Wednesday, January 18, 2017

Pasti Berubah

Assalamualaikum.

*Nota: keputusan perlawanan dikemas kini selepas setiap perlawanan.

21 perlawanan Liga Perdana Inggeris musim 2016/2017 telah berlalu. Masih lagi 17 perlawanan berbaki. Hanya separuh perjalanan ditempuhi. Perjalanan masih panjang. Masih ada 51 mata maksimum untuk dikutip. Chelsea selesa di persada, tujuh mata di depan Tottenham Hotspurs dan Liverpool. Arsenal, Manchester City, dan Manchester United pula tidak jauh di belakang Spurs dan Liverpool. 

Selain Chelsea yang bertakhta, lima kelab masih berpeluang untuk menamatkan musim ini dalam posisi 'top four' untuk layak ke Liga Juara-Juara Eropah musim depan. Hanya lima mata memisahkan Spurs di tangga kedua dan Manchester United di tangga keenam. Perbezaan yang sangat tipis. Selepas seri dengan Liverpool minggu lalu, siri perlawanan United selepas ini lebih mudah.

Berikut adalah senarai lima perlawanan seterusnya untuk Top Six ketika ini:

1) Chelsea (52 mata) -- vs Hull, Liverpool, Arsenal, Burnley, Swansea
Hull, Burnley, dan Swansea sepatutnya tidak menjadi masalah bagi pendahulu liga untuk mengutip mata penuh. Tetapi dua perlawanan penting berturut-turut menanti di hujung bulan nanti, menentang Liverpool di Anfield dan kemudian menyambut Arsenal di Stamford Bridge. Dua perlawanan ini akan menentukan sama ada Chelsea mampu bergelar juara liga atau tidak.

2) Tottenham (45 mata) -- vs Manchester City, Sunderland, Middlesbrough, Liverpool, Stoke
Walaupun Manchester City berada dalam kedudukan Top Five, tetapi peristiwa dibelasah Everton minggu lalu membuatkan Spurs yang sangat garang ketika ini mungkin terlalu kuat. Perlawanan penting menentang Liverpool yang kini berkongsi mata menanti pada 11 Februari. Perlawanan lain bukan masalah bagi Spurs.

3) Liverpool (45 mata) (+0) -- vs Swansea (2-3), Chelsea, Hull, Tottenham, Leicester
Dua perlawanan besar yang akan menentukan nasib Liverpool musim ini bertemu Chelsea dan Tottenham, dua pasukan di atas mereka ketika ini. Swansea, Hull dan Leicester tidak akan dapat mengejutkan Liverpool melainkan mungkin dapat mencuri satu mata.

4) Arsenal (44 mata) -- vs Burnley, Watford, Chelsea, Hull, Southampton
Perlawanan menentang Chelsea pada 4 Februari nanti adalah satu-satunya perlawanan yang perlu merisaukan Arsenal kerana lawan yang lain boleh dikatakan mudah untuk mereka.

5) Manchester City (42 mata) -- vs Tottenham, West Ham, Swansea, Bournemouth, Manchester United
Tiga perlawanan yang sukar bagi City. Spurs yang sedang di kemuncak prestasi, West Ham yang kental, dan Manchester United yang semakin meningkat. Jika gagal menewaskan Swansea dan Bournemouth, peluang City semakin tipis.

6) Manchester United (40 mata) (+1) -- vs Stoke (1-1), Hull, Leicester, Watford, Manchester City 
Pasukan di tangga keenam dengan siri perlawanan yang paling mudah. Hanya Manchester City yang boleh menggugat United tetapi jika gaya serangan United ketika ini dapat dikekalkan, sorakan 'Manchester is red' akan bergema di seluruh bandar Manchester bermula bulan Mac.
---------------------------------------------

Chelsea yang tumbang di tangan Tottenham akan diuji lagi menentang Liverpool dan Arsenal. Tottenham yang sedang mengganas pula akan cuba meratah Manchester City seterusnya. City masih lagi terasa luka dibaham Everton 4-0 di tempat lawan. Liverpool yang bernasib baik mencuri mata dari Old Trafford perlu berdepan Chelsea dan seterusnya Spurs.

Perlawanan lebih mudah untuk Arsenal dan Manchester United. Skuad United bimbingan Jose Mourinho berjaya meneruskan kecemerlangan 16 perlawanan tanpa sebarang kekalahan dengan Fenerbahce (Turki) menjadi pasukan terakhir menewaskan United dalam perlawanan Liga Europa. Liverpool sangat bernasib baik berjaya mengekang United dari mencatat kemenangan kesepuluh berturut-turut walaupun United memiliki deretan peluang terhidang yang gagal disambar.

Hanya skuad City yang semakin lemah menanti di akhir bulan Februari. Selain itu, pasukan United yang semakin serasi dan mantap akan mudah meneruskan rekod tanpa kalah mereka. Jika semua berlaku seperti yang dijangka, awal bulan Mac nanti, Manchester United akan berada dalam Top Three dan mencabar kejuaraan liga. Sama-sama kita nantikan.

Glory glory Manchester United.


No comments:

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif