Tuesday, October 17, 2017

Hari Ini Masuk OT

Assalamualaikum.

Minggu ini penulis memasuki rotation baru dalam tahun akhir: Surgery (Pembedahan). Penulis akan berada di wad-wad pembedahan bagi melihat pesakit-pesakit yang akan melibatkan disiplin ini bagi apa sebab sekalipun. 

Selepas ward round dengan legenda IMU, Dato K, penulis dan ahli kumpulan yang lain pulang ke kampus kerana kami ada kelas simulasi Operation Theatre (OT). Secara mudahnya, OT atau Dewan Bedah ni adalah tempat pesakit dibedah.

Masih di minggu pertama, kami tiada idea bagaimana kelas ini akan dikendalikan. Sebaik saja tiba Unit Skil Klinikal, kami diminta untuk memakai set pakaian dalam dewan bedah. Gambar seperti di bawah. Gambar untuk kenangan di masa depan.Sesi ini di bawah seliaan pakar bius, Prof T. Posting bius (anesthesia) diselitkan dalam posting pembedahan kerana saling berkaitan. Doktor-doktor bius ini bukan saja bertugas untuk menidurkan pesakit di dalam dewan bedah, sebaliknya tugas mereka bermula sebelum pesakit ditolak ke dewan bedah lagi.

Doktor-doktor bius ini akan memastikan pesakit mampu untuk menjalani pembedahan (fit for op). Mereka akan melakukan penilaian awal. Di hari pembedahan, mereka akan menjalankan tugas sebelum pakar bedah melakukan pembedahan. Pada sesi ini, kami diajar bagaimana untuk menjaga keselamatan pesakit sebelum, semasa, dan selepas pembedahan.

Setiap pagi pada hari pembedahan, doktor bius akan memeriksa mesin general anaesthesia di dalam dewan bedah, dan menyediakan ubat-ubat yang diperlukan untuk memberikan bius kepada pesakit agar pesakit tidak merasa sakit sepanjang pembedahan.

Kemudian, doktor bedah ini akan melakukan pre-op assessment kepada pesakit di luar mengikut senarai semak agar tidak berlaku sebarang kesilapan. Ini adalah salah satu ciri untuk memastikan keselamatan pesakit terpelihara.


Pada sesi ini, kami melakukan simulasi untuk situasi dalam dewan bedah menggunakan patung (mannequin). Kami diberikan peranan-peranan lebih awal sebelum proses simulasi bermula kerana kami akan melakukan role play seperti pasukan di dewan bedah. Antara watak yang dimainkan ialah receiving nurse, medical officer anesthesia, general anesthesia nurse, circulating nurse, dan medical officer. Penulis diberi watak pakar bedah (surgeon).

Sesi ini sangat bermanfaat bagi kami menyegarkan semula ilmu di dewan bedah sebelum memasuki dewan bedah. Tidaklah kami jadi seperti rusa masuk kampung. Sesi ini juga memberi input baru bagi kami tentang bius. Ia sama penting kepada pesakit seperti juga pembedahan walaupun mereka dilihat sebagai satu figura yang melelapkan pesakit dan tidak lebih daripada itu.

Sebenarnya, tugas mereka lebih banyak.No comments:

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif