Wednesday, May 16, 2018

Anwar Is A Free Man

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.


Bekas Timbalan Perdana Menteri, Ketua Umum PKR dan Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan serta-merta pada jam 11.30 pagi, 16 Mei 2018 selepas Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V memperkenan pengampunan penuh dengan nasihat Lembaga Pengampunan.


Datuk Seri Anwar bersama dua orang kanan dalam hidupnya, isteri tercinta dan Timbalan Perdana Menteri terkini, Datuk Seri Wan Azizah, serta Menteri Besar Selangor, Dato' Seri Mohamed Azmin Ali.


Lambaian yang sangat dinantikan bagi penulis yang membesar bersama laungan 'Reformasi'. Lambaian seorang tokoh yang dipenjarakan jasadnya dengan alasan 'Liwat II' di sebalik konspirasi politik berprofil tinggi. Berbeza dengan ketika beliau dibebaskan pada tahun 2003, kali ini Datuk Seri Anwar mendapat liputan media meluas kerana Pakatan Harapan membentuk kerajaan di peringkat persekutuan.Datuk Seri Anwar dijemput ke Istana Negara sebaik dibebaskan untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong. Ketibaan Datuk Seri Anwar disambut Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Sambutan salam yang mengimbau memori kedua-dua pemimpin ini di persada kepemimpinan negara semasa era 90-an yang gemilang.


Selepas tempoh yang menyeksakan bagi keluarganya, semoga kebebasan ini akan kekal bagi seorang pemimpin yang pidatonya menggegar dan menggerunkan.
No comments:

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif