Tuesday, June 7, 2011

Aku Meluat Sungguh


Salam sejahtera semuanya.. haaa.. nie dia.. lama dah pendam nie.. nak lepas lar kegeraman aku.. huhu.. selalu time blogwalking mesti mood aku rosak.. ada saja blogger2 yg tak mendalami ilmu blogging dulu sebelum siapkan blog.. isk2.. bukan lar aku hebat sangat pun.. newbie lagi.. blog aku nie aktif tak sampai dua bulan pun.. tapi aku cuba perbetulkan apa yg aku rasa mengganggu blogger lain yg melawat blog aku nie..

Aku rasa bukan aku sorang saja yg ada masalah macam nie.. ramai dah blogger2 senior yg buat entri pasal nie.. tapi newbie tetap tak ambik berat langsung.. okey, sekarang korang tengok ada tak ciri2 berikut.. jeng jeng jeng.. aku paling meluat bila :

1. Blog Terlalu Berat
Boleh tak korang dengan baik hatinya ringankan blog korang? Buang benda2 yg tak patut.. bukan semua orang ada internet connection laju tahap dewa angin.. toink2..

2. Lagu Yang Membingitkan
Ada lagu yg tenang dan menenangkan.. sejuk telinga nie dengar.. tapi ada lagu yg fast dan heavy.. aku bukak saja blog tu, terus rasa terganggu.. macam mana aku nak teruskan??

3. Entah Mana Widget Follower
Aku nie kan rajin support semua blogger.. tapi dengan rasa sedih dan kecewa, selalu sangat aku susah nak jumpa widget follower.. ada yg letak jauh kat bawah.. dia utamakan gambar pakwe makwe dia.. ingat aku selera sangat ke nak tengok pakwe makwe kebanggaan korang tu?? Macam korang jer ada... letak lar bawah sikit...

4. Shoutbox Tak Dipasang
Tolong lar pasang shoutbox.. aku kan suka jerit2 bila sampai blog orang.. macam mana aku nak tinggalkan link ataupun jejak.. nak sangat ke aku komen entri korang dengan ayat sopan tahap Hantu Kak Limah "singgah lar blog saya juga.."?? Lu pikir lar sendiri..

5. Tulis Bahasa Alien
Faham tak bahasa alien macam mana? "sy ske dy".. haa.. macam tu lar.. pelik nak mampus.. aku faham lar sebab aku remaja.. tapi blogger senior dan veteran yg datang kebanyakannya mungkin tak faham.. diorang nak jenguk blog korang lagi? Kirim salam saja lar..

6. Guna Word Verification
Tau tak apa benda alah nie? Tu yg kena taip words sebelum komen aku sah.. sumpah annoying sangat2.. cara nak buangkan? Masuk dashboard --> settings --> commenting --> cari pasal word verification --> klik "No".. mudah kan??

7. Bagi Amaran Berlagak Kerek Sombong Hidung Tinggi
"I tak guna rules u follow me, i follow u back".. kenapa kau kerek sangat?? Dulu masa kau mula2 naik, follower kau zero kan? Pastu blogwalking sana sini, promote2 blog, guna ayat tu jugak.. bila dah banyak follower, berlagak macam diva.. kau jangan sampai karma singgah pancung leher kau..

8. Tak Ada Butang Follow
Beza sikit dengan kesukaran mencari widget follower, yg nie langsung buat aku terus tekan pangkah dekat menu tab.. bukan main susah cari widget follower, tak pasang rupanya.. dah lar tu, navigation bar dia buang.. tak ada butang follow? Diari peribadi lar tu...


Aku rasa tu jer kot yg buat aku rasa annoying.. kalau ada lagi, nanti aku buat Part 2.. haha.. maaf ya kalau korang terasa sebab terkena batang hidung sendiri.. tak kuasa aku nak layan.. aku pun tak sempurna.. kalau korang ada masalah dengan blog aku, sila komen di entri nie.. hehe.. siapa setuju dengan aku, sila angkat tangan dan tiru gaya Usop Wilcha.. soley2..

Kalau korang rasa, korang punya suka lar nak buat macam mana pun sebab tu blog korang.. aku tak ada hak nak cakap apa.. tapi kalau blog korang tak ada follower ataupun pembaca.. faham2 lar ya.. buat lar macam diari sendiri saja.. sekian.. peace yaww! wassalam.. :)














p/s : Diri ini juga tak sempurna...


6 comments:

نورفايزه مادارو said...

Assalamualaikum...ada betulnya yg saudara katakan tu, boleh sakit jantung dibuatny kalau kena ngn blog laguny bingit, insyaALLAH...namun kita perlu menghormati tuan tanah, sebagai contoh......cuba kita datang kerumah saudara atau sahabat kita, dan kita dapati dalam rumah itu, susunan rak tv terlalu bnyak perhiasan dn tunggang langgang...dah la tu spker pula yg ntah pape bisingnya, bila dah balik adkah kita terus sms ke kol indvdu tersebut dengan menyuruhnya mengubah ap yg menjadi kesukaany??? semata2 memenuhi kehendak kita yg hanya sebagai tetamu disitu??? oleh itu rasa hormat menghormati amat penting, kita hormat tuan rumah..dan begitu juga ngn tuan rumah...tetamu nk datang umah takkn nk sapa dengn benda y boleh menimbulkan rasa tak selesa pada tetamu kita.....mnusia rambut jak sama2 hitam, walaupn ada yg btukar2, tpi hati tetap lain2 dan berlainan pandangan...

ini cuma pandangan diri Jie ya....

M Fizan said...

@نورفايزه مادارو Waalaikumussalam...saudari Jie..terima kasih atas pandangan yg sangat bernas pada pengamatan saya..untuk pengetahuan saudari, saya tiada niat memaksa mereka2 nie untuk mengubah kegemaran mereka..saya cuma cuba memberi pandangan dan nasihat saja..harap Jie tak tersalah faham..dan saya memberi teguran secara umum..saya tidak menegur tuan tanah secara khusus..saya harap sesiapa yg terbaca entri saya ini akan tergerak hati untuk menyenangkan tetamu yg datang berkunjung..itu saja..sekali lagi, terima kasih kerana sudi memberikan pendapat :)

NUR YAYAH said...

ada satu lagi. banyak blogger yang saya jumpa, suka buat entry melanbung-lambung pasal agama tapi kat blog diorang banyak gambar diorang yang posing yang tak sesuai langsung dgn entry tuuuu. mcm diorang sengaja nak gunakan tajuk tu untuk naikkan traffic padahal errr entah susah nak cakap terpulang kat individu :)

M Fizan said...

@NUR YAYAH hehe..maybe lar just buat entri berkobar2 nak naikkan trafik..tp diri sndiri x srupa bikin..err..yg tu bkn bidang sy nk judge org...kita semua tak sempurna kan..huhu..harap diorg nie brubah lar..

suha said...

waaaa dia dh jdi otai hehehe

M Fizan said...

@suha hehe..mne otai pn..x smpai 2 bulan lg blog nie..newbie :)

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif