Thursday, August 30, 2012

Seminggu Beraya Part 2

Assalamualaikum.

Dalam entri yang lepas, aku dah update pengalaman aku beraya seminggu di Johor, kampung sebelah ayah. Aku dah tempek gambar aku sampai boleh muntah hijau lar kalau korang tengok. Tapi semua tu di rumah nenek aku. Syawal ni kan masa untuk kita ziarah-menziarahi saudara-mara yang dah lama tak dijenguk langsung. Khabar pun tak dengar. Entah hidup, entah kan dah pulang ke pangkuan Pencipta. Bila dah jalan-jalan, apa lagi ditunggu. Posing sakan lar aku.

Aku nak tempek gambar aku yang kiut ni lagi. Alaaa, sebelum ni bukan selalu pun aku tempek gambar aku yang comel ni. Inilah masanya. 


Ini sepupu aku yang baru Darjah 1. Danish Haikal, anak mak cik aku a.k.a Cik Com. Hensem budak ni. Dia ni anak sulung. Aku suka bila dengar dia bercakap, ada je yang menggelikan hati. Kalau berceloteh pasal aweks dia yang ramai, memang aku suka dengar. Ada tiga orang buah hati dia. Fatin, Afina, Izzati. Masak aku ni kalau dia tau aku bagitau dunia maya. Heheh. Nasib kau la, Haikal. Jadi sepupu aku memang kena pasrah lar.



Ni masa menziarahi saudara nenek aku. Tak salah aku, masa hari raya ketiga. Sempat lagi aku tayang kuih raya tu. Ewahh. Sebelah tu adik aku yang dah besar gajah. Tahun ni dia ambik SPM. Tapi balik kampung tak bawak buku pun. Cehh, kemain lagi malasnya. Bajet dah konpem 9A+ je. Memang tak lar.... Aku suka baju beliau. Baju tu smart. Adik aku tak smart pun. Harharhar. Bertuah kan beliau ada abang macam aku. Sangat baik memuji baju adiknya. Yang penting aku lagi macho. Itu tak dapat dinafikan, FAKTA!


Tak kan nak tayang kuih je. Tuan rumah tu penat buatkan air. Apa lagi. Memang kat blog aku ni lar hasil kerja diorang dihargai. Nah, air percuma hasil beraya. Lepas tu kitorang dijamu makan tengah hari tapi aku tak sempat bergambar memandangkan perut pun dah berkeroncong, menyanyi-nyanyi mintak diisi. Kenapa aku angkat tangan kanan aku? Musykil ni, macam tak pegang apa-apa. Aku rasa aku ada pegang kuih. Erm, mungkin kuih tu menyorok di sebalik jari.


Nah, ambik kau! Lelaki Dari Marikh kan romantik gitu. Mesti lar suka bunga. Bukan mat bunga tau. Aku jadikan gambar ni default pic FB aku. Kawan aku tanya satu soalan. Dia tak pasti aku ni jiwang ke atau aku tukang kebun. Kuang ajar punya kawan... sampai hati beliau kata aku tukang kebun. Penat aku posing dengan macho bersama bunga tu. Honestly, i like flowers!


Ini pulak masa hari raya kelima. Khamis, 5 Syawal 1433 H. Sebelum berangkat dari Kota Tinggi ke Kota Masai. Hari tu famili aku akan bergerak pulang dari stesen bas Larkin. Bas famili aku pukul 9 malam, dan bas aku pulak jam 11 malam. Semua isi rumah hari tu nak beraya di rumah abang ayah aku merangkap pak long aku merangkap anak nenek aku merangkap saudara seagama korang. Rumah beliau di Kota Masai. Nak balik semula ke Air Tawar 5 dan ke Johor Bahru semula memang kerja gila lar. Jadi bagasi AF semua diangkut ke Kota Masai. Stay di rumah pak cik aku sebelum malam menjelma.


Ini lar kereta aku. Amacam? Bergaya tak? Cehh, ekceli ni kereta mak cik aku yang tinggal di Putrajaya. Cik Com, mak kepada si Danish Haikal yang ada dalam gambar kat atas tu. Cer scroll naik. Saja aku pinjam kereta dia untuk berposing kejap. Baru lar nampak macam hero filem. Mana tau Ahmad Idham terserempak blog aku ni. Boleh jugak aku berlakon filem MIG.


Amacam? Ada gaya Rosyam Nor kan? Bukan main lagi aku tahan nafas tu. Adik aku lambat betul tangkap gambar. Sambil mulut dia membebel sebab aku guna henfon dia. Ye lar, henfon aku kan murah je. Henfon baling anjing sampai mati tu. Pergh, bajet habis rupawan lar tu. Tampan sangat kan? Sob sob. Angguk lar lelaju, tak kesian kat aku ke?


Yang sebelah aku tu kakak sulung aku. Aida (bukan nama sebenar), belajar di UiTM Arau. Yang baju pink tak berapa nampak tu makhluk halus. Tak perlu diperkenalkan. Aku lar fokus utama gambar ni. Mamat bajet cun tapi sebenarnya kacak bergaya.


Masa ni nak gerak ke rumah pak cik aku yang sorang lagi. Masih di Kota Masai. Pak cik aku mesti lar adik pak long aku. Oh ye, adik ayah aku jugak. Aku panggil Cik Cam. Aku memang sempat je posing. Gila kamera katakan... Abaikan lidi kat mulut aku tu. Saja nak menumpang gambar aku.


Alhamdulillah, aku sangat kacak sampai monyet tu pun nak peluk aku dan bermanja. Monyet tu sepupu aku yang punya. Aku pinjam je. Ni gambar sebelum aku bergerak untuk jalan-jalan di sekitar Johor Bahru bersama pak long aku dan sorang lagi pak cik aku. Pak cik bujang terlajak ni pulak namanya Cik Col. Ni lar gambar terakhir aku di Johor untuk cuti raya sebelum aku pulang ke Shah Alam.

Eh, belum. Aku ke Tanah Lego. Ada lagi gambar aku poyo di sana. Aksi aku di Tanah Lego akan dipaparkan dalam entri akan datang. Nak study Biologi dulu. Jeng jeng jeng...










p sepak s : Tanah Lego?


2 comments:

chemay said...

ehem2.
tak beraya kat legoland ke cik abanggg?
hehe
:p

M Fizan said...

@chemay hehe. ada je. nanti buat entri :D

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif