Wednesday, May 16, 2012

Dia Datang Lagi



Assalamualaikum.

Tarikh yang sama. Tahun berbeza. 16 Mei 2012. Hari Guru buat para pendidik Malaysia. Dengan ayat klisenya mereka yang membakar diri untuk menerangi orang lain. Guru umpama lilin. Semuanya dengan ayat yang terlalu lazim. Puisi masyhur sasterawan negara, Usman Awang seringkali diulang-ulang tanggal 16 Mei saban tahun.

Memandangkan tiada Hari Pensyarah, maka cikgu tadika, cikgu sekolah mahupun pensyarah semuanya adalah guru. Pembetulan : Diorang adalah guru formal. Semua orang di sekeliling kita yang mengajar kita sebenarnya adalah guru. Ustaz, ustazah, abang, ayah, kakak, tok ngah, Cik Linda, Encik Sameon mahupun kawan-kawan dan sewaktu yang dengannya. Seperti mana kata-kata Saidina Ali karamallahu wajhah, "Sesiapa yang mengajarku satu ayat maka dia adalah guruku". 

Oleh hal yang demikian, dengan penuh rasa rendah diri, Lelaki Dari Marikh nak ucapkan Selamat Hari Guru 2012 buat seluruh rakyat Malaysia. Kepada cikgu mahupun 'cikgu' yang mengajar aku walaupun sepatah ayat, aku ucapkan terima kasih setinggi langit. You make who i am today.

Buat korang yang ibu atau bapa atau mak long atau pak su korang cikgu tu, tolong sampaikan salam aku buat diorang. Buat semua guru di Malaysia, teruskan mendidik anak bangsa dengan dedikasi. Jasa kalian teramat dihargai. Majulah guru demi Malaysia yang dicintai.

"Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara"










p palang s : Entri hentam sajalah...

5 comments:

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

hehehe..gambar same..:p

selamat hari guru! ^_^

psstt..follow ur blog...:)

nurshamila said...

yess sayalah orangnya yg tiap2 taun perform sjak usman awang kat kolah. haha

p/s:sedih, orang komen, tapi abg tak tgk pon. entry2 seblom ni pon ada komen jgk. huhu

M Fizan said...

@❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ tak best ar gambar sama. haha. thanks for your wish! ^_^

@nurshamila yer2 jer sha. tulis kat blog jer sajak usman awang kan :D

p/s: huhu. thanks a lot sha.

CikMai said...

"Sesiapa yang mengajarku satu ayat maka dia adalah guruku".:) Ahaa like this entry

M Fizan said...

@CikMai hehe. thanks. it's just true :)

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif