Thursday, October 6, 2011

Do You Know This?



Assalamualaikum.. salam sejahtera..

Okey, hari nie aku nak kongsi satu perkara yang aku baru tertarik nak tahu sebab tempoh hari aku ada ternampak nama Nabi Yaakob dalam bahasa Inggeris (kitab Injil).. korang tau atau tak? Tak perlu semua 313 orang rasul.. korang tahu ke nama 25 rasul yang wajib diketahui disebutkan di dalam kitab Injil? Mungkin kita pernah dengar cerita pasal David berlawan dengan Goliath (agama Yahudi).. mungkin kita tahu pasal Jesus.. tapi tahukah kita bagaimana nama Nabi Idris dan Nabi Syuaib disebutkan dalam kitab Injil?

Sekarang aku nak bagi ilmu kat korang.. yela kan.. ilmu nie kalau semakin kita timba, semakin banyak yang kita tak tahu.. aku bagi nie sekali dengan pautan yang korang boleh tengok kalau ada masa percuma.. sumbernya Nenek Wikipedia..

1. Nabi Adam (Adam)
2. Nabi Idris (Enoch)
3. Nabi Nuh (Noah)
4. Nabi Hud (Eber)
5. Nabi Saleh (Methuselah)
6. Nabi Ibrahim (Abraham)
7. Nabi Lut (Lot)
8. Nabi Ismail (Ishmael)
9. Nabi Ishak (Isaac)
10. Nabi Ya'akub (Jacob)
11. Nabi Yusuf (Joseph)
12. Nabi Ayub (Job)
13. Nabi Syu'aib (Jethro)
14. Nabi Musa (Moses)
15. Nabi Harun (Aaron)
16. Nabi Zulkifli (Ezekiel)
17. Nabi Daud (David)
18. Nabi Sulaiman (Solomon)
19. Nabi Ilyas (Elias)
20. Nabi Ilyasa' (Elisha)
21. Nabi Yunus (Jonah)
22. Nabi Zakaria (Zechariah)
23. Nabi Yahya (John The Baptist)
24. Nabi Isa (Jesus)
25. Nabi Muhammad (Muhammad)


Haaa.. macam mana? Korang pernah tahu ke? Tak kan? Itulah nama-nama rasul kita yang disebutkan kisahnya dalam kitab Injil.. cuma nama Nabi Adam dan Nabi Muhammad yang tidak ditukar.. aku pun baru tahu semalam masa nak siapkan entri nie.. huhu.. pengetahuan yang baik kan.. jadi lepas nie kalau korang jumpa nama-nama Inggeris tersebut, korang boleh lar tahu kepada siapa nama itu merujuk.. itu fahaman diorang berdasarkan kitab Injil.. baca tu boleh, percaya tu jangan.. sebab ada yang bercanggah dan mungkin telah diseleweng.. kita mestilah percaya pada pegangan hidup kita, al-Quran.. :)













p usik s : Tak sabar nak jawab ujian Kimia.. haha..


6 comments:

SweetLikeWhat said...

tak tahu..tq share fizan :)

suha said...

sebelum ni,a few names je yg akak tau..neway,gud sharing my big bro (^_^)

Run Away said...

good luck ya...'d

M Fizan said...

@SweetLikeWhat wlcome akak :)

@suha hee.. thanks :)

@Run Away tenkiu2 ^_^

.m y z. said...

wahhh before this tak tau sangat. just tahu certain2 nama je macam nabi isa. yang lain baru tau :)

M Fizan said...

@.m y z. hee.. i do the right thing :)

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif