Wednesday, June 8, 2011

Cantik Ke?

Gambar hiasan

Assalamualaikum.. mesti dah tak ada motif sangat kan kalau aku buat entri cuma nak tanya cantik ke gambar kartun pompuan kat atas nie?? Haha.. tu memang dah kering idea sangat lar nak update blog tu.. sebenarnya bukan gambar kartun terbabit yg menjadi masalah dalam entri kali nie... tapi satu topik perdebatan yg telah dibincangkan sejak zaman Asoka mencetuskan Perang Kalinga lagi.. mungkin juga sejak zaman Nabi Musa lagi.. siapa tahu? Haaa.. soalannya mudah.. aku terpanggil nak bercerita selepas terbaca entri Blogger Kena Cantik.. bila kita tengok orang, kita suka mengadili rupa paras mereka.. "Cantik ke?".. Macam tu lar bentuk soalan yg akan terpacul laju dari mulut celupar kita.. hehe..

Suka sangat ya nak judge orang tu cantik, orang nie tidak.. kita nie pun bukan lar sempurna sangat... tapi kita nie dah terbiasa sejak azali lagi nak menghakimi keindahan wajah insan.. tak percaya? Meh kita tengok situasi yg biasa berlaku saban hari..

Ali : "Oh our Allah, cantik maaa..."
Hassan : "Kalau kau tak buta sebelah mata, mesti rabun.. tak cantik pun.."

Samdol : "Eeeuuuwww.. chubby girl.. hate hate hate.."
Norman : "Kau memang... pelahap.. gadis macam nie lar aku suka..."

Siti : "Muka dia nie macam orang Korea lar.. i like!!!"
Alisa : "Please lar... tak hensem pun....."

Nampak tak gambar-gambar hiasan tersebut? Suka sangat kita nak cakap orang tu hensem, orang nie hodoh.. macam kita nie cantik atau hensem tahap dewa.. mengingatkan diri sendiri juga.. hehe.. sebenarnya kan, sebagai menyimpulkan persoalan pasal cantik atau tak nie, aku suka dengan satu dialog dalam novel yg gagal diingati tajuknya :

Suami : Awak cantik sangat bagi saya..
Isteri : Kecantikan nie cuma sementara je...

Haaa.. beringatlah ya wahai gadis2 yg perasan cantik dan jejaka2 yg rasa diri mereka kacak dan hot tahap David Beckham dan Taylor Swift.. kecantikan tu sementara.. dipinjamkan oleh Allah.. kalau dia nak tarik, dalam sekelip mata pun boleh hilang.. apa yg kita nak banggakan dengan kecantikan luaran jika kecantikan dalaman diabaikan? Ada orang yg tak memandang lar sangat muka cun melecun nie.. tapi kalau budi bahasa tip top, memang hati terus tertambat..

Sebagai menilai kecantikan luaran pulak, ada satu kata-kata yg istimewa pada pandangan aku.. "Kecantikan itu bukan terletak pada wajah seseorang, tapi pada mata yg memandang".. Tepat sekali!! Mungkin seorang gadis tak bertudung itu cantik bagi kawan aku , tapi aku rasa biasa2 saja.. dan mungkin ada gadis bertudung menarik bagi aku, tapi tidak bagi kawan aku.. rambut sama hitam, hati lain-lain kan.. selera masing-masing.. hehe.. jangan suka-suka kita nak kata seseorang tu tak cantik.. kerana dia cantik bagi pasangan yg dijodohkan dengannya.. kecantikan tu abstrak dan subjektif... berbeza mengikut pandangan setiap orang.. kita renungkan sama-sama.. kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi... wassalam.. :)


MORAL OF THE ENTRY

Don't judge a book by its cover..















p/s : Biarlah cantik luar dan dalam...

12 comments:

lilypelangi said...

ehem2 . rabun2 jgn sebut . terasa sy . hehhehe .

btw , rupa yg cantik terserlah dari hati yang suci bersih . kan ? ;)

M Fizan said...

@lilypelangi hehe..rileks lily..saya rabun jugak :D

emm..setuju2..tu persepsi kecantikan bagi lily..orang lain mungkin berbeza..hehe ..thanks for giving your opinion cik lilypelangi ;)

Ain Zulaikha said...

cantik luar dan dalam, kalau muka cantik je tapi perangai Ya Rabbi tuhan saje yang tahu nak buat apa kan.. :) nice..

fadh leyanie said...

kecantikan bagi seseorg tu hanyalah satu subjektif..yang penting adalah sikapnya..kalau cantik/kacak tapi perangai hampeh tak guna jugak.renung2kan..selamat beramal.^^

zati embong said...

masa skrg cepat je jalan.sedar2 da tua da.hihi

suha said...

cantik itu subjektif (^_^)
tp yg penting,hati mau kena baik

misz fae said...

cantik ke tak, yg penting hati kann!;)

jemput singgah blog fae :

http://fzhjmldn.blogspot.com/

M Fizan said...

@Ain Zulaikha haha..thx ain zulaikha..:) btol2..perangai cantik, muka cantik, luar dalam cantik..tip top ^_^

@fadh leyanie sangat lar setuju..klau perangai hampeh, tak guna muka cantik..huhu..tenkiu bagi renungan :D

@zati embong hihi..kecantikan tu tak kekal kan..betul3 ^^

M Fizan said...

@suha haha..tak ramai orang terpikat kerana hati budi..tapi cantik memang subjektif kan kak suha kan? ^^

@misz fae yup2..hati mesti baik, baru cun!! :)

Anyyss Shuhaimi said...

muka tak berapa penting..yang penting hati.. :)

Bella Bell said...

kalau dalam cantik insyaALLAH luar pon cantik.. kan?

gambar saya tak de pon kat blog... heheh!!~

M Fizan said...

@Anyyss Shuhaimihehe..semestinya..hati kena cun :)

@Bella Bell err..belum tntu bella..tapi cantik dalam pun dah cukup..hehe

kenapa tak letak gambar? huhu (",)

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif