Sunday, July 29, 2012

Sepertiga

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, tamat sudah satu per tiga solat terawih Ramadhan 1433 Hijrah. Dan syukur kepada-Nya, aku masih lagi memiliki kekuatan untuk tidak meninggalkan terawih langsung walau satu malam. Teringat dulu, masa muda-muda, aku tak larat kerna terlalu kenyang. Sekarang ni, walau macam mana kenyang, aku gagahi jua. Bersama proses menuju kedewasaan, aku semakin tabah untuk menunaikan ibadat.

Dulunya, masa muda sikit, terasa beratnya nak menunaikan solat terawih, walaupun hanya 8 rakaat. Terasa hinanya diri ini. Sahabat Rasulullah yang dijanjikan syurga pun menunaikan 20 rakaat. Meningkat remaja dan menuju alam dewasa, aku semakin tenang untuk menyempurnakan ibadat puasa. Tak terasa laparnya. Hanya sedikit dahaga. Aku lebih sistematik menyibukkan diri agar tak terlalu memikirkan waktu berbuka. Ketenangan itulah anugerah Allah yang dihadirkan bersama kematangan.

Hari ni aku berbuka mewah sikit. Chicken Maryland. Buah tangan mamak Restoran Al-Rafi Bistro. Nak mention gak tu. Hoho. Ekceli aku nak 'pecahkan' RM50, satu-satunya not yang aku ada. Sob sob. Sebab semalam takde satu kedai pun kat bazar tu rela nak bagi baki. Ceh! Alasan jer tu. Kebetulan perut aku meminta belas ihsan nak makan sedap sikit. Asyik kuetiau goreng je.

Lantaran permintaan perut yang sedang berdiet ni lar, aku akan pulang ke bumi Changloon hujung minggu ni sempena cuti Nuzul Quran. Nak merasa berpuasa bersama famili setelah sekian lama menjadi perantau. Dan nak memuaskan perut yang teringin nak makan berjenis sikit. Pantang beb, pantang. Diet oh diet! Tak larat dah den ni.


 Haaa, hari ni aku order dua baju baru ni. Ayah budak INTEC buat. Aku suka design tu dan warna hitam. Setakat ni warna hitam jer ada. Kalau tak salah aku lar. Tempahan minima 12 helai untuk dapat harga borong sehelai RM 17. Dua design ni pilihan aku. Untuk design yang lain, korang boleh check dekat SINI.

Aku tak dapat komisyen atau bayaran pun untuk tolong iklankan. Aku suka motif perniagaan ni. Bergaya sambil berdakwah. Itu falsafahnya. Maka marilah kita membantu umat Islam. Kalau bukan kita, siapa lagi? Wassalam.











p palang s : Tak sabar...


3 comments:

Eera Shera said...

oh org changloon rupanye na. sy lg la. thn ni x dpt pegi pun sbb keje dr ptg smpi mlm. sedihkan.. eh cantik tshirt tu

nurshamila said...

untunglaa boleh balik. sha exam

M Fizan said...

@Eera Shera alolo.. sedihnya... yang penting dapat berbuka. beli awal-awal :D

@nurshamila alaa.. yang penting dapat raya :)

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif