Monday, December 19, 2016

Goh/Tan di Puncak Dunia

Assalamualaikum.

 Live streaming

Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada pasangan badminton negara, Goh V Shem dan Tan Wee Kiong, yang muncul juara beregu lelaki dalam pertandingan terakhir untuk menutup kempen Super Series, iaitu Dubai World Superseries Finals di Dubai, Qatar. Perkembangan mereka mula menarik perhatian aku selepas persembahan memukau semasa mewakili Malaysia dalam aksi Piala Thomas. Selain Dato' Lee Chong Wei, pasangan Goh dan Tan dikira sandaran utama untuk memungut mata.

Goh/Tan membuat kejutan lagi apabila mara ke final Sukan Olimpik 2016, dan hanya berjarak satu mata dari sejarah memenangi pingat emas pertama Malaysia dalam penyertaan Sukan Olimpik. Malangnya, mereka tewas juga kepada pasangan Fu Haifeng/Zhang Nan yang ditewaskan dalam peringkat kumpulan. 

Graf mereka terus meningkat apabila menjuarai kejohanan Super Series pertama di Terbuka Denmark, dan kemudiannya mencapai puncak dunia ketika ditabalkan pasangan beregu lelaki nombor satu dunia dalam ranking Badminton World Federation (BWF) pada bulan November. Walaupun gagal memenangi pertandingan Super Series selepas itu, mereka tetap mara ke Dubai di tangga kedua ranking sirkit Super Series.

----------------------------------------


Goh V Shem dan Tan Wee Kiong memulakan pertandingan dengan diberikan kemenangan percuma kerana Mathias Boe dan Carsten Mogensen (Denmark) menarik diri. Goh/Tan memulakan aksi dengan kemenangan rubber game 18-21, 21-19, 21-19 mengatasi Li Junhui dan Liu Yuchen (China). Mereka memenangi peringkat kumpulan apabila menundukkan satu lagi beregu China, Chai Biao dan Hong Wei, juga dengan kemenangan rubber game 16-21, 21-13, 22-20. 

Undian peringkat separuh akhir sekali lagi menemukan mereka dengan Chai/Hong. Buat kedua kalinya berturut-turut, Goh/Tan mengatasi pasangan China itu dengan keputusan 21-18, 21-16. Pasangan Jepun, Takeshi Kamura dan Keigo Sonoda, menjadi pemisah antara beregu nombor satu dunia dari Malaysia dan kejuaraan.

Goh/Tan mempamerkan aksi cemerlang di waktu yang sempurna untuk menang straight set 21-14, 21-19. Kemenangan ini mengukuhkan kedudukan mereka di persada ranking dunia mengatasi Takeshi/Keigo yang berada di kemuncak prestasi. 

Semoga tahun 2017 membawa pencapaian lebih gemilang dari pasangan ini. Harapan kita dapat melihat Goh/Tan muncul juara Kejohanan Dunia tahun depan.


Monday, December 12, 2016

Enam Belas Terbaik

Assalamualaikum.


Tamat sudah persaingan peringkat kumpulan untuk Liga Juara-Juara Eropah musim 2016/2017. Enam belas pasukan terbaik sudah menempah slot masing-masing untuk beradu kekuatan. Berikut adalah senarai pasukan yang layak dari setiap kumpulan dengan pemenang kumpulan disebut dahulu.

Kumpulan A -- Arsenal (England), Paris Saint-Germain (Perancis)
Kumpulan B -- Napoli (Itali), Benfica (Portugal)
Kumpulan C -- Barcelona (Sepanyol), Manchester City (England)
Kumpulan D -- Atletico Madrid (Sepanyol), Bayern Munich (Jerman)
Kumpulan E -- Monaco (Perancis), Bayer Leverkusen (Jerman)
Kumpulan F -- Borussia Dortmund (Jerman), Real Madrid (Sepanyol)
Kumpulan G -- Leicester City (England), Porto (Portugal)
Kumpulan H -- Juventus (Itali), Sevilla (Sepanyol)

La Liga Sepanyol memiliki wakil terbanyak di pusingan kalah mati ini dengan empat pasukan diikuti England dan Jerman dengan tiga pasukan, dan dua pasukan masing-masing dari Perancis, Itali, dan Portugal. Ini bermakna hanya wakil kelab dari enam negara akan bertanding merebut piala berprestij bola sepak Eropah musim ini.

Semua pemenang kumpulan tidak akan bertemu sesama sendiri dalam pusingan enam belas terbaik. Ini bermakna pasukan gergasi seperti PSG (Perancis), Bayern Munich (Jerman), dan Real Madrid (Sepanyol) akan menentang salah satu dari pemenang kumpulan.

-------------------------------

Berikut adalah senarai perlawanan dengan pasukan naib juara kumpulan akan beraksi di tempat sendiri terlebih dahulu. Peraturan pusingan kalah mati pertama ini juga meletakkan pasukan dari liga domestik negara yang sama tidak akan bertemung sesama sendiri.

Manchester City (England) vs Monaco (Perancis)
Real Madrid (Sepanyol) vs Napoli (Itali) 
Benfica (Portugal) vs Dortmund (Jerman)
Bayern Munich (Jerman) vs Arsenal (England)*
Porto (Portugal) vs Juventus (Itali)
Bayer Leverkusen (Jerman) vs Atletico Madrid (Sepanyol)
PSG (Perancis) vs Barcelona (Sepanyol)*
Sevilla (Sepanyol) vs Leicester City (England)

Perjalanan ke final di Cardiff nanti bersambung di pusingan kalah mati. Dua perlawanan yang pastinya menarik dan dinanti-nantikan adalah Bayern Munich menentang Arsenal, dan juga PSG bertemu Barcelona. Malang bagi Arsenal kerana diundi melawan gergasi dari Bundesliga Jerman. PSG pula yang lemah tanpa Zlatan Ibrahimovic akan berdepan gergasi La Liga yang ditunjangi Lionel Messi.

Perlawanan-perlawanan lain dilihat sama ada seimbang seperti Manchester City bertemu Monaco, atau satu pasukan mempunyai kelebihan seperti pengalaman Sevilla berdepan muka baru (Leicester City).

Lapan pasukan yang aku jangka akan berentap di pusingan suku akhir:
Manchester City (England), Real Madrid (Sepanyol), Borussia Dortmund (Jerman), Bayern Munich (Jerman), Juventus (Itali), Atletico Madrid (Sepanyol), Barcelona (Sepanyol), Sevilla (Sepanyol)

Empat pasukan Sepanyol, dua dari Jerman, dan masing-masing satu wakil Itali dan England. Tiada lagi peraturan yang menghalang dua pasukan dari negara yang sama untuk bersaing dan undian rawak ini memungkinkan Barcelona bertemu Real Madrid.

Kita tunggu dan lihat.







Saturday, September 24, 2016

Glory Glory

Assalamualaikum.

Glory glory Manchester United. Back to winning ways!

Selepas tiga kekalahan berturut-turut dalam semua pertandingan kepada Manchester City (Liga Perdana Inggeris), Feyenoord (Liga Europa), dan Watford (Liga Perdana Inggeris), Manchester United kembali di landasan kemenangan. Bermula dengan kemenangan 3-1 mengatasi Northampton dalam Piala Liga Inggeris pertengahan minggu ini.

Sebentar tadi, Manchester United menewaskan juara bertahan liga, Leicester City 4-1 untuk mengakhiri kemarau. Keputusan Jose Mourinho untuk meletakkan kapten pasukan, Wayne Rooney, di bangku simpanan adalah sangat tepat. Para peminat yang menyayangi kelab Manchester United sangat gusar dan khuatir dengan corak permainan United yang terjejas kerana Rooney berada dalam kesebelasan utama walaupun prestasinya sangat buruk. Keputusan menyingkirkan Rooney membuahkan hasil. 

Aksi United di separuh masa pertama sangat memukau dan menghiburkan. Serangan bertali arus dari awal permainan walaupun kubu Leicester gagal ditembusi. Namun benteng kukuh pelawat akhirnya bocor apabila sepakan sudut Daley Blind ditanduk oleh bek tengah, Chris Smalling, untuk gol pertama tuan rumah. Juan Mata menambah gol kedua selepas menerima hantaran Jesse Lingard dalam kotak penalti untuk satu rembatan kencang.

Blind sekali lagi mencipta gol dari sepakan sudut apabila tolakan pantas kepada Mata yang melintangkan bola di dalam kotak enam ela. Marcus Rashford pantas menyambar untuk menyambung kisah dongengnya. Pemain muda yang terus mencipta nama. Sepakan sudut Blind sekali lagi menghasilkan gol apabila ditanduk masuk Paul Pogba. Pemain termahal dunia yang dikritik hebat kerana gagal beraksi cemerlang sejak perpindahan rekod dunia dari Juventus. 

Persembahan Pogba hari ini berkelas dunia dan membuatkan tanda harganya cukup berbaloi. Gol yang dijaringkan itu adalah bonus dan gaya dia meraikan jaringan dengan kepuasan kerana mendiamkan pengkritiknya. Selain empat gol tersebut, Rashford dan Zlatan Ibrahimovic merembat tinggi ketika memiliki peluang untuk meledak gol. 

Separuh masa kedua sedikit perlahan walaupun United memiliki beberapa peluang untuk menambah jaringan. Hanya ledakan jarak jauh Demarai Gray berjaya mengurangkan defisit untuk Leicester City. United kini kembali mencabar kejuaraan dengan Arsenal dan Chelsea bertembung sesama sendiri dalam perlawanan lewat malam ini.

---------------------

Cerita sisi:

Alkisah nak balik dari kedai mamak lepas menonton perlawanan tu, adalah sekatan jalan raya dalam perjalanan. Mujurlah baru-baru ni dah perbaharui lesen memandu. Kalau tidak, alamatnya dapatlah 'surat cinta' (saman) dari abang yang acah garang tu. 
Masa nak belok ke taman perumahan yang merupakan jalan pintas untuk pulang ke rumah sewa, abang tu ingat aku nak lari dari sekatan jalan raya. Dia pun mintaklah kad pengenalan dan lesen memandu. Semua bersih. Dia pun hairan tengok alamat Kedah. Tanya pulak tinggal kat mana....

Moral: berani kerana benar, takut kerana salah.




Tak Bisa Memiliki

Assalamualaikum.



Apakah yang engkau cari
Tak kau temukan di hatiku
Apakah yang engkau inginkan
Tak dapat lagi ku penuhi
Begitulah aku
Pahamilah aku

Mungkin aku tidaklah sempurna
Tetapi hatiku memilikimu sepanjang umurku
Mungkin aku tak bisa memiliki
Dirimu seumur hidupku



Monday, September 19, 2016

UCL 16/17 #1

Assalamualaikum.

Liga Juara-Juara Eropah kembali lagi untuk musim 2016/2017. Pentas tertinggi bola sepak Eropah yang menghimpunkan pasukan-pasukan terbaik liga domestik di negara Eropah. Berikut adalah senarai keputusan untuk semua kumpulan dan sedikit ulasan.

KUMPULAN A
PSG 1-1 Arsenal
Basel 1-1 Ludogorets

Kedudukan: Arsenal 1 mata; Basel 1; PSG 1; Ludogorets 1

KUMPULAN B
Dynamo Kyiv 1-2 Napoli
Benfica 1-1 Besiktas

Kedudukan: Napoli 3 mata; Besiktas 1; Benfica 1; Dynamo Kyiv 0

KUMPULAN C
Barcelona 7-0 Celtic
Manchester City 4-0 Monchengladbach

Kedudukan: Barcelona 3 mata; Manchester City 3; Monchengladbach 0; Celtic 0

KUMPULAN D
Bayern 5-0 Rostov
PSV 0-1 Atletico

Kedudukan: Bayern 3 mata; Atletico 3; PSV 0; Rostov 0

KUMPULAN E
Leverkusen 2-2 CSKA Moscow
Tottenham 1-2 Monaco

Kedudukan: Monaco 3 mata; CSKA Moscow 1; Leverkusen 1; Tottenham 0

KUMPULAN F
Real Madrid 2-1 Sporting Lisbon
Legia 0-6 Borussia Dortmund

Kedudukan: Borussia Dortmund 3 mata; Real Madrid 3; Sporting Lisbon 0; Legia 0

KUMPULAN G
Club Brugge 0-3 Leicester
Porto 1-1 Kobenhavn

Kedudukan: Leicester 3 mata; Kobenhavn 1; Porto 1; Club Brugge 0

KUMPULAN H
Lyon 3-0 Dinamo Zagreb 
Juventus 0-0 Sevilla

Kedudukan: Lyon 3 mata; Juventus 1; Sevilla 1; Dinamo Zagreb 0
-----------------------------------------

Semua pasukan berkongsi mata dalam kumpulan A dengan dua keputusan seri satu sama. Arsenal (England) mengikat PSG di Perancis. Pelawat dari Bulgaria pula menyekat kemenangan Basel di Switzerland. Napoli (Itali) pula mendahului kumpulan B selepas menewaskan kelab Ukraine sementara Benfica (Portugal) seri dengan Besiktas (Turki).

Dua pasukan gergasi dalam kumpulan C menang bergaya. Barca (Sepanyol) membelasah Celtic (Scotland) dan Manchester City (England) membenam pelawat dari Jerman. Satu lagi pasukan Jerman (Bayern) menumbangkan pasukan Bulgaria di tempat sendiri ketika Atletico Madrid (Sepanyol) mengatasi PSV Eindhoven (Belanda) dalam kumpulan D.

Monaco (Perancis) mendahului kumpulan E selepas menundukkan Tottenham Hotspurs (England) ketika kelab Jerman dan kelab Rusia terikat. Satu lagi wakil Jerman (Dortmund) membelasah kelab Poland di lama sendiri. Gergasi Sepanyol (Real Madrid) juga mencatat kemenangan ke atas kelab Portugal untuk berkongsi takhta kumpulan F.

Leicester City (England) yang membuat kemunculan sulung di pentas UCL menang besar ke atas kelab Belgium untuk mendahului kumpulan G selepas Porto (Portugal) dan Kobenhavn (Denmark) seri satu sama. Lyon (Perancis) pula mendahului kumpulan H menewaskan pasukan Croatia. Juventus (Itali) dan Sevilla (Sepanyol) mencatat satu-satunya keputusan seri tanpa jaringan.




Friday, September 9, 2016

S.T.A.Y

Assalamualaikum.


Stay with me, the best is yet to be.

"Why it is fading?"
"Because they don't want commitment"

People just want to fall in love.
But they don't want to be in love.

People just want the happiness.
But they can't take the sadness.

That's why it's only burning for the beginning but it is fading for the ending.
Because they misunderstood.

They want to own.
But they don't want to take care.

As Shayk Yassir Fazaga said, 
'the word LOVE in the Quran appears on over 90 places. But interestingly it doesn't define
the word love at all.'

It speaks the consequence of love.
It is commitment.

Islam talks about commitment. If you truly love something or someone, you commit~
If you don't, then your claim of 'true love' isn't true at all.

Love does not only fall.
Love stays as well.

Thus, don't trust people when they say they love you.
Trust them when they stay with you.

-Kredit: FB Luqman San-

"Kenapa ia pudar?"
"Kerana mereka tidak mahu komitmen,"

Manusia hanya mahu jatuh cinta,
tapi tidak mahu kekal dalam cinta.

Manusia hanya mahu bahagia,
tapi tidak mampu menanggung duka.

Itu sebabnya cinta hanya membara di awalnya tetapi pudar di hujungnya.
Kerana mereka salah faham.

Mereka mahu memiliki, tapi tak mahu menjaga.

Kata Syeikh Yassir Fazaga: 'Perkataan cinta dalam Quran muncul 90 kali, tapi yang menariknya
ia tidak mendefinisikan cinta walau sekali.'

Ia berbicara akibat cinta.
Ia adalah komitmen.

Islam berbicara tentang komitment. Jika kamu benar-benar mencintai sesuatu atau seseorang,
kamu memberi komitmen. Jika kamu tidak, dakwaan 'cinta sejati' kamu tidak benar.

Cinta tidak hanya jatuh,
cinta juga bertahan.

Jangan percaya mereka yang berkata mereka menyayangimu,
percayalah mereka yang bertahan denganmu.




Saturday, August 20, 2016

Satu Mata Yang Tak Kunjung Tiba


Hampir, sangat hampir. Hanya satu mata yang tidak kunjung tiba.

Pasangan beregu lelaki negara memberikan segala-galanya. Bangkit dari ketinggalan beberapa kali untuk mengharumkan nama Malaysia. Menggalas harapan seluruh rakyat Malaysia untuk melihat pingat emas pertama di Sukan Olimpik, mereka tidak pernah menyerah kalah. Malah, mata akhir berada di tangan dua kali.

Tiada apa yang perlu dimalukan dan dikesalkan. Memulakan kempen Rio 2016 tanpa diletakkan harapan besar, gandingan Goh V Shem dan Tan Wee Kiong menewaskan pasangan beregu Jerman dan USA sebelum mengejutkan beregu Fu Haifeng/Zhang Nan (China) dalam pertarungan tiga set untuk memenangi kumpulan.

Menanti mereka di suku akhir adalah pasangan nombor satu dunia, Lee Yong Dae dan Yoo Yeon Seong, dari Korea Selatan. Beraksi tanpa tekanan, mereka sekali lagi membuat kejutan dengan kemenangan rubber game untuk mara ke semi final. Kini peluang untuk pingat yang tidak dijangka sebelum Olimpik bermula sudah terhidang di depan mata.

Bukan calang-calang beregu menjadi halangan di separuh akhir. Pasangan nombor lima dunia, Chai Biao dan Hong Wei, menjadi pemisah antara beregu Malaysia dan final yang menjanjikan pingat yang pasti. Semangat juang yang tinggi membawa kemenangan untuk mereka, sekali lagi dengan permainan tiga set.

Tibalah detiknya perlawanan akhir dengan harapan seluruh rakyat Malaysia ditanggung di bahu kerana pasangan beregu campuran tewas kepada beregu Indonesia. Pasangan Fu Haifeng dan Zhang Nan yang ditundukkan di peringkat kumpulan hadir dengan misi balas dendam.

Set pertama, Goh dan Tan ketinggalan dari awal tetapi bangkit gagah berani untuk memenangi set itu 21-16. Kilauan emas seperti sudah terbayang di depan mata. Hanya satu set lagi untuk menaiki podium tertinggi dan lagu 'Negaraku' akan berkumandang megah di Rio buat kali pertama dalam temasya Olimpik.

Namun beregu China itu melebarkan jarak mata dan kedudukan yang terlalu jauh memaksa beregu negara melepaskan set tersebut, tewas 11-21. Buat kali keempat berturut-turut, Goh dan Tan bermain dalam set ketiga dalam perebutan pingat emas. Fu dan Zhang mendahului lagi di awal set ketiga dan terus mempertahankan sehingga lewat permainan barulah Goh dan Tan mendahului buat kali pertama 18-17 selepas memungut beberapa mata berturut-turut.

Semangat di kem Malaysia memuncak. Inikah detik emas yang dinanti-nantikan selama 16 edisi Sukan Olimpik? Beberapa mata kemudian, beregu Goh dan Tan memegang mata akhir untuk memenangi pingat emas pada kedudukan 20-19. Sayangnya peluang itu terlepas. Goh dan Tan kemudian mendapat peluang kedua pada kedudukan 21-20. Mata akhir yang jika disempurnakan bermakna pingat emas milik Malaysia.

Tiga mata berturut-turut untuk Fu dan Zhang bermakna Malaysia terpaksa menanti lagi. Pasangan China itu menang 16-21 21-11 dan 23-21 untuk Fu Haifeng berusia 32 tahun mempertahankan pingat emas yang dimenanginya di London 2012, ketika itu bersama Cai Yun. Fu Haifeng menjadi satu-satunya pemain yang mengekalkan pingat emas beregu lelaki dalam dua Sukan Olimpik, bersama pasangan yang berbeza.

Goh dan Tan mengulangi pencapaian Cheah Soon Kit/Yap Kim Hock di Atlanta (1996) selepas 20 tahun lamanya penantian Malaysia dalam acara beregu lelaki untuk melihat wakil di final. Kita harapkan kita tidak perlu menunggu 20 tahun lagi untuk sekali lagi mempunyai beregu merebut pingat emas.

Kita mahukan Goh dan Tan beraksi seperti ini tanpa menyerah kalah dengan mudah di Tokyo 2020 atau pelapis dengan semangat juang yang sama tinggi.

Pingat perak untuk beregu Malaysia!



Friday, August 19, 2016

Dungun ke Rio



Sebelum beregu campuran badminton, Chan Peng Soon dan Goh Liu Ying menghadiahkan pingat perak kedua negara di gelanggang badminton, seorang pelumba berbasikal trek terlebih dulu membanggakan kontinjen Malaysia di velodrom.

Dua kali gagal menaiki podium di Beijing 2008 dan London 2012, akhirnya Rio 2016 menjadi saksi semangat dan kesungguhan jaguh berbasikal negara membuahkan hasil yang manis. Susuk tubuhnya kecil berbanding pelumba-pelumba lain yang mempunyai kelebihan fizikal. Namun mereka tidak dapat menggentarkan Azizulhasni Awang atau juga dikenali sebagai Jijoe dan PocketRocketMan

Siapa sangka impian besar anak kelahiran Dungun ini untuk bersaing di pentas tertinggi menjadi kenyataan. Memulakan aksi pusingan pertama, Jijoe gagal menamatkan saingan di posisi yang melayakkannya secara automatik. Jijoe terpaksa melalui pusingan repechage. Perlumbaan seterusnya yang getir kerana hanya pemenang saja yang boleh layak ke separuh akhir, dan Jijoe tidak mengecewakan.

Pusingan separuh akhir. Dua perlumbaan. Dua belas peserta. Hanya tiga peserta teratas dalam setiap perlumbaan akan layak ke final. Dan sekali lagi, Jijoe berjaya menempatkan diri di tangga ketiga untuk menjadi enam peserta terbaik keirin Olimpik Rio 2016.

Masanya tiba untuk Jijoe cuba membutirkan pingat emas. Misi emas #TeamAzizul. #GoForGold. Lawannya bukan calang-calang. Pelumba sensasi pasukan Great Britain, Jason Kenny. Permulaan pertama dibatalkan kerana Kenny dan Jijoe memintas motor yang mendahului para peserta. Perlumbaan dimulakan semula.

Sekali lagi, perlumbaan dibatalkan selepas para pelumba mengekori motor di depan kerana pelumba Jerman pula tak sabar untuk memulakan pecutan. Tiada pelumba disingkirkan. Perlumbaan dimulakan untuk kali ketiga. Motor keluar dan pecutan lancar. Kenny berjaya melepaskan diri ketika Jijoe terperangkap. Jijoe berjaya keluar di pusingan terakhir untuk memecut dan mengutip pingat gangsa.

Satu perlumbaan yang hebat dan Jijoe beraksi cemerlang untuk menaiki podium Olimpik. Bendera Malaysia berkibar. Jika tidak kerana dua permulaan yang dibatalkan, Jijoe pasti mempunyai tenaga yang lebih untuk mencabar Kenny.

Apa pun, tahniah diucapkan kepada anak Melayu berasal dari Dungun, Terengganu, yang memukau penonton dengan saiz yang kecil tapi keazaman yang besar. Jijoe membuktikan tiada yang mustahil selagi ada kesungguhan di dada. Faktor fizikal bukan menghalang kerana jika ada kemahuan, pastilah ada jalan.

We Malaysians are proud of you, the Pocket Rocket Man.




Pasangan Perak

Assalamualaikum.


Apabila dua pasangan beregu badminton Malaysia layak ke final, Rio 2016 telah sah menjadi temasya Olimpik paling berjaya dalam sejarah penyertaan Malaysia. Dua lagi pingat dalam genggaman (emas atau perak) untuk menambah kepada pingat perak yang dimenangi Pandelela Rinong dan Cheong Jun Hoong dalam sukan terjun.

Chan Peng Soon dan Goh Liu Ying memulakan aksi kumpulan dengan sasaran melangkah ke suku akhir dalam persaingan bersama pasangan Indonesia, Australia, dan Thailand. Dua kemenangan dan satu kekalahan (kepada Tontowi Ahmad/Liliyana Natsir) membawa mereka ke pusingan seterusnya.

Peng Soon dan Liu Ying melangkah lebih jauh selepas menundukkan pasangan Poland, Robert Mateusiak/Nadiezda Zieba dengan kemenangan straight set. Menanti mereka di separuh akhir adalah beregu China yang menjadi halangan ke final. Beraksi tanpa gentar, beregu campuran negara ini mengejutkan pasangan China, Xu Chen/Ma Jin dengan kemenangan 21-12 dan 21-19.

Kejayaan itu sangat bersejarah kerana mereka menjadi pasangan beregu campuran pertama yang melayakkan diri ke final Sukan Olimpik. Sebelum ini, hanya beregu lelaki Cheah Soon Kit/Yap Kim Hock yang pernah memenangi pingat perak di Atlanta 1996. 

Tewas kepada pasangan sama dari Indonesia di peringkat kumpulan, beregu Malaysia membawa misi balas dendam dan menggalas bebanan harapan besar seluruh rakyat Malaysia untuk melihat kilauan pingat emas pertama dalam sejarah aksi Sukan Olimpik dan mendengar lagu 'Negaraku' berkumandang di bumi Brazil.

Harapan itu terlalu berat untuk ditanggung menghadapi permainan hebat dari beregu Indonesia dan pasangan Malaysia tewas straight set 14-21 12-21. Pencapaian berdiri di atas podium tertinggi dunia itu wajar dipuji jika melihat sejarah kecederaan Liu Ying yang membuat pembedahan pada kedua-dua lututnya dalam tahun 2014. 

Liu Ying mengambil masa hampir setahun untuk kembali pulih dan memanjat ranking dunia dari ke-79 sehingga layak beraksi di Sukan Olimpik. Mereka membuktikan mereka mampu bersaing dengan pemain-pemain utama dunia dan hanya kemuncak prestasi beregu Indonesia yang menyekat kisah dongeng ini menjadi legenda zaman-berzaman.

Walaupun akhbar media arus perdana meletakkan tajuk tidak sepatutnya sebagai reaksi kepada kekalahan di final tersebut, setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada Chan Peng Soon dan Goh Liu Ying. Rakyat Malaysia berbangga dengan kejayaan kalian!



Wednesday, August 10, 2016

Pogback

Assalamualaikum.

#POGBACK

Paul Pogba akhirnya kembali menjadi pemain Manchester United secara rasmi, untuk mengakhiri khabar angin yang telah berlarutan sejak musim perpindahan pemain dibuka. Satu berita yang dinanti-nantikan para peminat United. Bintang muda ini seperti sirih pulang ke gagang. Umpama pemain yang dipinjamkan empat musim ke Itali.

Pogba tidak pernah dibuang dari United. Sir Alex Ferguson terpaksa melepaskan Pogba pergi kerana ketamakan ejen yang mengendalikan pemain ini, Mino Raiola. Fergie sentiasa percaya dengan kebolehan Pogba tetapi tidak mahu tunduk kepada permintaan Raiola yang melampau. Pogba yang mahukan masa permainan untuk membuktikan kebolehannya berpindah ke kelab Juventus dalam liga Serie A dalam misi menjadi pemain terbaik dunia. Pogba berlalu pergi sebagai pemain muda yang penuh potensi.

Dan kini dia telah kembali. Pulang untuk menyudahkan urusan yang masih belum selesai. Misi merealisasikan mimpi yang tertangguh. Reputasinya kini lebih gah. Pemain termahal dunia dalam sejarah. Salah seorang pemain tengah terbaik dunia dalam usia yang masih muda. Manchester United sentiasa ada tempat istimewa dalam hatinya dan apabila Jose Mourinho menawarkan bahagian dalam projek revolusi, sukar untuk Pogba mengatakan 'tidak'.

Juventus melakukan yang terbaik untuk memastikan Pogba kekal di Itali. Namun tawaran wang yang diberikan United sukar ditolak. Para peminat Juve sangat kecewa dengan pilihan Pogba dan menganggap tindakan Pogba sebagai satu pengkhianatan kepada kelab yang telah mempercayai kebolehannya ketika dia masih mentah. Manchester United pula terpaksa membayar harga mahal. Pogba pergi dengan perpindahan percuma dan terpaksa dibawa pulang dengan rekod perpindahan dunia.

Paul Pogba adalah kepingan terakhir dalam susun suai perancangan Mourinho untuk membawa Manchester United kembali ke puncak keagungan seperti zaman Alex Ferguson. United berbelanja besar untuk membawa nama-nama hebat walaupun tidak dapat menawarkan aksi Liga Juara-Juara Eropah. Jentera tengah adalah masalah pengurus-pengurus yang mewarisi posisi Ferguson tetapi Pogba adalah jawapan kepada masalah itu. Adanya Pogba akan menjadikan serangan United lebih menakutkan.

Mampukah Manchester United menjuarai Liga Perdana Inggeris sekali lagi?

Semuanya akan terjawab tahun depan. Tetapi bayangannya akan dilihat apabila United membuka aksi liga menentang Bournemouth hari Ahad nanti. Glory glory!



Monday, August 8, 2016

Sempurna

Assalamualaikum.

Glory glory Manchester United! Tahniah buat pasukan kesayangan dan kegemaran sejak azali yang telah memenangi Perisai Komuniti untuk musim baru 2016/2017. 

Seminggu sebelum sepak mula Liga Perdana Inggeris, juara bertahan liga dan juara Piala FA berentap untuk memenangi trofi. Leicester City di bawah bimbingan Claudio Ranieri membawa misi besar mempertahankan kejuaraan liga dan membuktikan kisah dongeng mereka musim lalu bukanlah sekadar kehebatan semusim. Manchester United di bawah pengurus baru, Jose Mourinho, pula ingin mengembalikan kegerunan pasukan lawan selepas berbelanja besar dalam pasaran perpindahan pemain. 


Selepas menjaringkan gol terakhir untuk era Louis Van Gaal, Jesse Lingard menjaringkan gol pertama untuk era Jose Mourinho (tidak mengira perlawanan persahabatan). Larian solo Lingard sebelum meledak telah membuktikan kewajaran pemain muda ini tersenarai dalam kesebelasan utama berbanding Marcus Rashford dan Henrikh Mkhitaryan. Kesilapan hantaran ke belakang Marouane Fellaini yang perlahan disambar Jamie Vardy untuk menyamakan kedudukan. 


Ketika perlawanan menuju penentuan sepakan penalti (tiada masa tambahan), bintang veteran yang baru dibeli, Zlatan Ibrahimovic, menunjukkan sebab kenapa khidmatnya ditagih Mourinho. Penyerang terkenal yang telah beraksi bersama beberapa kelab besar [termasuk Barcelona, Inter Milan (di bawah Mourinho), AC Milan, dan Paris-Saint Germain] ini melonjak tinggi untuk menanduk hantaran silang Antonio Valencia. Jaringan tipikal Ibrahimovic. 


Satu lagi berita gembira selain kemenangan itu adalah pengesahan di laman web rasmi Manchester United bahawa Paul Pogba akan menyertai skuad bimbingan Mourinho. Pogba meninggalkan United sebagai pemain muda yang kecewa dan menyertai Juventus untuk menjuarai Serie A Itali selama beberapa musim berturut-turut. Kini dia kembali sebagai pemain bintang, salah seorang pemain tengah terbaik dunia yang masih muda, pemain dengan rekod perpindahan termahal dunia, dan gaji termahal dalam Liga Perdana Inggeris. #POGBACK

Lengkap sudah empat pemain yang ingin dibeli Mourinho dalam pasaran perpindahan kali ini. Seorang pertahanan (Eric Bailly) yang aksi semalam mengingatkan kepada legenda Nemanja Vidic (tonggak pertahanan United). Keras, laju, dan kental. Boleh melindungi David De Gea di gawang. Seorang pemain kreatif (Mkhitaryan) yang membawa sinar kepada jentera serangan United yang kurang ilham. Mkhitaryan memiliki rekod mencipta gol terbanyak antara liga-liga domestik utama Eropah musim lepas semasa beraksi untuk Borussia Dortmund.

Seorang penyerang (Ibrahimovic) yang menggerunkan barisan pertahanan lawan. Ibrahimovic telah menjaringkan banyak gol di semua kelab yang pernah diwakilinya termasuk puluhan gol semasa beraksi untuk PSG di Perancis. Fizikal Ibrahimovic juga akan membantu untuk menyudahkan hantaran-hantaran silang. Dan... pemain tengah yang dominan (Pogba) menjadi kepingan terakhir dalam perancangan Mourinho. Jentera tengah United memerlukan seorang jeneral.

Jentera serangan United dibarisi Wayne Rooney, Mkhitaryan, Ibrahimovic, Lingard, Anthony Martial, dan Pogba pasti menjadi mimpi ngeri buat semua pasukan. Jika tidak menjadi juara selepas berbelanja besar seperti ini, posisi Mourinho dalam bahaya.




Sunday, August 7, 2016

Mara

Assalamualaikum.

Jumaat, 5 Ogos 2016.

"Hooray!"

Tamat peperiksaan akhir semester enam. Bermakna tamatlah perjuangan tahun ketiga aku dalam pengajian bidang perubatan. Three years that i could say now, 'living to expectation'. Seperti yang selalu dimomokkan dan dikhabarkan sejak dulu, tak mudah jadi pelajar medik ni. Kena tahu bagaimana fungsi normal sistem badan manusia. Bak kata sorang pensyarah, "pengetahuan asas sistem badan inilah yang membezakan doktor dan orang awam yang membaca". Orang awam boleh tahu ilmu perubatan jika mereka membaca. Tapi seorang DOKTOR mengamalkan ilmu ini untuk mencari punca penyakit dan cuba merawat pesakit. Hanya Allah jualah yang menyembuhkan.

Bla bla bla.

Rasa macam tak percaya. Dah nak masuk tahun keempat. Dua tahun lagi sebelum aku mendapat gelaran yang diimpikan sejak kecik, "Dr. Nazif". Ada peperiksaan klinikal yang penting sebelum aku memasuki semester lapan. Satu lagi peperiksaan 'big bang'. Peperiksaan yang wajib dilepasi. Enam belas stesyen Objective Structured Clinical Examination (OSCE). Dijadualkan pada bulan Februari.

----------------------

Sementara itu, pada hari yang sama keputusan peperiksaan semester 10 diumumkan. Kejayaan lulus bermakna menamatkan ijazah sarjana muda perubatan yang membawa gelaran 'Medical Doctor'. Tahniah senior-senior termasuklah Dr. Ahmad Syahmie.

Selamat menjalani tempoh doktor pelatih (houseman officer) selama dua tahun dalam tempoh enam bulan atau setahun dari sekarang. Semoga menjadi doktor yang bermanfaat untuk ummah. 

I will follow in two years, no longer than that. InsyaAllah.



Saturday, August 6, 2016

Dua Tiga

Assalamualaikum.

6 Ogos 2016, hari yang sangat bermakna. Apa yang lebih bermakna dari hari penting dalam hidup kita diingati oleh insan yang tercinta? Terima kasih kepada famili yang terutama dan juga my dearest beloved WN sebab ingat hari lahir Muhammad Nazif.


Happy birthday to you, happy birthday to us!

Selamat menyambut ulang tahun kelahiran buat bonda tersayang. Sekali lagi berkongsi tarikh lahir untuk tahun ke-23.
Hadiah dari bakal menantu 

Eh, ummi dapat hadiah jugak! Pandai ya WN ambik hati ummi. Nak anak teruna ummi kenalah menang hati ummi jugak. Bijak sungguh ^_^


Meaningful gift

Dan hadiah untuk doktor? Tak sangka ada jugak. Mula tu ingat tak ada hadiah apa tahun ni. Tapi alhamdulillah, surprise! Kejutan yang sangat comel dari si manis WN.

 Everything for me

Ya, mungkin hadiah ni tak mahal dan tidaklah penting bagi orang lain. Tapi ia segalanya bagi seorang lelaki ini. Sangat-sangat menghargai hadiah yang ringkas tetapi ikhlas. Sekarang baju kemeja ni dah jadi baju kesayangan. Dan ada jugak tali leher kesayangan. 

Alhamdulillah, syukur atas nikmat cinta yang Kau pinjamkan. Walau tak selamanya, tapi bagiku sudah segalanya.



Wednesday, July 20, 2016

Abbreviation

Assalamualaikum.

A beautiful morning. A student doctor (third year) and a consultant stood in front of the elevator, with different experience of few decades.

Me: Good morning, Dato'! 

Dato' S: Good morning.

-An awkward silence....-

Me: (trying to break the silence) How are you, Dato'?

Dato' S: I'm about to ask you the question. 

Me: I'm doing fine, Dato'. (elevator opened)

Dato' S: Which rotation you're in?

Me: Surgery, Dato'. 

-Both entered elevator-

Dato' S: What do you have, today?

Me: CP, Dato'.

Dato' S: What is CP? (ding!)

Me: Err, case presentation.

Dato' S: Who taught you word 'CP'?

Me: My colleague.

Dato' S: Don't use the abbreviation. CP can mean cerebral palsy. (ding ding!)

------------------------------------

"Don't expect everyone can understand your abbreviation." -Prof Y

In medicine, many abbreviations have few meanings. For example:-
1. PID: prolapsed intervertebral disc // pelvic inflammatory disease
2. RA: rheumatoid arthritis // retrograde amnesia
3. CBD: continuous bladder drainage // common bile duct

Different doctors can use the same abbreviation but mean a different thing. Unless you're sure the other doctor can understand your abbreviation, do not use one. 

One thing i learn today. 



Sunday, July 3, 2016

Euro 2016: Suku Akhir

Assalamualaikum.

Euro 2016, pusingan suku akhir.

"Pakar Seri"

POLAND 1-1 PORTUGAL (selepas masa tambahan)
*Portugal menang penalti 5-3
Tuah milik Portugal yang bangkit dari ketinggalan untuk menang menerusi penentuan sepakan penalti. Portugal mengikat Poland selepas masa tambahan untuk keputusan seri keempat dalam Euro 2016. Poland mendahului seawal minit kedua selepas Robert Lewandowski menyempurnakan hantaran lintang Kamil Grosicki dari sayap kiri. Kedudukan kembali terikat selepas Renato Sanches bertukar hantaran dengan rakan sepasukan sebelum merembat dari luar kotak penalti, dan keputusan kekal sehingga tamat masa tambahan. Jakub Blaszczykowski gagal menyempurnakan tendangan penalti keempat sebelum Ricardo Quaresma memastikan Portugal terus mara.

"Wales di Langit Ketujuh"

WALES 3-1 BELGIUM
Wales meneruskan kisah fantasi mereka dengan menewaskan generasi emas Belgium. Gol pendahuluan Belgium tidak bermakna apabila Wales bangkit untuk melangkah lebih jauh. Radja Nainggolan menerima bola jauh di luar kotak penalti dan langsung tidak dicabar oleh pertahanan untuk melakukan percubaan yang menerjah jaring. Gol pertama Wales dijaringkan oleh Ashley Williams yang menanduk masuk sepakan sudut Aaron Ramsey. Hal Robson-Kanu yang menerima hantaran Ramsey melepasi kawalan ketat di tengah kotak penalti untuk tenang meletakkan Wales di depan. Pemain gantian, Sam Vokes, memastikan kemenangan selesa Wales apabila dia menanduk hantaran silang Chris Gunter dari sebelah kanan. 

"Juara Dunia Terselamat"

JERMAN 1-1 ITALI (selepas masa tambahan)
*Jerman menang penalti 6-5
Jerman menguasai babak pertama dengan serangan bertali arus, dan Itali sesekali mendapat peluang. Gol yang ditunggu-tunggu oleh Jerman akhirnya dijaringkan oleh Mesut Ozil yang menyambar hantaran silang Jonas Hector. Leonardo Bonucci menyamakan kedudukan menerusi sepakan penalti selepas bola terkena tangan Jerome Boateng. Kedudukan satu sama kekal sehingga tamat masa tambahan. Selepas lapan sepakan penalti, pemenang masih belum dapat diputuskan. Namun sepakan penalti kesembilan Itali menerusi Matteo Darmian ditepis oleh Manuel Neuer dan tendangan Hector menghantar Jerman ke perlawanan separuh akhir.

"Amukan Perancis"

PERANCIS 5-2 ICELAND
Tuan rumah garang membelasah pasukan kerdil. Olivier Giroud membuka tirai jaringan dengan rembatan kaki kiri selepas menerima hantaran Blaise Matuidi. Gol kedua dijaringkan apabila Paul Pogba menanduk sepakan penjuru Antoine Griezmann. Dua gol pantas di hujung babak pertama mengukuhkan kedudukan Perancis. Griezmann menolak bola untuk Dimitri Payet merembat dengan kaki kiri dari luar kotak penalti. Griezmann sendiri meledak dua minit berselang apabila melambungkan bola (chip) melepasi penjaga gol. Kolbeinn Sigthorsson merapatkan jurang apabila menyudahkan hantaran silang dari sebelah kanan, tetapi Giroud melebarkan kembali jurang dengan menanduk masuk sepakan percuma Payet. Birkir Bjarnason menanduk hantaran lintang Ari Skulason dari sayap kiri untuk mengurangkan defisit tetapi sudah terlambat.




Thursday, June 30, 2016

Euro 2016: Lapan Terbaik

Assalamualaikum.

Hanya tinggal lapan pasukan dari jumlah asal 24. Bermakna satu per tiga saja lagi yang akan merebut trofi berprestij bola sepak negara Eropah. Beberapa pasukan pilihan sudah tersingkir, yang terbaru Sepanyol dan England ditunjukkan jalan keluar. Iceland selaku pasukan bukan pilihan meneruskan kisah dongeng mereka. Empat daripada enam pemenang kumpulan masih bertahan.

Berikut adalah previu perlawanan suku akhir.

--------------------------

1. Poland (2C) vs (3F) Portugal
Poland [3-1] -- vs Ireland Utara 1-0; vs Jerman 0-0; vs Ukraine 1-0; vs Switzerland 1-1 (masa tambahan, penalti 5-4)
Portugal [5-4] -- vs Iceland 1-1; vs Austria 0-0; vs Hungary 3-3; vs Croatia 1-0 (masa tambahan)
Peluang: Poland 50-50 Portugal

Poland dengan dua kemenangan dan dua seri, manakala Portugal dengan tiga seri dan hanya satu kemenangan. Portugal lebih banyak menjaringkan gol tetapi sangat mengharapkan Cristiano Ronaldo. Kedua-dua pasukan layak ke suku akhir selepas mengharungi masa tambahan. Kemungkinan pemenang perlawanan ini juga akan ditentukan dalam masa tambahan.

2. Wales (1B) vs (2E) Belgium
Wales [7-3] -- vs Slovakia 2-1; vs England 1-2; vs Rusia 3-0; vs Ireland Utara 1-0
Belgium [8-2] -- vs Itali 0-2; vs Republik Ireland 3-0; vs Sweden 1-0; vs Hungary 4-0
Peluang: Wales 40-60 Belgium

Kedua-dua pasukan menang tiga kali dan seri sekali. Wales membuat debut yang menakjubkan. Generasi emas Belgium (ranking kedua dunia) bangkit dari kekalahan perlawanan pertama dan mempamer aksi meyakinkan selepas itu. Belgium mempunyai peluang lebih cerah di atas kertas dan mungkin terlalu kuat untuk Wales meneruskan kemaraan. 

3. Jerman (1C) vs (1E) Itali
Jerman [6-0] -- vs Ukraine 2-0; vs Poland 0-0; vs Ireland Utara 1-0; vs Slovakia 3-0
Itali [5-1] -- vs Belgium 2-0; vs Sweden 1-0; vs Republik Ireland 0-1; vs Sepanyol 2-0
Peluang: Jerman 45-55 Itali

Pertembungan yang sepatutnya menjadi perlawanan akhir Euro 2016. Jerman selaku juara bertahan Piala Dunia menang tiga perlawanan, begitu juga Itali. Gawang Jerman dikawal Manuel Neuer masih kebal dan tidak dibolosi. Namun jentera serangan Itali tidak boleh diperlekehkan, sudah menembusi benteng Belgium dan Sepanyol. Kini masanya Azzurri menghantar Jerman pulang. 

4. Perancis (1A) vs (2F) Iceland 
Perancis [6-2] -- vs Romania 2-1; vs Albania 2-0; vs Switzerland 0-0; vs Ireland 2-1
Iceland [6-4] -- vs Portugal 1-1; vs Hungary 1-1; vs Austria 2-1; vs England 2-1
Peluang: Perancis 65-35 Iceland

Tuan rumah dengan tiga kemenangan, dan Iceland mencatat dua kemenangan selepas dua keputusan seri. Kempen debut ini bersejarah bagi Iceland yang muncul naib juara kumpulan di belakang Hungary sebelum menyingkirkan England. Namun Perancis bukanlah lawan yang sama seperti yang dihadapi Iceland dalam empat perlawanan sebelum ini. Walaupun Iceland mengejutkan Austria, Perancis memiliki sokongan padu di gelanggang sendiri.

------------------------------

Kemungkinan perlawanan separuh akhir:

1. Poland / Portugal vs Wales / Belgium
2. Jerman / Itali vs Perancis / Iceland

Belgium memiliki peluang cerah untuk beraksi di perlawanan akhir jika berjaya menewaskan Wales dan lawan seterusnya di pusingan separuh akhir. Berada di ranking tertinggi (kedua dunia), Belgium sepatutnya berada di pentas final. Pertembungan dua gergasi, Jerman dan Itali, akan menempah satu lagi pertemuan hebat jika Perancis mengalahkan Iceland seperti yang dijangka. Kemungkinan besar perlawanan akhir Euro 2016 akan melibatkan Belgium dan Perancis.



Wednesday, June 29, 2016

Euro 2016: Pusingan Kedua #4

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari ke-17.

"Juara Bertahan Tersingkir"

ITALI 2-0 SEPANYOL
Skuad Azzurri berjaya menyingkirkan juara bertahan Euro. Bola muntah dari sepakan percuma Eder selepas detik setengah jam gagal dikeluarkan dan Giorgio Chiellini pantas menolak masuk daari jarak dekat. David De Gea beraksi cemerlang di gawang Sepanyol untuk menafikan deretan peluang Itali untuk melebarkan jurang. Begitu juga Gianluigi Buffon di pintu gol Itali berjaya menghalang peluang Gerard Pique menyamakan kedudukan di lewat permainan. Itali memastikan kemenangan dalam masa kecederaan babak kedua. Graziano Pelle melepasi perangkap ofsaid untuk menyudahkan hantaran pemain gantian, Matteo Darmian.

"Kisah Dongeng Berterusan"

ENGLAND 1-2 ICELAND
England kecewa lagi, kali ini tewas kepada pasukan bukan pilihan. England mendahului apabila Raheem Sterling dijatuhkan dalam kotak penalti pada minit keempat dan Wayne Rooney tenang menyempurnakan sepakan itu. Hanya seminit kemudian, kedudukan terikat semula. Balingan ke dalam ditanduk ke dalam kotak enam ela dan Ragnar Sigurdsson tangkas menyambar peluang. Seterusnya, giliran Iceland mendahului. Pemain Iceland bertukar hantaran di depan kotak penalti England sebelum sepakan leret Kolbeinn Sigthorsson ditepis Joe Hart bergolek ke dalam gawang. Serangan bertali arus England gagal menghasilkan gol penyamaan. Iceland menempah pertemuan dengan tuan rumah dalam pusingan suku akhir.



Tuesday, June 28, 2016

Euro 2016: Pusingan Kedua #3

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari ke-16.

"Jerman Hebat"

JERMAN 3-0 SLOVAKIA
Juara bertahan Piala Dunia membelasah Slovakia untuk mara bergaya ke suku akhir. Slovakia tiada jawapan menangani kehebatan Jerman. Berpunca dari sepakan sudut Toni Kroos, pertahanan mengeluarkan bola tetapi singgah di kaki Jerome Boateng yang melakukan voli dari luar kotak penalti. Jerman menambah gol apabila Julian Draxler membawa bola dari sayap kiri ke dalam kotak penalti sebelum menghantar bola kepada Mario Gomez untuk penyudah dari jarak enam ela. Satu lagi sepakan penjuru Kroos menghasilkan gol ketiga. Draxler tidak dikawal melakukan voli dari jarak dekat untuk kemenangan selesa.

"Belgium Mengaum"

HUNGARY 0-4 BELGIUM
Belgium garang membenam cabaran pemenang kumpulan F. Sepakan percuma Kevin De Bruyne ditanduk kencang oleh Toby Alderweireld untuk gol pertama Belgium. Satu lagi sepakan percuma De Bruyne di depan kotak penalti ditepis penjaga gol dan terkena palang. Belgium terpaksa menanti sehingga pemain gantian yang baru dimasukkan, Michy Batshuayi, tidak dikawal dalam kotak enam ela untuk menyudahkan hantaran silang Eden Hazard dari sebelah kiri. Hazard sendiri meledak seminit kemudian menerusi serangan kilat, membawa bola dari kiri ke tengah dan merembat dari luar kotak penalti. Satu lagi serangan balas pantas di minit terakhir perlawanan menyaksikan seorang lagi pemain gantian, Yannick Carrasco, menerima lorongan Radja Nainggolan sebelum tenang membuat penyudah kaki kiri.




Sunday, June 26, 2016

Euro 2016: Pusingan Kedua #2

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari ke-15.

"Wales Terus Mara"

WALES 1-0 IRELAND UTARA
Kisah dongeng Wales bersambung lagi apabila gol sendiri pemain lawan menghadiahkan kemenangan. Pemenang kumpulan B ini terlalu kuat untuk Ireland Utara yang layak dari posisi ketiga kumpulan C. Ireland Utara mempunyai peluang tetapi rembatan kaki kiri Stuart Dallas ditepis oleh penjaga gol, Wayne Hennessey. Gareth Bale gagal menjaringkan gol dalam perlawanan keempat berturut-turut apabila sepakan percumanya diselamatkan. Wales akhirnya memecah kebuntuan apabila hantaran silang Bale dari sayap kiri ditampan oleh pertahanan, Gareth McAuley, ke gawang sendiri.

"Croatia Kecewa"

CROATIA 0-1 PORTUGAL (selepas masa tambahan)
Pemenang kumpulan D terpaksa akur apabila Portugal menjaringkan gol kemenangan di hujung separuh masa kedua dalam masa tambahan. Kedua-dua pasukan menemui jalan buntu dalam masa permainan sebenar. Gol penting Portugal akhirnya dijaringkan tiga minit sebelum perlawanan memasuki penentuan sepakan penalti. Hantaran Nani menemui Cristiano Ronaldo di sebelah kanan kotak penalti dan rembatan Ronaldo ditepis penjaga gol tepat ke arah pemain gantian, Ricardo Quaresma, yang tidak dikawal lalu mudah menanduk masuk ke gawang yang terbuka luas.

"Hari Griezmann"

PERANCIS 2-1 REPUBLIK IRELAND
Tuan rumah Euro 2016 bangkit dari ketinggalan dengan dua gol Antoine Griezmann untuk menempah pertemuan dengan pemenang perlawanan England menentang Iceland. Ireland mendahului sepanjang babak pertama. Sepakan penalti minit kedua oleh Robbie Brady terkena tiang sebelum menggegar jaring. Separuh masa kedua milik Perancis. Hantaran silang Bacary Sagna dari sayap kanan tepat kepada Griezmann yang menanduk kencang untuk mengikat kedudukan. Empat minit berselang, satu hantaran jauh ditanduk Olivier Giroud kepada Griezmann yang tidak dikawal untuk mudah merembat masuk gol kemenangan.




Euro 2016: Pusingan Kedua #1

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari ke-14. 

"Switzerland Tersungkur"

SWITZERLAND 1-1 POLAND (selepas masa tambahan)
*Poland menang penalti 5-4
Perlawanan pertama pusingan kedua ini berakhir dengan sepakan penalti. Kedua-dua pasukan terikat dengan satu gol selepas tamat masa tambahan. Switzerland terpaksa mengucapkan selamat tinggal. Jakub Blaszczykowski tidak dikawal ketika menerima hantaran di sebelah kanan kotak penalti lalu merembat masuk gol pendahuluan Poland. Switzerland mengheret perlawanan ke masa tambahan apabila Xherdan Shaqiri melakukan sepakan gunting cantik dari luar kotak penalti. Kegagalan Granit Xhaka menyempurnakan sepakannya menyebabkan kekalahan Switzerland dalam penentuan sepakan penalti.

Perlawanan hari ke-15:
WALES vs IRELAND UTARA
CROATIA vs SEPANYOL
PERANCIS vs REPUBLIK IRELAND




Euro 2016: Lengkap Enam Belas

Assalamualaikum.

Berakhirnya perlawanan ketiga kumpulan E yang berlangsung serentak awal pagi tadi waktu Malaysia bermakna tamatlah peringkat kumpulan Euro 2016. Senarai enam belas pasukan yang tinggal sudah lengkap. Dua pasukan teratas setiap kumpulan A-F layak automatik dan empat pasukan terbaik di tangga ketiga semua kumpulan akan turut layak. Hanya selepas perlawanan peringkat kumpulan selesai barulah pasukan di tempat ketiga mengetahui nasib mereka.

Berikut adalah senarai pasukan yang layak (mengikut kedudukan dalam kumpulan).

Kumpulan A:  Perancis, Switzerland
Kumpulan B: Wales, England, Slovakia
Kumpulan C: Jerman, Poland, Ireland Utara
Kumpulan D: Croatia, Sepanyol
Kumpulan E: Itali, Belgium, Republik Ireland
Kumpulan F: Hungary, Iceland, Portugal

--------------------------------------------
Berikut adalah analisis gol dalam 36 perlawanan peringkat kumpulan:

Jumlah gol -- 69
Purata gol satu perlawanan (36) -- 1.92
Purata gol satu kumpulan (6) -- 11.5
Penjaring terbanyak -- Gareth Bale (Wales) dan Alvaro Morata (Sepanyol) [3 gol]
Kumpulan dengan gol terbanyak -- Kumpulan F (15 gol)

----------------------------------------

Berikut adalah senarai perlawanan pusingan kedua.

Switzerland (2A) vs (2C) Poland
Switzerland -- vs Albania 1-0; vs Romania 1-1; vs Perancis 0-0
Poland -- vs Ireland Utara 1-0; vs Jerman 0-0; vs Ukraine 1-0
Peluang: Switzerland 47-53 Poland

Wales (1B) vs (3C) Ireland Utara 
Wales -- vs Slovakia 2-1; vs England 1-2; vs Rusia 3-0
Ireland Utara -- vs Poland 0-1; vs Ukraine 2-0; vs Jerman 0-1
Peluang: Wales 65-35 Ireland Utara
 
Croatia (1D) vs (3F) Portugal
Croatia -- vs Turki 1-0; vs Republik Czech 2-2; vs Sepanyol 2-1
Portugal -- vs Iceland 1-1; vs Austria 0-0; vs Hungary 3-3
Peluang: Croatia 55-45 Portugal

Perancis (1A) vs (3E) Republik Ireland
Perancis -- vs Romania 2-1; vs Albania 2-0; vs Switzerland 0-0
Republik Ireland -- vs Sweden 1-1; vs Belgium 0-3; vs Itali 1-0
Peluang: Perancis 70-30 Republik Ireland

Jerman (1C) vs (3B) Slovakia
Jerman -- vs Ukraine 2-0; vs Poland 0-0; vs Ireland Utara 1-0
Slovakia -- vs Wales 1-2; vs Rusia 2-1; vs England 0-0
Peluang: Jerman 60-40 Slovakia

Hungary (1F) vs (2E) Belgium
Hungary -- vs Austria 2-0; vs Iceland 1-1; vs Portugal 3-3
Belgium -- vs Itali 0-2; vs Republik Ireland 3-0; vs Sweden 1-0
Peluang: Hungary 47-53 Belgium

Itali (1E) vs (2D) Sepanyol
Itali -- vs Belgium 2-0; vs Sweden 1-0; vs Republik Ireland 0-1
Sepanyol -- vs Republik Czech 1-0; vs Turki 3-0; vs Croatia 1-2
Peluang: Itali 52-48 Sepanyol

England (2B) vs (2F) Iceland
England -- vs Rusia 1-1; vs Wales 2-1; vs Slovakia 0-0
Iceland -- vs Portugal 1-1; vs Hungary 1-1; vs Austria 2-1
Peluang: England 55-45 Iceland

---------------------------------------

Berikut adalah senarai perlawanan suku akhir.

Switzerland / Poland vs Croatia / Portugal
Wales / Ireland Utara vs Hungary / Belgium
Jerman / Slovakia vs Itali / Sepanyol
Perancis / Republik Ireland vs England / Iceland          



Saturday, June 25, 2016

Euro 2016: Peringkat Kumpulan #13

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari ke-13.

KUMPULAN F

"Kejutan Iceland"

ICELAND 2-1 AUSTRIA
Kemenangan Iceland (ranking 34 dunia) mengatasi Austria (ranking 10) meletakkan Iceland di tempat kedua, berkongsi mata dengan pemenang kumpulan. Berpunca dari balingan ke dalam oleh Aron Gunnarsson, gol pertama perlawanan dijaringkan oleh Jon Dadi Bodvarsson yang paling pantas bertindak. Sepakan penalti Aleksandar Dragovic untuk Austria terkena tiang dalam separuh masa pertama. Austria berjaya mengikat kedudukan apabila pemain gantian, Alessandro Schopf, menjaringkan gol tunggal mereka dalam edisi 2016 dengan sepakan leret kaki kiri. Satu lagi gol lewat dijaringkan dalam masa kecederaan babak kedua apabila pemain gantian Iceland, Arnor Ingvi Traustason, menyempurnakan hantaran Elmar Bjarnason dalam serangan kilat.

"Kejayaan Hungary"

HUNGARY 3-3 PORTUGAL
Keputusan seri ini bermakna Hungary memenangi kumpulan ketika Portugal seri perlawanan ketiga berturut-turut. Portugal terpaksa mengikat kedudukan tiga kali. Rembatan kencang kaki kiri Zoltan Gera dari luar kotak penalti meletakkan Hungary di depan. Nani menyamakan kedudukan sebelum babak pertama tamat, merembat hantaran Cristiano Ronaldo. Sepakan percuma Balazs Dzsudzsak meletakkan Hungary di depan sekali lagi ketika separuh masa kedua baru bermula, tetapi Ronaldo mengikat kedudukan beberapa minit kemudian, menyempurnakan hantaran silang Joao Mario dari sayap kanan. Dzsudzsak menambah gol kedua peribadi dengan rembatan kaki kiri dari luar kotak penalti. Ronaldo memastikan Portugal layak ke pusingan kedua, menanduk masuk hantaran silang Ricardo Quaresma.

Kedudukan: Hungary 5 mata; Iceland 5; Portugal 3*; Austria 1

KUMPULAN E

"Sweden Tersingkir"

SWEDEN 0-1 BELGIUM
Belgium (ranking kedua dunia) terpaksa mengharapkan gol lewat sebelum layak automatik mengiringi Itali. Berpunca dari sepakan percuma di awal permainan, Marcus Berg hampir meletakkan Sweden di depan tetapi sepakannya ditepis. Romelu Lukaku terlepas peluang keemasan untuk Belgium menerusi serangan balas pantas dalam separuh masa kedua sebelum sepakan percuma Zlatan Ibrahimovic untuk Sweden ditepis penjaga gol. Belgium akhirnya mendapat gol kemenangan apabila Radja Nainggolan melakukan rembatan kencang kaki kanan dari luar kotak penalti selepas menerima hantaran lintang Eden Hazard.

"Itali Tumbang"

ITALI 0-1 REPUBLIK IRELAND
Itali telah sah menjadi pemenang kumpulan sebelum ini bermula. Harapan Itali untuk mengutip mata sempurna musnah apabila Ireland menjaringkan gol di lewat permainan. Itali dan Ireland masing-masing mempunyai peluang untuk menjaringkan gol lebih awal. Peluang terbaik Itali di separuh masa kedua apabila sepakan kaki kanan Lorenzo Insigne dari luar kotak penalti terkena tiang. Gol yang dinanti-nantikan Ireland akhirnya dijaringkan oleh Robbie Brady menanduk masuk gol kemenangan hasil hantaran Wes Hoolahan. Kemenangan ini memastikan Ireland mendapat tempat di pusingan kedua, antara pasukan terbaik di tangga ketiga.   

Kedudukan: Itali 6 mata; Belgium 6; Republik Ireland 4*; Sweden 1


Euro 2016: Peringkat Kumpulan #12

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari ke-12.

KUMPULAN C

"Jerman Mara"

IRELAND UTARA 0-1 JERMAN
Jerman menang tipis menghadapi tentangan Ireland Utara untuk mengatasi Poland selaku pemenang kumpulan walaupun memiliki jumlah mata yang sama. Seri dengan Poland dalam perlawanan kedua, Jerman perlu menang untuk mendapat lawan lebih mudah di pusingan kedua. Mario Gomez menjaringkan gol kemenangan sebelum detik setengah jam apabila tenang menyudahkan tolakan Thomas Muller dengan kaki kirinya. Pemain Jerman gagal menjaringkan beberapa lagi peluang tetapi tetap menang.

"Poland Akur"

UKRAINE 0-1 POLAND
Poland menyempurnakan tugas dengan baik dalam perlawanan yang diadakan serentak namun terpaksa akur mengakiri saingan kumpulan di tempat kedua. Kemenangan tipis ke atas Ukraine ini menambah keyakinan Poland sebelum beraksi di pusingan seterusnya. Strategi pengurus memasukkan Jakub Blaszczykowski sebelum separuh masa kedua bermula membuahkan hasil. Gol tunggal Poland Blaszczykowski selepas menerima lorongan Arkadiusz Milik. Blaszczykowski memperdaya seorang pertahanan sebelum merembat dengan kaki kiri dari tengah kotak penalti. 

Kedudukan: Jerman 7 mata; Poland 7; Ireland Utara 3*; Ukraine 0

KUMPULAN D

"Sepanyol Tumbang"

CROATIA 2-1 SEPANYOL
Croatia bangkit dari ketinggalan untuk memintas Sepanyol di takhta kumpulan. Sepanyol memulakan perlawanan dengan kelebihan dan hanya perlu seri untuk memenangi kumpulan tetapi Croatia tidak mahu berpuas hati di tempat kedua. Sepanyol mendahului di awal permainan apabila Alvaro Morata menampan hantaran Cesc Fabregas ke gawang terbuka. Croatia hampir menyamakan kedudukan tetapi lambungan Ivan Rakitic terkena tiang. Akhirnya Croatia mendapat gol penyamaan di hujung babak pertama apabila Nikola Kalinic menyambar hantaran silang Ivan Perisic dari sayap kiri untuk menewaskan David De Gea. Sergio Ramos gagal menyempurnakan sepakan penalti sebelum Perisic kemudian menjadi wira Croatia di akhir separuh masa kedua, menyudahkan serangan balas pantas dengan rembatan kaki kiri.

"Turki Tergantung"

REPUBLIK CZECH 0-2 TURKI
Turki menghidupkan sisa-sisa peluang untuk ke pusingan kedua selepas membenam cabaran Republik Czech. Turki mesti menang selepas tewas dua perlawanan sebelum ini dan mereka berjaya untuk menanti nasib sama ada berjaya menjadi antara pasukan terbaik di tempat ketiga kumpulan. Turki mendapat gol awal apabila Burak Yilmaz merembat hantaran silang Emre Mor dari sebelah kanan. Turki berjaya memperoleh gol kedua selepas detik sejam permainan. Berpunca dari satu sepakan percuma, rembatan kencang kaki kanan Ozan Tufan selepas menerima tolakan dari Mehmet Topal tidak mampu dihalang oleh penjaga gol.

Kedudukan: Croatia 7 mata; Sepanyol 6; Turki 3*; Republik Czech 1



Friday, June 24, 2016

Euro 2016: Peringkat Kumpulan #11

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari ke-11.

KUMPULAN B

"England Hampa"

SLOVAKIA 0-0 ENGLAND
England terlepas peluang terbaik untuk memenangi kumpulan dan sekali gus mengelak undian sukar di pusingan kedua. Slovakia berjaya mengikat England tanpa sebarang jaringan. Keputusan ini mencerahkan peluang Slovakia untuk mara walaupun menamatkan saingan peringkat kumpulan di tangga ketiga. Matus Kozacik beraksi cemerlang di gawang Slovakia menafikan percubaan demi percubaan pemain England termasuk peluang keemasan Jamie Vardy. Pemain gantian England, Dele Alli, menyaksikan sepakannya dihalang di atas garisan gol oleh pertahanan.

"Wales Mengganas"

RUSIA 0-3 WALES
Kemenangan bergaya Wales menyaksikan mereka berjaya memenangi kumpulan kerana England gagal menewaskan Slovakia. Rusia pula tersingkir dengan hanya satu mata. Aaron Ramsey meledak gol pertama Wales apabila menyudahkan lorongan cantik dari Joe Allen. Beberapa minit kemudian Neil Taylor yang tidak dikawal dalam kotak penalti menambah gol kedua walaupun sepakan awalnya dihalang oleh Igor Akinfeev. Nasib malang Rusia berterusan apabila Gareth Bale sekali lagi menjaringkan gol dalam tiga perlawanan berturut-turut. Bale menahan kemas lorongan Ramsey sebelum menewaskan Akinfeev.

Kedudukan: Wales 6 mata; England 5; Slovakia 4*; Rusia 1



Monday, June 20, 2016

Euro 2016: Peringkat Kumpulan #10

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari kesepuluh.

KUMPULAN A

"Perancis Unggul"

SWITZERLAND 0-0 PERANCIS
Tuan rumah menepati ramalan apabila muncul pemenang kumpulan. Perancis akan menentang salah satu dari empat pasukan terbaik tempat ketiga. Switzerland pula akan menentang pasukan di tempat kedua dari kumpulan C. Paul Pogba gagal menjaringkan gol untuk Perancis apabila sepakannya terkena palang. Begitu juga rembatan kencang kaki kanan pemain gantian, Dimitri Payet, yang menghentam palang. Aksi cemerlang Yann Sommer di gawang Switzerland turut menjadi sebab Switzerland berjaya mengikat Perancis. Sommer dua kali menafikan percubaan Pogba.

"Kejutan Albania"

ROMANIA 0-1 ALBANIA
Romania tersingkir apabila tewas mengejut kepada Albania yang mendapat gol pertama dalam pertandingan besar. Albania perlu menanti semua perlawanan peringkat kumpulan berakhir untuk melihat sama ada mereka layak selaku salah satu antara empat pasukan terbaik di tempat ketiga (dari enam kumpulan). Romania memiliki banyak peluang termasuk rembatan Bogdan Stancu yang ditepis penjaga gol dan sepakan pemain gantian, Florin Andone, yang terkena palang. Gol bersejarah Albania dijaringkan apabila hantaran lintang Ledian Memushaj dari sayap kanan ditanduk oleh Armando Sadiku dua minit sebelum tamat babak pertama.

Kedudukan: Perancis 7 mata; Switzerland 5; *Albania 3; Romania 1



Sunday, June 19, 2016

Euro 2016: Peringkat Kumpulan #9

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari kesembilan.

KUMPULAN F

"Iceland Kecewa"

ICELAND 1-1 HUNGARY
Iceland yang berada di ranking terbawah dalam kumpulan hampir memungut mata penuh tetapi hampa selepas gol sendiri oleh pertahanan di hujung separuh masa kedua. Hungary mencuri satu mata untuk berada di tangga teratas. Iceland mendapat sepakan penalti di akhir separuh masa pertama dan Gylfi Sigurdsson tidak mempunyai masalah untuk meletakkan Iceland di depan. Hungary yang menang perlawanan pertama menyamakan kedudukan selepas Birkir Saevarsson tertampan hantaran silang pemain gantian Hungary, Nemanja Nikolic, ke gawang sendiri.

"Portugal Malang"

PORTUGAL 0-0 AUSTRIA
Malang bagi Portugal selaku pasukan pilihan dalam kumpulan ini kerana peluang untuk tersingkir masih ada selepas dua keputusan seri berturut-turut. Portugal mempunyai banyak peluang untuk menjaringkan gol tetapi dipersiakan ketika aksi penjaga gol Austria, Robert Almer, mendapat pujian. Almer menyelamatkan beberapa percubaan kapten Portugal, Cristiano Ronaldo. Penjaga gol Portugal, Rui Patricio, juga beraksi cemerlang apabila menepis rembatan jarak jauh Stefan Ilsanker. Ronaldo, terlepas peluang terbaik apabila gagal menyudahkan sepakan penalti yang terkena tiang sekali gus menyempurnakan hari malang untuk Portugal. 

Kedudukan: Hungary 4 mata; Iceland 2; Portugal 2; Austria 1



Saturday, June 18, 2016

Euro 2016: Peringkat Kumpulan #8

Assalamualaikum.

Euro 2016, hari kelapan.

KUMPULAN D

"Kebangkitan Czech"

REPUBLIK CZECH 2-2 CROATIA
Croatia berputih mata apabila terpaksa berkongsi satu mata dengan Republik Czech. Croatia mendahului 2-0 tetapi Republik Czech bangkit dengan dua gol lewat. Ivan Perisic membuat larian solo memasuki kotak penalti sebelum meledak dengan kaki kiri. Ivan Rakitic yang menerima lorongan Marcelo Brozovic tenang melambungkan bola melepasi penjaga gol dalam situasi satu lawan satu. Tandukan pemain gantian, Milan Skoda, dari tengah kotak penalti selepas menerima hantaran cantik Tomas Rosicky merapatkan jurang. Seorang lagi pemain gantian, Tomas Necid, menyelamatkan Republik Czech dengan menyempurnakan sepakan penalti dalam masa kecederaan.

"Sepanyol Garang"

SEPANYOL 3-0 TURKI
Sepanyol menjadi pasukan ketiga layak ke pusingan seterusnya selepas membaham Turki dengan kemenangan terbesar setakat ini dalam kempen Euro 2016. Sepanyol mendahului selepas serangan bertali arus apabila Alvaro Morata menanduk hantaran lintang Nolito. Tiga minit kemudian, hantaran Cesc Fabregas melepasi barisan pertahanan dan Nolito menanti di belakang untuk membuat penyudah. Tiga minit memasuki babak kedua, Morata menambah gol kedua peribadi dengan menyempurnakan hantaran Jordi Alba dari jarak dekat.

Kedudukan: Sepanyol 6 mata; Croatia 4; Republik Czech 1; Turki 0

KUMPULAN E

"Belgium Bangkit"

BELGIUM 3-0 REPUBLIK IRELAND
Belgium bangkit dari kekecewaan tumbang perlawanan pertama untuk membelasah Ireland. Dua gol Romelu Lukaku dan tandukan Axel Witsel memberikan tiga mata penuh untuk pasukan di ranking kedua dunia. Belgium mendahului menerusi serangan balas pantas apabila Kevin De Bruyne memecut di sayap kanan sebelum menghantar bola kepada Lukaku yang meledak dari luar kotak penalti. 28 hantaran berturut-turut dilakukan pemain Belgium sebelum Witsel melepasi kawalan untuk menanduk masuk hantaran silang dari sayap kanan. Lukaku menjaringkan gol kedua peribadi juga menerusi serangan kilat apabila mudah menyudahkan hantaran Eden Hazard.

Kedudukan: Itali 6 mata; Belgium 3; Sweden 1; Ireland 1


Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif