Saturday, May 14, 2011

Persimpangan Masa Depan

Assalamualaikum, salam sejahtera..
Mesti ramai yg panas hati semalam kan..
Yela..blog tak boleh log-in kan..
Sabar2..sabar kan sebahagian iman..[buat2 sabar jer ^_^]

Aku sebenarnya nak update blog nie semalam..tapi macam orang lain jugak..tak dapat buat apa2 bila nenek blogger.com buat maintenance kan..ramai lar yg marah2 kat group blogger..haha..aku tengok jer..malas nak marah2..darjat seorang lelaki tu dinilai sejauh mana dia mampu mengawal kemarahannya..:) haaa..tu dah melalut lar namanya tu..hehe..actually, nak terangkan tajuk di atas..aku sekarang berada di persimpangan masa depan..baik atau buruknya keputusan aku, aku sendiri tak tahu..Allah jualah yang Maha Mengetahui...

Lepas 5 petang semalam, aku cuba check keputusan biasiswa JPA..punyalah susah..aku agak dah mesti dah boleh tengok..ramai yg check..jadi traffic jam pulak..huhu..pukul 6 baru dapat tengok keputusan..dan..alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi..aku dapat biasiswa tu...macam nie lar bunyinya :

"Tahniah! Muhammad Nazif b. Md Fared, no. kad pengenalan 930802-**-****, anda telah berjaya dipilih dan ditawarkan Biasiswa Persekutuan untuk menyambung pengajian di bawah Program Ijazah Luar Negara tahun 2011"

Aku dapat tawaran biasiswa JPA untuk belajar di luar negara..aku akan ke International Medical University [tak tahu kat mana]..tapi sebelum tu..aku perlu melengkapkan beberapa langkah..aku perlu ke Program Pendedahan Kerjaya Seorang Doktor pada 18 Mei nie..23-25 Mei pulak aku kena melawat hospital..lebih kurang macam tu lar..1 Julai nie aku akan mendaftar di Kolej Cendana UiTM Shah Alam untuk mengikuti program persediaan A-Level selama dua tahun..lama tuu.....huhu..




Sekarang aku nak buat keputusan..matrik atau JPA..huu..kalau matrik 5 tahun dah habis..PST + 4 tahun buat degree..program JPA pulak 7 tahun..2 tahun persediaan A-Level dan 5 tahun di oversea..aduhai..apa perlu aku buat sekarang??? Aku tak ada ilham nie..dari semalam aku fikir..sampai berserabut otak aku..tension2..nak cepat habis atau nak rebut peluang yg ada depan mata? Semua orang kata.,.biasiswa nie peluang once in a lifetime...

Jadi, aku harap lepas korang baca..sudi2 lar korang bagi pandangan..moga2 dapat menjelaskan kekeliruan aku yg dah kian kelam nie..sob2..nampaknya tengah malam nie kena bangun buat solat istikharah..ya Allah, berikanlah petunjuk kepada hamba-Mu yg keliru di persimpangan masa depan nie...amin ya rabbal alamin......

PLEASE!!! HELP ME!!!!!



18 comments:

Aslaha said...

Road not taken :)
Now,
Naz... It's your time ♥
No matter what you the next step you take dear, make sure it base on your own will & heart.. InsyaAllah, you'll find the way~

Sejujurnya sbg seorang kawan,
I'm sad about losing you. We might never meet again, life will take us to different path all over again. AND I DON'T WANT you to go anywhere far! EVER! EVER!tauuu!!

Tu statement selfish namanya!

So, sbg seorang sahabat. All I EVER want is your happiness. If that what is best for you, akan ku iringi doa buatmu, Naz ^_~ Always will.

Believe you heart, because I do ♥

linda a.k.a ibusumaiyah said...

SALAM....sekrang ni tgh jenjalan sambil folo...

tahniah...dapat offer g obersi....:)

suka akak memberi cadangan disini..jika susah buat pilihan, buat la solat istqarah...istiqarah bukan untuk pilih pasangan hidup jer..tapi boleh dianjurkan tuk buat sebarang pilihan..atau sudah buat pilihan..:) cari la info tentang nyer...:) selamat mencuba

p/s...wat persedian ke obersi di UiTM sek17?...ehhe...sekapal lah kiter tak tak satu dek..:)

nur amalina athman said...

wah..tahniah2..
kalau p luaq negara jgn lupa kat kami2 5alfa noe..haha..:D

M Fizan said...

@Aslaha yeah, my time for dizzy decision..<3 i will ask God first and follow my heart..insyaAllah~

Dont say like that..we have 5Alfa 2010 group..we can meet again no matter how far we all are apart..

Thanks for wishing me happiness :) please pray for me to make the best choice..^_^ <3

M Fizan said...

@linda a.k.a ibusumaiyah

wsalam..tadi bru jenjalan g blog ibu :)

thanks yer ibu..:D

mmg nk buat istikharah pn..tapi takut dgn knyataan yg akan diberikan..huhu..ntah apa2 hasutan syaitan ni dtg mngganggu.. thanks for giving idea akak :)

p/s :: mne tau satu dek kan..hehe

M Fizan said...

@nur amalina athman thanks2 amalina......:) tak lupa aih..ampa kn kwn2 ak ..haha ^_^

eyjalukman said...

salam ;)
naz kan nama ?
tak kisah laa . hee
btw , congrates dpt offer pergi oversea .
bukan snang taw nk dpt .
eyja nk sngt tp tkde rezeki .
so harap jgn lepas kan peluang dpn mata ni cz in future belum tentu ada lg peluang berharga cmni .

hee tu je ;)
good luck in life ye !

Siti Safiyyah said...

tahniahh dapat biasiswa.. :) semoga dapat jumpa pilihan yg terbaik ok? =)

nUr _ atiQah said...

congrats ya..
btw..
tgk apa minat awk..
kalau minat lebih menjurus kepda matrix..
pilih matrix..
tpew kalau oversea..
pilih oversea..
ok..
minat itu lebih penting ya..
lepas tu pilih dan berserah ya..^^~

M Fizan said...

@eyjalukman waalaikumussalam w.b.t ;)
yes, my name is naz..hee..
thanks eyja :)
alhamdulillah rzeki Tuhan..mgkn rzeki eyja in future..who knows?
well, everybody ckp mcm tu jgk..i'll ask our God..huhu..thx again for giving opinion ^_^

M Fizan said...

@Siti Safiyyah, thanks Safiyyah.....:)
i hope so..wish me luck =)

M Fizan said...

@nUr _ atiQah thanks a lot atiqah :)
sy akn tgk mnat sy ke arah mne..
trimas sbb sudi bg pndngn ..^^

HAKMI said...

tahniah....kalo nak pilih pilihlah yang paling disukai dan diminati, paling enjoy study apa dan kat mana, pilihlah yang kalo tak pilh akan sesal seumur idup........

M Fizan said...

@HAKMI thanks bro :)
insyaAllah , sy akn cba plih yg trbaik..trimas ats nasihat tu ^_^

zunitaramli said...

salam naz :)
dpt matrix and ovrc eh? congrats :)
ovrc dpt mn?

nway, sy dulu blaja di australia, and buat A-LEVEL for 1 1/2 years(accelerate program). honest to say, studying in overseas much challenging than locals. kalau naz rs nk pg ovrc sbb nk jln2, better not coz naz akan menyesal. blaja mmg susah, esp blaja kt top universities, like UCL, Cambridge, tapi if naz nk pg ovrc sbb nk dptkan sesuatu yg lebih baik, yes u better go.. u hv to know jgk ade ramai students yg dah fly ke overseas, tp quit (sbb susah) and balik msia, derang xdpt masuk mn2 uni kt msia sbb kene compete dgn budak2 msia plak yg baru je abes spm that time. at the end, diorang yg quit ni terumbang-ambing, xdpt masuk mn2 uni.

so my advice for u, tetapkan niat. nk pg ovrc sbb apa? then, stick to it, sbb banyak bende akan jd lepas tu, susah mcmana pon, jgn quit, and do ur best!

:)

M Fizan said...

@zunitaramli wsalam akak...thx a lot :)
ovrc dpt ireland, medic..hu

thx sbb bg nsihat..insyaAllah, naz pegi utk msa dpn n bkn for fun..:) naz akan buat yg trbaik n xkn quit wlau mcm mne susah pn..insyaAllah..akak doakan yg trbaik towk naz yer..thx again for tell me that stories :)

suha said...

Alhamdulillah..nikmat yg begitu indah kan?grab de chnce ok..bukn mtrix xbgus tp kdg2 kite kena amek peluang yg xsume org dpt n strive 4 it..JPA prcaya pd awk,kalo x die xkn perjudikan duit rkyat tok awk..nnti bile dh blek,brkdmatla tok mesia..

weh,cik suha punye komen skema gabak hahaha..

http://suhasimplelife.blogspot.com/2011/05/fakta-benar-kaitan-antara-poligami-dan.html

M Fizan said...

@suha yer, syukur alhamdulillah..rezeki Ilahi..thx sbb gimme some more vision about this choice-making..:) i will strive for it..sy xkn sia2kn duit rkyat mlysia yg JPA prjudikn..huhu..dh msti sy blik brkhidmat tok negara bangsa :)

Copyright © 2011, Segalanya Di Sini Adalah Hak Milik Muhammad Nazif