrard yang masuk di awal babak kedua menggantikan Adam Lallana hanya beraksi 40 saat sebelum dilayangkan kad merah kerana memijak kaki Herrera selepas turut merempuh Mata.

Mata menambah gol kedua peribadi apabila menyambut hantaran lambung pemain gantian, Angel Di Maria, dengan sepakan akrobatik yang memukau penonton. Sepakan itu langsung menewaskan Simon Mignolet di gawang Liverpool dan meletakkan United dalam kedudukan selesa.

Walaupun Daniel Sturridge berjaya mengurangkan defisit untuk pasukan tuan rumah, United utuh bertahan untuk membawa pulang tiga mata penuh ketika peminat pasukan lain tidak meletakkan sebarang harapan kepada Manchester United. Wayne Rooney sempat mensia-siakan peluang dalam masa kecederaan apabila gagal menjaringkan sepakan penalti.

Keputusan di akhir perlawanan sangat adil bagi Manchester United yang mendominasi penguasaan bola. Simpati buat rakan serumah aku yang merupakan penyokong tegar Liverpool dan kekal positif ketika sama-sama menonton semalam. Hahaha. Glory glory Manchester United!




Saturday, March 21, 2015

Arabian Night

Assalamualaikum.
 
Alhamdulillah, rezeki malam ni rakan serumah belanja makan di Restoran Papero. Hari ni baru tema 'Arabian Night' ni dicanang. Awal minggu ni dia cuma cakap nak belanja. Mungkin sebagai tanda kesyukuran dia berjaya melepasi tahun pertama perubatan baru-baru ni.
 
 
Kami pergi berempat. Dekat je dengan rumah sewa kami. Tapi tak jalan kaki. Pergi naik teksi. Kami gerak lepas solat maghrib. Sampai sana dah pukul 8.30 malam. Perut berkeroncong mintak diisi dengan kadar segera. Lapar....


Aku pesan chocolate milkshake. One of my favourite. Dan.... alhamdulillah, memang sedap. Sangat sedap sebenarnya. Rasa macam tak nak habiskan. Rasa nak minum lagi dan lagi. Sampai dah habis air ni pun aku sedut lagi dari straw.


Tiga orang rakan serumah aku semua pesan shawarma. Aku saja yang mintak chicken grill dengan andaian makanan ni lagi besar dan shawarma kecik. Ternyata aku salah. Shawarma besar gila! Dan ayam ni nampak kerdil. Tsk tsk. Tapi... alhamdulillah, ni pun cukup mengenyangkan. 


Haaaa.. insan kelaparan nak makan ni. Saya makan dulu deh! Bukan selalu dapat rasa makanan Arab ni. Jadi orang Arab aku malam ni. Syukur alhamdulillah atas rezeki kurniaan Allah. Dengar kata keluarga di Kedah jamuan nasik kandar Royale malam ni. Alhamdulillah. Segala puji-pujian hanya bagi Allah. ^_^





Sama Hebat

Assalamualaikum.

Undian pusingan suku akhir Liga Juara-Juara Eropah musim 2014/2015 berlangsung semalam.

Paris Saint-Germain (Perancis) vs FC Barcelona (Sepanyol)
Atletico Madrid (Sepanyol) vs Real Madrid CF (Sepanyol)
FC Porto (Portugal) vs Bayern Munich (Jerman)
AS Monaco (Perancis) vs Juventus (Itali)

Monaco adalah pasukan yang dikira paling lemah antara lapan pasukan terakhir ini. Juventus bertuah untuk diundi menentang pasukan yang tidak mempunyai bintang yang sangat menggerunkan melainkan kekayaan yang setaraf PSG dan Chelsea. Juve yang diketuai Carlos Tevez dan Paul Pogba dijangka mudah melangkah ke separuh akhir seperti mereka membelasah Borussia Dortmund 5-1 dalam pusingan kedua.

Bayern juga mendapat undian mudah antara tiga pasukan pilihan (termasuk Barca dan Real) yang diramalkan akan memenangi kejuaraan musim ini. Porto adalah pasukan berpengalaman dalam kejuaraan ini tetapi Bayern memiliki senjata yang cukup ampuh untuk meranapkan impian pasukan dari Portugal itu. Hanya tuah yang mampu membawa Porto melangkah jauh.

Atletico vs Real, ulangan final musim lepas. Atletico berpeluang membalas dendam kali ini tetapi Atletico sebenarnya sudah menjadi musuh ketat Real sejak perlawanan itu. Atletico sukar ditewaskan dalam beberapa perlawanan kedua-dua pasukan berentap. Diego Simeone (pengurus Atletico) dilihat mempunyai rahsia untuk menghadapi Real Madrid dan pasti gembira untuk berdepan pasukan Carlo Ancelotti dalam dua perlawanan lagi.

Satu lagi pasukan kaya dari Perancis, PSG, akan berdepan Barca dalam satu lagi perlawanan yang dijangka sengit. Namun, PSG akan beraksi tanpa penyerang sensasi mereka, Zlatan Ibrahimovic yang dilayangkan kad merah dalam perlawanan menentang Chelsea. Barcelona pula sedang berada di tahap prestasi terbaik diketuai Lionel Messi yang kini sukar disekat dengan menjaringkan serta mencipta gol-gol Barca. Bisa gandingan Messi bersama Neymar dan Luis Suarez juga cukup untuk menggentarkan mana-mana pasukan.

Selepas analisis, empat pasukan yang aku jangka akan merebut trofi berprestij ini adalah Barcelona, Real Madrid, Bayern Munich, dan Juventus. Perlawanan pertama akan berlangsung pada 14/15 April diikuti perlawanan kedua pada 21/22 April.



Thursday, March 19, 2015

Lengkap Lapan

Assalamualaikum.

Telah sempurna


------------------------------

Atletico 1-0 Leverkusen
Agregat: 1-1 (selepas masa tambahan)

Atletico Madrid menjadi tuan rumah kepada wakil Jerman selepas tewas di gelanggang lawan. Satu gol yang diperlukan Atletico untuk mengikat agregat dan mengheret permainan ke masa tambahan dijaringkan oleh Mario Suarez pada separuh masa pertama. Tiada gol ditambah dalam separuh masa kedua, dan dalam aksi masa tambahan selama setengah jam. Sepakan penalti akan memisahkan kedua-dua pasukan secara kejamnya.

Selepas empat sepakan penalti diambil, kedua-dua pasukan terikat 2-2. Antoine Griezmann dan Mario Suarez menyempurnakan sepakan penalti untuk Atletico, manakala Raul Garcia dan Koke gagal. Simon Rolfes dan Gonzalo Castro menjaringkan sepakan masing-masing, tetapi Hakan Calhanoglu dan Omer Toprak gagal. Sepakan Fernando Torres menewaskan penjaga gol Leverkusen dan kegagalan sepakan penalti terakhir Leverkusen oleh Stefan Kiessling menceriakan penyokong tuan rumah.

Monaco 0-2 Arsenal
Agregat: 3-3

Kalah 3-1 di tempat sendiri, Arsenal bertandang ke gelanggang lawan di Perancis dengan misi menjaringkan tiga gol atau pulang tersingkir dari kejuaraan. Jalan yang berliku ini ternyata terlalu sukar untuk ditempuhi oleh barisan pemain Gunners yang mencuba sedaya upaya.

Jaringan Olivier Giroud dalam babak pertama tidak diraikan kerana mereka sedar mereka perlukan dua lagi gol. Jaringan Aaron Ramsey membangkitkan harapan tetapi impian untuk terus mara berkubur sebaik wisel penamat dibunyikan dan Arsenal tersingkir dengan peraturan gol di tempat lawan.

Barcelona 1-0 Manchester City
Agregat: 3-1 

Manchester City bertandang ke Sepanyol dengan misi mesti menang selepas dibolosi dua gol di tempat sendiri. Malangnya, Barca yang diketuai Lionel Messi terlalu sukar untuk ditentang. Hantaran tepat Messi kepada Ivan Rakitic disudahkan dengan baik untuk memaksa City menjaringkan sekurang-kurangnya dua gol untuk membawa permainan ke masa tambahan.

Malangnya, gawang City terus digempur oleh jentera serangan Barca dan hanya aksi pemain terbaik perlawanan, Joe Hart (penjaga gol City) menyekat Barca dari berpesta gol. Jika bukan kerana kecemerlangan Hart, sudah pasti City teruk dibelasah.

Dortmund 0-3 Juventus
Agregat: 1-5

Tewas di tempat lawan, Dortmund menyambut kehadiran pelawat dari Itali. Namun hasrat untuk melakukan kebangkitan tak kesampaian. Dua jaringan Carlos Tevez dan satu gol dari Alvaro Morata menghancurkan terus harapan tuan rumah. Jurang agregat dilebarkan kepada defisit empat gol dan Dortmund tiada alasan untuk menafikan kelayakan Juventus untuk mara ke pusingan lapan terbaik.

------------------------------------

Senarai lapan pasukan telah lengkap.

Real Madrid (Sepanyol)
FC Porto (Portugal)
 Bayern Munich (Jerman)
Paris Saint-Germain (Perancis)

Atletico Madrid (Sepanyol)
AS Monaco (Perancis)
Barcelona (Sepanyol)
Juventus (Itali)

La Liga akan memiliki wakil terbanyak (tiga) diikuti Ligue 1 (dua) dan masing-masing satu wakil dari Bundesliga, Serie A, dan Primeira Liga. Undian pusingan suku akhir akan berlangsung pada 20 Mac. Tiada lagi peraturan. Gergasi seperti Real, Bayern, dan Barca boleh berentap sesama sendiri.

Jika mahu menjadi juara, pasukan mana pun ditentang mesti ditewaskan untuk mara ke pusingan seterusnya. Itu adat pertandingan.
   



Thursday, March 12, 2015

Yee-haw

Assalamualaikum.

Dua lagi perlawanan pusingan kedua Liga Juara-Juara Eropah berlangsung awal pagi ini dan sekali lagi pesta gol disaksikan. Tiada kejutan berlaku. Dua pasukan gergasi mara. Dan satu pasukan gergasi tersungkur di tempat sendiri, sekali lagi dengan peraturan gol di tempat lawan.
----------------------------
 
BAYERN 7-0 SHAKHTAR
 Agregat: 7-0
 
Selepas seri di Ukraine dalam perlawanan pertama, Bayern memanfaatkan kelebihan beraksi di laman sendiri dengan berdepan pasukan lawan yang kekurangan seorang pemain hampir keseluruhan permainan. Pemain Shakhtar dibuang padang seawal minit ketiga kerana kekasaran yang hanya sepatutnya diberikan kad kuning. Thomas Muller menjaringkan sepakan penalti itu untuk memulakan pesta gol. Satu lagi gol dijaringkan oleh Jerome Boateng sebelum babak pertama berakhir.
Bayern tanpa simpati dan belas kasihan terus membedil gawang Shakhtar dalam separuh masa kedua. Lima gol lagi dijaringkan. Dua gol pantas jaringan Franck Ribery dan Muller meletakkan Bayern dalam kedudukan sangat selesa. Holger Badstuber, Robert Lewandowski dan Mario Gotze melengkapkan kemenangan bergaya buat kelab dari negara Jerman yang membelasah Brazil 7-1 dalam pusingan separuh akhir Piala Dunia 2014.
 
---------------------------
 
CHELSEA 2-2 PSG
Agregat: 3-3 (selepas masa tambahan)
 
Kelab Paris Saint-Germain (PSG) dari Perancis membalas dendam kekalahan dengan agregat sama tahun lalu. Mereka membalas dengan peraturan sama. Keputusan seri 3-3 secara agregat selepas tamat masa tambahan memastikan kemaraan PSG dan kekecewaan pasukan pendahulu Liga Perdana Inggeris. Perlawanan pertama berakhir dengan keputusan seri satu sama. Chelsea menyangka mereka sudah layak apabila Gary Cahill meletakkan Chelsea di depan ketika permainan hanya berbaki sepuluh minit.
Jaringan penyamaan bekas pemain Chelsea yang berpindah pada musim panas tahun lepas, David Luiz, membawa permainan ke masa tambahan. Chelsea mendapat sepakan penalti yang disempurnakan Eden Hazard untuk sekali lagi meyakinkan Chelsea untuk terus melangkah. PSG hanya memerlukan satu gol untuk mengikat kedudukan dan menang dengan peraturan gol di tempat lawan. Gol penting dan bermakna itu ditanduk masuk oleh kapten, Thiago Silva. 
 
----------------------------
 
Bayern Munich (Jerman) dan PSG (Perancis) mengiringi Porto (Portugal) dan Real Madrid (Sepanyol). Empat lagi slot akan diisi minggu depan. Perlawanan berikutnya:
 
Arsenal vs Monaco (1-3)
Bayer vs Atletico (1-0)

Wednesday, March 11, 2015

Sekelip

Assalamualaikum.

Rasa macam baru semalam aku baca surah al-Kahfi. Esok dah nak baca lagi. Sekejap saja dah seminggu. Rasa macam baru jugak aku mula elective posting di Hospital Jitra. Esok tiga minggu dah sempurna. Kalau campur seminggu di klinik General Practitioner, aku dah habis 'cuti' sebulan. Sekelip mata masa berlalu. Dah nak kena balik KL. T_T

Rasa belum puas lagi cuti. Tapi kalau nak dikira, 'cuti' ni dah agak panjang berbanding cuti-cuti sebelum ni. Rileks dalam menimba ilmu. Tenang dalam mencari pengalaman. 

Nak tak nak kena balik jugak. Hujung sem ni ada peperiksaan big bang untuk menguji pengetahuan teori. Professional Exam Part I. InsyaAllah Part 2 adalah peperiksaan skil klinikal (OSCE) dalam sem lima.

Moga semuanya dipermudahkan. InsyaAllah.




Pesta

Assalamualaikum.
 
Perlawanan kedua pusingan kedua Liga Juara-Juara Eropah musim 2014/2015 dengan format timbal balas diteruskan awal pagi tadi. Dua pasukan pertama telah layak ke pusingan seterusnya.
------------------------------
PORTO 4-0 BASEL 
Agregat: 5-1
 
Perlawanan pertama di Switzerland berakhir dengan keputusan seri satu sama. Kali ini pelawat dibelasah teruk pasukan tuan rumah dengan empat gol cantik termasuk dua sepakan percuma yang terus membolosi gawang. Sepakan percuma Yacine Brahimi, rembatan Hector Herrera, sepakan percuma Casemiro dan penyudah tepat Vincent Aboubakar menceriakan penyokong kelab Portugal itu. Semua gol dijaringkan dari luar kotak penalti.
--------------------------
REAL MADRID 3-4 SCHALKE 
Agregat : 5-4
 
Juara bertahan pertandingan ini hampir dimalukan di depan penyokong sendiri. Beraksi di Bernabeu, Real Madrid menyamakan kedudukan dua kali sebelum mendahului buat kali pertama tetapi Schalke menjadikan kedudukan terikat buat kali ketiga sebelum menjaringkan gol pendahuluan di lewat permainan yang mencemaskan pasukan gergasi La Liga. Jika satu gol lagi dijaringkan oleh Schalke bermakna Schalke layak dengan peraturan gol di tempat lawan.
 
Dua gol Christian Fuchs dan Klaas-Jan Huntelaar disamakan dua gol ayam tambatan Real, Cristiano Ronaldo. Jaringan Karim Benzema pula disamakan gol Leory Sane. Huntelaar meledak gol kedua untuk menjadikan penamat perlawanan sangat mendebarkan namun Real teguh bertahan untuk layak dengan kemenangan agregat tipis.
-----------------------------------
Dua perlawanan berlangsung awal pagi esok:
Chelsea vs PSG
Bayern vs Shakhtar




Friday, March 6, 2015

Apa Itu C.I.N.T.A

Assalamalaikum.

"Dan kadang kala kita
hanya sedar keindahannya
pabila ia sudah tiada
di depan mata..." 

Apabila berbicara makna cinta, terlalu sukar memberikan jawapan mengikut skema. Kerna tiada satu kamus pun yang dapat mengungkap erti cinta. Takkan tertafsir dengan kata-kata. Lebih jauh melangkaui batas bahasa. Definisi berbeza bagi setiap manusia. Tak sama bagi semua bangsa.

Kita selalu tertanya-tanya...


Aku kongsikan satu jawapan yang menarik. Aku tak tahu kepada siapa harus aku berikan kredit. Gambar ini aku jumpa di 9Gag.


Cinta itu seperti tebing...


....di mana kita terjun tetapi ia boleh jadi sangat menakutkan.


Ada yang tak hirau langsung...


.... dan ada pula yang menghabiskan hayatnya di tebing itu.


Kamu tahu kamu boleh menyakiti diri-sendiri...


... dan ada lebih banyak tebing.


Kamu memerlukan sedikit masa untuk pulih dari terjunan tadi... kamu mungkin ada parut luka atau patah anggota badan.


Jika kamu menyalahkan diri-sendiri kerana terjun... luka itu mungkin takkan sembuh.


Kamu boleh terjun lagi, lagi, lagi, lagi.... dan lagi....


Ia mungkin takkan berakhir... jadi kenapa terjun??

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



Kerana bila kamu terjun....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


ITU MUNGKIN KALI TERAKHIR.

--------------------------------------------------------



Wednesday, March 4, 2015

Ra bu

Assalamualaikum.

Hmm. Ra bu. Tak. Bukan typo. Memang sengaja dijarakkan begitu sebab rasa janggal bila tulis tajuk entri dengan nama hari Rabu saja. Ya, hari ni memang hari Rabu (saat entri ini ditulis). Hakikat yang tak dapat dinafikan langsung walaupun oleh pasukan pendakwa Saipul. Hari ni ada pasar malam di Changlun. Okay, pasar malam bukanlah motif entri ni dicoret.

Esok aku akan menamatkan elective posting minggu ni di wad medikal (wad lelaki dan wad perempuan). Banyak yang aku pelajari dalam menguruskan pesakit. Masih banyak ilmu yang perlu ditimba tapi aku kira, aku sudah mencapai objektif praktikal kali ni. Tinggal seminggu lagi di Hospital Jitra sebelum aku pulang untuk menuntut ilmu di Kuala Lumpur. Minggu depan aku akan ke wad bersalin dan wad pediatrik. 

Hujung sem ni aku akan menghadapi peperiksaan profesional bahagian pertama. Big bang bagi pelajar perubatan untuk menguji teori yang aku pelajari selama dua tahun ni. Bahagian kedua adalah peperiksaan amali (praktikal) sem depan.

Lepas tu? Hmm. Persoalan yang berat untuk dijawab. Masih buntu untuk membuat keputusan. Aku masih dalam program ke luar negara. Tapi aku perlu menduduki semula peperiksaan IELTS jika masih mahu kekal dalam program Partner Medical School. Jika tidak, aku akan menyambung pengajian di Seremban.

Entahlah. Kalau ke luar negara, aku perlu menunggu sembilan bulan kerana aku akan menamatkan sem lima hujung tahun ini (insyaAllah). Aku hanya akan ke luar negara tahun depan jika itu takdirku. I don't know. Susah rasanya jadi orang dewasa perlu buat keputusan yang besar macam ni. I want to be kids again.

Biarlah.. biarlah Allah yang menentukan langkahku seterusnya. Wallahualam. Hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk diri ini.



Tuesday, March 3, 2015

Encik Hasben Sempurna 10 Bintang

Assalamualaikum.

"You aren't wealthy until you have something money can't buy."

Masih ada lagi ke dalam dunia ni encik suami yang sempurna sampai dapat rating 10/10? Mungkin ada dalam kisah dongeng. Hakikatnya, tiada yang sempurna. Kita semua serba kekurangan. Kerna itu harus saling melengkapi. Tapi untuk hiperbola, tajuk novel ini diterima dengan berlapang dada dan hati yang terbuka.

Ramai yang tak suka tonton filem Melayu kerana kurangnya moral dalam jalan cerita. Hanya hiburan semata-mata. Maka aku menonton filem Melayu kerana mencari hiburan usai penat seharian. Klise benar jalan ceritanya seklise novel-novel cinta yang meleret penceritaan.

Ada beberapa perkara yang aku tak gemar dalam cerita encik-hasben-saya-10-bintang ni. Pertama, kecelaruan watak heroin utama, Aleeya. Dia ni terlalu celaru sehingga dia lebih celaru dari kecelaruan tu sendiri. Aku abaikan saja bahagian dia tiba-tiba mula bertudung di pertengahan cerita. Dia sangat celaru nak pilih antara Syed Muzaffar atau hero penyelamatnya, Zarief. So very simple.

Alasan Aleeya nak kahwin dengan Muzaffar sebab tak nak anak dia diejek apabila berbinkan Abdullah tu sangat lucu dan terlalu lemah. Memanglah dia mengandungkan anak luar nikah tapi nak korbankan cinta dia pada Zarief hanya untuk anak yang belum dilahirkan tu..... arghh!

Mudah sangat. Tak payah buat perkiraan yang merumitkan. Memang Zarief sepatutnya yang dia pilih dari awal. Lebih-lebih lagi bila Zarief tinggalkan tunangnya yang curang, Azura. Nasib baiklah plot peleraiannya klise seperti biasa. Happy ending.

"Masihkah ada ruang dalam hati abang untuk Leeya?"

Soalan diajukan kepada Zarief dalam kapal terbang menuju ke London. Kapal terbang adalah tempat pertama kali diorang bertemu. Manisnya.... cair. Rakan serumah aku di Sri Petaling yang turut layan filem Melayu cakap filem ni tak best. 'Manisnya Cinta di Capadoccia' lagi best. Aku tak suka bandingkan. Bagi aku, kedua-dua cerita ada kekuatan yang tersendiri hasil pengolahan dari novel.

Akhir kata, encik hasben sempurna 10 bintang macam Zarif Daniel hanya wujud di alam fantasi.




PK

Assalamualaikum.

Bila kawan-kawan serumah aku di Sri Petaling cadangkan untuk aku tonton filem Hindustan, "PK", aku sangat skeptikal. Aku macam tak percaya. Betul ke cerita ni best sangat? Sebab aku dimaklumkan, cerita ni macam '3 Idiots'. Cerita yang ada pengajaran. Omputeh cakap 'brilliant'. 

PK ni bermaksud 'mabuk'. Nama yang diberikan kepada hero cerita ni, sorang (ataupun seekor) makhluk asing a.k.a alien yang kehilangan alat kawalan jauh kapal angkasanya yang dicuri sebaik dia mendarat di Bumi. Perjalanan dia mencari alat kawalan jauh tersebut membawa persoalan mencari Tuhan di mana dia cuba berhubung dengan Tuhan untuk mendapat semula alat kawalan jauh miliknya untuk pulang ke planet asal.

Persoalan yang sangat menarik adalah tentang kewujudan Tuhan. Ya, Tuhan benar wujud. Tapi ada Tuhan yang menciptakan kita semua (Maha Mencipta). Dan satu lagi 'Tuhan' yang dicipta oleh manusia untuk kepentingan sendiri sehingga timbul pelbagai agama dengan Tuhan masing-masing. Agama yang banyak ini diumpamakan seperti syarikat.

Tapi aku tak tersentuh sehinggalah penutup cerita ni apabila aku menitiskan air mata. Kenapa? Apabila jalan takdir Jaghu dan Sarfaraaz bertemu semula dalam situasi yang sangat menyentuh perasaan. Sarfaraaz menelefon Kedutaan Pakistan di Belgium setiap hari pada jam 9 pagi untuk mengetahui sama ada Jaghu cuba menghubunginya. Akhirnya, Jaghu menghubungi kedutaan itu dalam rancangan televisyen 'PK vs Tapaswi' dan para pekerja kedutaan gembira menyambut panggilan yang sangat dinanti-nantikan. Sangat menyentuh hati.

Aku cerita banyak pun korang takkan faham selagi tak tonton sendiri cerita ni. Berbanding filem Hindustan lain yang overdose dengan cinta dan menari terkinja-kinja sampai ke subuh, filem ni memang wajib tonton!

Rating 9.5/10



Telur Masak Separuh

Assalamualaikum.

Tajuk entri memang sangat membuatkan orang lapar. Hakikatnya entri ni tak melibatkan makanan. Telur juga bukanlah fokus entri ini ditulis. Sipi-sipi pun tak ada kaitan telur dengan tujuan aku menulis. Sebenarnya nak beritahu hari ni Selasa. Ada apa dengan hari ni? Selasa bermakna aku sudah separuh perjalanan menghabiskan elective posting di hospital. Tiga minggu adalah tempoh yang perlu aku lalui. Sekarang minggu kedua.

"Kenapa tak pergi Hospital Tuanku Fauziah?"

"Kenapa pilih Hospital Jitra?"

"IMU ni kat mana?"

Itu semua adalah soalan ruji yang perlu aku hadapi sepanjang praktikal kali ni. Berkenaan sebab aku pilih Hospital Jitra, jawapan aku sama dan mudah. Ini adalah tempat yang paling dekat dengan rumah aku di Changlun. Timbul pula persoalan HTF di Kangar sama jauh. Jawapan aku juga mudah. Sebelum ni, aku bandingkan HJ dengan Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Star. Walaupun HSB merupakan hospital besar yang berpakar dan ada House Officer (HO), aku kira jarak ulang-alik saja sudah cukup mengukuhkan keyakinan aku untuk praktikal di Jitra.

Jauh di sudut hati, terdetik juga rasa ingin melihat suasana di Kangar dengan peluang untuk belajar bersama pakar. Dikatakan HTF mudah menerima pelajar dan senang pula untuk parkir kereta. Ada pakar, ada HO. Lebih banyak kes yang boleh dipelajari kerana banyak kes yang dirujuk ke hospital besar untuk dirawat oleh doktor pakar.

Tapi aku kira, ada hikmahnya aku memilih Jitra sebagai tempat praktikal. Walaupun tak banyak kes mencabar dan rare (lain dari yang lain), aku masih belajar banyak di sini. Aku baru pelajar tahun kedua, masih ada tiga tahun untuk aku menimba pengalaman. Sudah banyak rasanya pengurusan pesakit yang aku pelajari termasuk ubat-ubatan yang diberikan. Penyakit-penyakit yang jarang dijumpai mungkin aku akan jumpa bila masanya sesuai. 

For now, i just enjoy the moment.



Monday, March 2, 2015

Cinta Rosie

Assalamualaikum.

Apakah kau bayang lelaki terus curang
tanpa seikhlas sayang
meski hati bergoncang jiwa tak tenang
menginginkan seseorang? 

Akhirnya.... akhirnya.... berjaya jugak aku muat turun filem 'Love, Rosie'. Dengar ceritanya, filem ni memang gempak habis. Sampai menangislah bak kata Atisa (bukan nama sebenar). Dia tengok filem ni banyak kali pun tetap menitis air mata. Betul ke cerita ni sedih sangat? Aku masih skeptikal. Tak sabar nak tengok.

Mampukah kisah cinta Alex dan Rosie ni menggugat jiwa kental aku yang dalam hati ada taman ni? Well, time will tell. Persoalan tu akan terjawab nanti lepas aku habis tonton filem ni. Sedih sangat ke? Boleh lawan Titanic? Filem ni diadaptasikan dari novel popular karangan Cecelia Ahern, 'Where Rainbows End' (Di Mana Pelangi Berakhir).

Do we really only get one shot at true love?  
(Benarkah kita hanya ada satu percubaan dalam meraih cinta sejati?)

Bukan ruang dan benua yang dapat memisahkan ikatan dua hati yang tersimpul mati. Bukan jarak berjuta batu yang dapat meleraikan kasih yang ampuh terpateri. Dapatkah Alex dan Rosie mencari jalan untuk bertemu satu sama lain, atau semuanya akan terlambat? Aku harap sangat pengakhirannya tak mengecewakan.



Malam di Muzium - Rahsia Makam

Assalamualaikum.

Tajuk entri ni adalah terjemahan terus dari tajuk filem 'Night at the Museum: Secret of the Tomb' yang ditayangkan tahun lepas. Ia adalah filem ketiga dalam francais ini selepas 'Night at the Museum' (2006) dan 'Night at the Museum: Battle of the Smithsonian' (2009).

Aku suka francais ni sebab dapat belajar sejarah dalam hiburan yang juga berselit moral. Dipendekkan cerita yang panjang, Larry Daley sekali lagi menceriakan penonton dengan rakan-rakan muziumnya yang 'hidup' pada waktu malam apabila tablet Akhmenrah berfungsi. Tablet itu mengalami perubahan dan menyebabkan Larry membawa Akhmenrah ke Muzium Britain untuk mencari ayahnya yang mengetahui rahsia tablet tersebut.

Ada dua kisah sejarah atau mungkin lagenda yang terdapat dalam siri ketiga ini. Pertama, karakter 'Sir Lancelot' yang merupakan salah seorang Kesatria Meja Bulat. Kalau ikut cerita ni, Sir Lancelot dalam misinya mencari 'Holy Grail' untuk King Arthur. Dia telah mencuri tablet Akhmenrah untuk dibawa pulang ke Camelot. Aku dapat tahu melalui pembacaan yang Sir Lancelot mempunyai hubungan sulit dengan Ratu Guinevere.

Kisah sejarah kedua adalah tentang bandar Pompeii di Itali. Melalui pembacaan, aku dapat tahu bandar ini telah musnah selepas letusan gunung berapi Vesuvius. Bandar Pompeii ini ditemui dua rakan Larry bersaiz mini Jedediah dan Octavius yang tersesat.

Penutup cerita ni agak mengecewakan aku. Akhmenrah akan tinggal bersama ibu bapanya di Muzium Britain. Tanpa tablet Akhmenrah, Muzium New York tak akan 'bernyawa' pada waktu malam. Maka rakan-rakan Larry seperti Attila The Hun, Sacagawea, dan Theodore Roosevelt tak dapat hidup apabila malam tiba.

Beginikah pengakhiran francais Night at the Museum? Adakah kisah akan bersambung lagi? Hanya Allah yang tahu. Seperti juga Larry yang sedih untuk berpisah dengan 'sahabat'nya, aku juga sedih.




Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif