Friday, January 29, 2016

MLM 2016

Assalamualaikum.

Maharaja Lawak Mega kembali lagi dengan musim baru bermula minggu pertama malam ini (29 Januari). Lima belas peserta (13 kumpulan dan 2 solo) akan berentap untuk merebut hadiah juara (wang tunai RM500,000 dan trofi). Peserta dari negara jiran (Singapura dan Indonesia) turut memeriahkan MLM 2016. 

Berikut adalah senarai lengkap peserta yang diambil dari sini

1. Awok -- Filzah, Ain, dan Ayie
2. Bora -- Isa, Yan, dan Mamat [peserta Singapura]
3. Bocey -- Acey, Abam, dan Fad
4. BOS -- Ezad, Ajo, dan Abu
5. Cham -- Along dan Azrul
6. Chilok -- Chiwan, Achok, dan Kamal
7. Enjen -- Raja Azri, Acong, dan Yus
8. Joras -- Syuk, Rahim, dan Joey
9. LOL -- Angah, Tauke, dan Ajak
10. Puteh -- Mamak dan Ali
11. Saywho -- Vicha, Bocil, dan Agus [peserta Indonesia]
12. Shake -- Amir, Bell, dan Mie
13. Xola -- One, Chot, dan Wan
14. Rayza Mukmin [peserta solo]
15. Kavin Jay [peserta solo]

Hanya Bocey merupakan 'nama besar' dalam industri lawak tanah air yang menjadi peserta kali ini. Tiada Nabil, Sepahtu, Jozan, ataupun Zero. Ketiadaan nama-nama gah ini menjadikan persaingan lebih seimbang walaupun Bocey dilihat pilihan utama untuk menjadi juara.

Penyertaan berani Reza dan Kavin yang akan beraksi secara solo juga wajar dipuji. Artis yang pernah menjadi vokalis kumpulan Exist (Ezad) turut membuat kejutan dengan menceburi arena lawak. Kembalinya kumpulan Cham juga pasti menggembirakan para peminat mereka. Rahim yang pernah bersama kumpulan R2 dan Sepahtu akan bertanding atas nama Jaros bersama Syuk (Balas/SYJ) dan Joey (Jalor).

MLM kali ini pasti terasa ketiadaan legenda lawak tanah air, Yus, yang meninggal dunia tahun lepas. Rakan segandingannya dalam kumpulan Jambu, Tauke, akan bersama Angah dan Ajak (Shiro) dalam kumpulan LOL.

Empat juri tetap mingguan akan diketahui pada episod minggu pertama malam ini. Seperti musim-musim lalu, AC Mizal kekal menjadi pengacara. "Shah Alam, peace yo!"

Let's enjoy the show!No comments:

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif