Sunday, April 2, 2017

Terbuka India 2017: Separuh Akhir

Assalamualaikum.

Semalam berlangsung peringkat separuh akhir untuk kejuaraan Siri Super Terbuka India 2017. Nasib kurang baik bagi harapan tunggal negara yang masih bersaing iaitu pasangan beregu campuran pemenang pingat perak di temasya Sukan Olimpik Rio 2016 iaitu Chan Peng Soon/Goh Liu Ying yang terpaksa memberi kemenangan percuma kerana Goh Liu Ying tidak sihat untuk meneruskan cabaran.

Acara beregu didominasi oleh satu negara. Beregu lelaki sah milik pemain Indonesia, beregu wanita sah milik pemain Jepun, dan beregu campuran sudah sah menjadi milik pemain China. Perseorangan lelaki hampir menyaksikan pertempuran sesama pemain Denmark tetapi tidak kesampaian. Berikut adalah keputusan penuh pusingan separuh akhir. 

Perseorangan Lelaki
Chou Tien Chen (Taiwan) vs Anders Antonsen (Denmark) 21-17 21-14
Viktor Axelsen (Denmark) vs Ng Ka Long (Hong Kong) 21-12 21-13

Kekalahan Antonsen bermakna tiada aksi final antara pemain Denmark di India. Tanpa bayangan legenda Lee Chong Wei, Lin Dan, atau Chen Long, pemain muda berbakat Denmark, Viktor Axelsen, mengambil tempat untuk mencabar kejuaraan menentang bintang utama Taiwan.

-----------------------

Beregu Lelaki
Marcus Gideon/Kevin Sanjaya (Indonesia) vs Mads Petersen/Mads Pieler (Denmark) 21-14 18-21 21-9
Ricky Suwardi/Angga Pratama (Indonesia) vs Li Junhui/Liu Yuchen (China) 21-16 13-21 21-16

Pertemuan sesama sendiri dua beregu dari negara Garuda. Angga/Ricky menundukkan pasangan China yang menyingkirkan beregu utama Malaysia. Kemudian giliran beregu nombor satu dunia yang baru ditabalkan untuk mengukuhkan kedudukan mereka dan memenangi kejuaraan Siri Super kedua berturut-turut selepas menjuarai All England.

---------------------------

Perseorangan Wanita
PV Sindhu (India) vs Sung Ji Hyun (Korea Selatan) 21-18 14-21 21-14
Carolina Marin (Sepanyol) vs Akane Yamaguchi (Jepun) 21-16 21-14

Bintang tuan rumah, Sindhu menceriakan para peminatnya dengan kemenangan rubber game menentang pemain dengan ranking lebih tinggi. Begitu juga pemenang pingat emas Sukan Olimpik, Carolina Marin, yang menewaskan pemain dari Jepun di ranking lebih tinggi daripadanya. Pertemuan Sindhu dan Marin ini adalah ulangan final Sukan Olimpik Rio 2016 yang dimenangi Marin. Misi balas dendam!

-----------------------

Beregu Wanita
Shiho Tanaka/Koharu Yonemoto (Jepun) vs Jung Kyung Eun/Shin Seung Chan (Korea Selatan) 21-16 19-21 24-22
Naoko Fukuman/Kurumi Yonao (Jepun) vs Yuki Fukushima/Sayaka Hirota (Jepun) 21-16 21-13

Dua beregu Jepun akan berentap. Shiho/Koharu mengejutkan beregu nombor tiga dunia dalam pertarungan tiga set yang sangat sengit. Naoko/Kurumi yang juga beregu nombor dua Jepun selepas Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi juga menang mengatasi satu lagi beregu Jepun, Yuki/Sayaka.

-------------------------

Beregu Campuran
Zheng Siwei/Chen Qingchen (China) vs Chan Peng Soon/Goh Liu Ying (Malaysia) walkover
Lu Kai/Huang Yaqiong (China) vs Chris Adcock/Gabrielle Adcock (England) 21-13 21-13

Pertemuan dua beregu pilihan utama dari negara Tembok Besar China. Beregu nombor satu dunia, Zheng/Chen menang percuma selepas Goh Liu Ying terpaksa menarik diri kerana masalah kesihatan. Lu/Huang pula menundukkan pasangan England yang sama ditewaskan di separuh akhir All England iaitu suami isteri Adcock. Lu/Huang akan cuba menambah kejuaraan selepas juga memenangi All England. 

----------------------------

Tiga aksi final (semuanya beregu) akan menyaksikan pertembungan sesama sendiri. Tiga juara beregu semuanya dari negara berbeza. 

MS: Chou Tien Chen (Taiwan) v Viktor Axelsen (Denmark)
MD: Ricky Suwardi/Angga Pratama (Indonesia) v Marcus Gideon/Kevin Sanjaya (Indonesia)
WS: Carolina Marin (Sepanyol) v PV Sindhu (India)
WD: Shiho Tanaka/Koharu Yonemoto (Jepun) v Naoko Fukuman/Kurumi Yonao (Jepun)
XD: Zheng Siwei/Chen Qingchen (China) v Lu Kai/Huang Yaqiong (China) 

Dua beregu juara All England 2017, Marcus Gideon/Kevin Sanjaya (beregu lelaki) dan Lu Kai/Huang Yaqiong (beregu campuran) akan cuba memenangi kejuaraan Siri Super di India ini.
No comments:

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif