Friday, August 31, 2012

Hari Yang Gila

Assalamualaikum.

Kita tahu seminggu ada tujuh hari. Dan semalam hari Khamis. Bagi aku, semalam adalah Hari Yang Gila. Sangat gila dan tiada lagi kegilaan yang lebih menggilakan. Ada tiga sebab. Aku tak cakap kosong nak tulis entri. Bagi aku lar. Mungkin korang pernah melalui hari yang lebih gila. 

Semalam aku ada IELTS Speaking Trial. Aku kan akan mengambil peperiksaan IELTS bulan depan. Memandangkan aku akan ke English-speaking country, aku perlu dapat band 7.5 untuk layak memasuki International Medical University (IMU). IETLS ni ada empat bahagian; Speaking, Reading, Writing, and Listening. Dipendekkan cerita, Speaking pulak ada tiga bahagian. Bahagian pertama, pengenalan diri. Bahagian kedua, aku diberikan dua minit untuk menceritakan satu perkara. Bahagian ketiga, soalan pemikiran kreatif dan kritis.

Bahagian pertama semalam aku kena cakap pasal minat. Aku pun hentam lar aku minat tengok sukan. Dia bagi pulak soalan; sukan apa yang aku pandai main. Aku belasah je jawab futsal. Aku kata bukan nak puji diri sendiri tapi kawan-kawan kata aku terer main futsal. Wahaha. Sempat lagi masuk bakul angkat sendiri. Dia tanya pulak; bila dan di mana aku selalunya main futsal. Aku rasa bahagian ni okey lar. Bahagian kedua pulak aku kena cerita pasal hadiah yang aku bagi baru-baru ni. Errr, part ni sulit. Tapi.... aku rasa okey dan aku boleh jawab. 

Cuma bahagian ketiga agak mengecewakan aku. Aku boleh buat lagi baik. Tajuk "Gift" ni aku tahu dah dari kawan aku yang jawab dua hari sebelum semalam. Aku rasa aku boleh jawab, jadi aku tak buat persediaan kerana ada perkara lebih penting (diceritakan di bawah). Tengok-tengok aku terkial-kial nak jawab tiga soalan kacang; adakah harga penting dalam memberikan hadiah, apakah barang yang aku takkan pertimbangkan untuk bagi pada orang, dan pandangan aku tentang orang suka memberikan duit berbanding hadiah. Keseluruhannya, bahagian ketiga je buat aku rasa tak puas hati. Dem!

Lepas trial, aku tak pikir sangat. Biology topic test menanti. Aku habiskan sikit lagi yang aku kena ulang kaji di tingkat empat perpustakaan INTEC bersama tiga orang rakan sekelas merangkap rakan sebilik aku jugak. Ada sorang lagi ikut aku jugak, tapi kemudian lesap tak dapat dikesan. Lepas siap muka surat terakhir, aku pun mula mengkaji soalan peperiksaan A-Level Biologi yang telah berlalu. Aku tak nak tersilap langkah lagi. Ujian topik selalunya ambik past year question dan aku selalunya tak dapat jawab. 

Petang tu aku berjaya menjawab Biologi dengan jayanya. Aku tekankan, BERJAYA MENJAWAB. Belum lagi berjaya menjawab dengan betul. Hoho. Kena tengok keputusan nanti lar. Tapi aku puas hati lar dengan jawapan aku. Aku dah berusaha, sekarang kena tawakal je. Ada lima soalan secara keseluruhan. Dua soalan last (4 dan 5) merupakan soalan past year. Memang senyum sampai telinga lar aku. Cuma kena ingat skema jawapan yang aku baca. Tiga soalan pertama tu okey lar. Yang aku ingat daripada pembacaan aku masuk. Aku tak pasti tepat atau tak jawapan aku dengan apa yang soalan nak. We'll see.

Lepas iftar semalam, aku rasa penat sangat. Kelmarin memang aku tension yang teramat. Aku plan nak tidur kejap lepas isyak. Setiap hari aku tidur lepas jam 12 malam. Lama dah berlalu sejak aku tidur awal. Aku plan nak bangun jam 12 malam. Rancangan tinggal rancangan. Aku letak je kepala atas bantal lepas solat Isyak, aku terus terlelap. Bila aku celik je mata dan tengok jam henfon, dah pukul 5.15 pagi. Terbaik.... Bermaksud aku tidur 8 jam tanpa terjaga. Fuhh, aku tak boleh kira berapa zaman sejak aku tidur 8 jam. Maksud aku, straight 8 jam.

Kalau tidur banyak kali dan campur-campur cukup 8 jam tu selalu. Balik kelas je aku tidur. Jadi dapat seimbangkan kurang tidur malam sebelum tu. Tapi malam semalam memang terbaik dari ladang. Tidur aku tak terganggu. Dah macam baby pulak. Aku kan comel macam baby. Dem! Merapu lagi. Sekian dulu, wassalam.











p palang s : Sambung lagi 4 jam lepas Subuh..


2 comments:

nurshamila said...

hmmm mencabar..mencabar. sha pulak tension dgn muet test. abg punya lg susah laa

M Fizan said...

@nurshamila haha. abg amik dua2 sekali. muet dan ielts =.=

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif