Saturday, January 30, 2016

MLM2016/1: Suam

Assalamualaikum.

Maharaja Lawak Mega 2016 minggu pertama bermula malam tadi. Ketiadaan nama-nama besar membuatkan pertandingan ini kehilangan X factor. Namun, secara tak langsung, muka-muka baru diberikan platform untuk memperkenalkan diri mereka kepada para peminat industri lawak tanah air.

Pembukaan musim baru ini sedikit (baca: sangat) meleret dan membazir masa. Persembahan tarian yang diikuti persembahan nyanyian (ini bukan Akademi Fantasia!). Kemudian, ada pula pengenalan semua 15 peserta satu demi satu. Empat juri tetap mingguan juga diperkenalkan, tiada satu pun pelawak antara mereka: Ziana Zain dan Shaheizy Sam dari Malaysia, Najib Ali dari Singapura, dan Bunga Citra Lestari dari Indonesia.

Aku akan memberikan komen ringkas untuk setiap peserta bersama dua indikator tahap persembahan mereka. Rating Doktor Yang Berfikir (DYB) iaitu rating peribadi aku sendiri dari skala 10. Seterusnya, Meter HaHa yang diperkenalkan untuk menggantikan sistem bintang oleh para juri tetap MLM. Berikut adalah ringkasan persembahan minggu pertama:

1. Xola [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 3/5]
Hanya satu dua punchline yang lawak. Persembahan suam-suam kuku.

2. Puteh [Rating DYB: 2/10 | Meter HaHa: 3/5]
Puncline yang sederhana. Sangat bergantung kepada gerak tubuh mereka untuk menghiburkan penonton.

3. Bora [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa: 3/5]
Punchline yang suam. Tiada apa dapat dibanggakan dengan persembahan juara Projek Komedi Warna ini.

4. Shake [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 4/5]
Peserta berpengalaman ini mempunyai chemistry yang baik dalam gandingan mereka. Beberapa punchline yang 'panas' berjaya menghiburkan. 

5. Saywho [Rating DYB: 7/10 | Meter HaHa: 4/5]
Tidak menghairankan wakil dari Indonesia ini memberikan persembahan baik kerana pengalaman mereka di pentas Maharaja Lawak Mega. Lawak yang bersahaja. Terbaik!

6. Cham [Rating DYB: 2/10 | Meter HaHa: 3/5]
Kembalinya kumpulan ini di arena lawak sangat ditunggu-tunggu tetapi persembahan kali ini mengecewakan. Tiada punchline yang benar-benar menjadi.

7. Kavin Jay [Rating DYB: 3/10 | Meter HaHa 3/5]
Persembahan solo yang berani. Punchline juga suam, bolehlah mengukir senyuman.

8. BOS [Rating DYB: 6/10 | Meter HaHa: 4/5]
Persembahan yang menampilkan isu semasa termasuk meniru watak juri (Shaheizy Sam). Beberapa punchline yang baik.

9. Enjen [Rating DYB: 2/10 | Meter HaHa: 3/5]
Persembahan biasa, tiada punchline yang 'ummph'. Perlu mencari idea yang lebih baik.

10. Bocey [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 3.5/5]
Ada punchline yang baik seperti dijangka dari peserta kegemaran edisi kali ini. Bocey terus menggunakan modal mengutuk kawan dan membuli Abam. Persembahan peserta berpengalaman yang sedikit mengecewakan.

11. Chilok [Rating DYB: 7/10 | Meter HaHa: 3/5]
Membawa isu semasa (penajaan bola sepak dan Jadilah Seperti Rashid) dengan baik. Chemistry yang kemas antara ahli kumpulan. Secara peribadi, aku terhibur.

12. Awok [Rating DYB: 1/10 | Meter HaHa: 3/5]
Pentas MLM mungkin terlalu besar untuk muka baru ini. Tiada punchline yang bagus. Aku tak dapat senyum pun.

13. Joras [Rating DYB: 5/10 | Meter HaHa: 3/5]
Ada juga punchline yang 'panas', tetapi bak kata juri "we expect more" dari para pelawak berpengalaman dalam kumpulan Joras.

14. Rayza Mukmin [Rating DYB: 2/10 | Meter HaHa: 4/5]
Mungkin gugup beraksi di pentas besar, persembahan Rayza mengecewakan. Mencuba sebaik mungkin membawa cerita tentang 'nama', punchline Rayza tak membuatkan aku ketawa. Good try.

15. LOL [Rating DYB: 8/10 | Meter HaHa: 4/5]
Persembahan terakhir minggu pertama dan juga yang terbaik. Tauke Jambu tak menghampakan bersama rakan gandingan baru. Angah dan Ajak Shiro membuktikan mereka otai dengan lawak bersahaja.

---------------------------------

Secara keseluruhan, kegugupan dan persembahan hambar para peserta masih boleh dimaafkan kerana ini baru minggu pertama. Para juri 'berlembut' dalam memberikan komen semangat dan Meter HaHa yang lebih tinggi dari yang sepatutnya. Seperti dijangka, TIADA PENYINGKIRAN untuk minggu pertama.

Aku tahu bukan mudah untuk mencari ilham lawak. Aku tak pandai berlawak tapi sebagai penonton yang mahukan hiburan, aku memberikan rating dan komen sejujur yang mungkin, dengan harapan mereka akan kembali di pentas minggu kedua dengan idea yang lebih menggelikan hati.

Masih banyak ruang yang boleh diperbaiki. Perjalanan masih panjang. Misi mereka baru bermula.

M Fizan
300116, 0900


No comments:

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif